Forumi » Mačke

Dominacija i hijerarhija kod macaka

    • 1436 postova
    06. април 2016. 15.27.54 CEST

    Mačke u domovima sa više mačaka će vrlo brzo među sobom da uspostave hijerarhiju. To je opšte prihvaćeno stanje reda u mačjem svetu i u njega staratelji ne treba da se mešaju. U takvoj hijerarhiji jedna mačka će da zauzme vrhovni položaj. Takva mačka će biti poznata kao, da tako kažemo, „alfa vuk”. Mačka sa najnižim statusom poznata je kao „izgnanik” (parija). Ovaj poredak je normalan i u njega se ne treba uplitati. 48 Ovakav sistem se obično uspostavlja kroz nekoliko „borbenih igara” između raznih mačaka u kući. Ova hijerarhija može da se vidi u svakodnevnom životu mačaka. Vaša dominantna mačka biće prva na hranjenju, prva kada se igrate, prva kojoj morate da posvetite pažnju i t.d.

    Dominantna mačka će da se postavlja na najviše mesto u sobi (visina je u mačjem svetu jednaka poštovanju), dok ostalim mačkama preostaju manje visine. Mnoga današnja prihvatilišta imaju puno kula sa više nivoa i razne objekte različite visine, tako da mačke mogu da ispolje dominaciju dok su u prihvatilištu. Zapamtite takođe da su mačke bića sklona navikama. Vole rutinu i okruženje sa što manje stresa. Za njih je ova uspostavljena hijerarhija deo njihove rutine i navika. Ako im se ne dozvoli da se ovako ponašaju, biće pod stresom i biće zabrinute. Ne pokušavajte da idete protiv ovog sistema. Vaša dominantna mačka nije zla ili „gazda”, samo poštuje instinktivne zakone. Mada to ponekad može da bude naporno, poštujte hijerarhiju koju su mačke uspostavile. Dominantnu mačku tako i tretirajte, uvek prvo njoj dajte poslasticu ili hranu, prvo nju mazite... Idući protiv sistema nateraćete dominantnu mačku da postane agresivna u pokušaju da povrati svoju ulogu.

    Mačke čija dominacija je ugrožena mogu da ispolje:

    - obeležavanje urinom

    - probleme sa kutijom sa peskom

    - ujedanje i grebanje

    - agresivno ponašanje

    - šištanje

    Dominantnost je jedan od razloga zbog koga uzimanje druge mačke „da bi se igrala sa Vašom prvom mačkom” nije uvek najbolja ideja. Dominantnoj mački neće da se svidi nova mačka u kući i to će da pokaže i Vama i novoj mački. Ovo je posebno teška situacija ako novoj mački ne odgovara položaj „izgnanika”. Ovo je razlog zbog koga mnogi staratelji odjednom primete da njihova stara, uvek prijateljski raspoložena i neproblematična mačka, odjednom počne da urinira van kutije kada u kuću dovedu novo mače! Ako usvajate drugu mačku, neka bude suprotnog pola. Pravilno združene mačke obično prihvate jedna drugu, ali budite spremni i na mogućnost de se to nikada ne desi i da će morati sve vreme da budu razdvojene.

    TERITORIJA

    Mačke imaju instinkt da omeđe i obeleže teritoriju. Ovo ponašanje je mnogo izraženije kod nesterilizovanih mužjaka i dominantnih mačaka u domaćinstvu; međutim, sve mačke mogu da ispolje teritorijalizam. Postarajte se da Vaša mačka ima svoje sopstvene stvari (posebno ako imate više mačaka). Svaka mačka bi trebalo da ima svoje sopstvene igračke, krevetac, prostor za spavanje i odmor i t.d. Mačke koje ne osećaju da poseduju dovoljno teritorije, ili osećaju da im je teritorija ugrožena, mogu da ispolje agresivno ili dominantno ponašanje i da prskaju urinom. Klasičan primer za ovo je kućna mačka, koja kroz prozor vidi u dvorištu mačku lutalicu.

    Vaša kućna mačka može da počne da se ponaša teritorijalistički (prska urinom i slično), pošto je videla lutalicu. Teritorijalnost se ispoljava na sledeće načine:

    Agresivnošću

    Grebanjem

    Obeležavanjem

    Prskanjem urinom

    Borbom

    Ako kod svoje mačke uočite ovakvo ponašanje, možete da ga umanjite pomažući joj da smanji svoj teritorijalistički instinkt i potrebu za teritorijom. To postižete držeći je u okruženju u kome se oseća sigurnom i udobno, držeći neželjene „provalnike” van kuće i van vidokruga. Uvek neka ima dovoljno hrane, vode i teritorije koja može da se nazove njenom sopstvenom. Takođe, ako imate više mačaka, poštujte hijerarhiju koja je uspostavljena među njima. Uvek tretirajte dominantnu mačku kao „glavu porodice”. Takođe, postarajte se da Vam sve mačke budu sterilisane. Time umanjujete sukobe među njima, a i omogućavate im zdraviji život.

    SPORNA KUTIJA SA PESKOM (NEPRIKLADNO PRAŽNJENJE) Mačke su vrlo čiste životinje koje vole naviku tako da, kada Vaš mali krznati prijatelj počne da obavlja svoje potrebe na mestima drukčijim od kutije sa peskom, možete da budete sigurni da nešto nije u redu. Ovaj problem može da znači ozbiljno oštećenje zdravlja, kao što je infekcija bubrega, gastritis ili rak, pa sve do jednostavnog problema u ponašanju, koji lako može da se ispravi. Ako Vaša mačka ima problem sa kutijom sa peskom (posebno ako istovremeno pokazuje i znakove bolesti) najpre treba da konsultujete svog veterinara, da biste isključili svaki medicinski razlog kao pozadinu problema. Ako je utvrđeno da je mačka zdrava, a ipak pravi „incidente”, onda to možete mirno da svrstate u problematično ponašanje.

    Razlozi za neprikladno pražnjenje mogu da budu sledeći:

    - Kutija je previše prljava da bi se normalno koristila. Mačke su vrlo čiste i ako je kutija prljava, naći će drugo mesto.

    - Kutija je na prometnom mestu. Mačke neće da „idu u WC” na bučna ili zakrčena mesta, zato kutiju držite negde gde je tiho i mirno.

    - Kutija je premala/prevelika. Kutija treba da je dovoljno velika (ne prevelika) da mačka može da stane u nju i pomera se u njoj, a pesak ne bi trebalo da bude dublji od 5cm.

    - Sam pesak se ne dopada mački. Mačka može da ima sklonost ka određenom kvalitetu peska, a ta sklonost se javlja u mladosti. Ako je u pitanju mačka koju ste nabavili kao već poodraslu, pokušajte da saznate na šta je navikla i da joj udovoljite.

    - Kutija je preblizu hrani ili vodi. Mačke neće da se hrane i „idu u WC” na istom mestu, zato razdvojte ove dve oblasti.

    - Promenili ste mesto kutiji i Vaša mačka ima problem da upamti to novo mesto. Pošto se mačka jednom navikne na mesto na kome se kutija nalazi, nastojte da ga više ne menjate. Ako morate da menjate mesto, budite strpljivi dok mačka ne navikne na novo.

    - Kutija nema dva puta za lako bekstvo. Mačke vole kada mogu da vide dva čista pravca za bekstvo dok su u kutiji, ovo je instinktivno osećanje koje potiče od želje da ne postanu zalogaj i to u neprikladnom trenutku.

    - Druge mačke takođe koriste ovu kutiju (u kućama sa više mačaka), a Vaša mačka želi da ima svoju sopstvenu. Opšte pravilo bi bilo da imate po jednu kutiju za svaku mačku u kući.

    - Vaša mačka ne voli da urinira i defecira u istoj kutiji. Ako je tako, probajte da imate dve kutije i često ih čistite.

    - Vaša mačka traži da se pari pa vrši obeležavanje urinom. Zbog mnogo drugih razloga, pored ovog navedenog, sterilišite (ili kastrirajte) mačku/mačka.

    - Mačka vam je previše agresivna i obeležava. Probajte da saznate razlog za preveliku agresivnost i stišajte je. Vaša mačka možda oseća da joj je teritorija napadnuta pa je obeležava. Da li ste možda nabavili novu mačku ili drugog ljubimca? Može li Vaša mačka da vidi druge mačke kroz prozor? Da li se u kući nešto promenilo?

    - Vaša mačka obeležava da ispolji svoju dominaciju u kući. Ovo može da se dogodi ako u kuću dođe nova mačka, ili sa Vašom mačkom postupate protivno prirodnoj hijerarhiji u kući.

    - Vaša mačka ima loše iskustvo sa kutijom i boji se da ide tamo. Ovo je jedan od razloga da ne gurnete nos svoje mačke u „grešku” a zatim je bacite u kutiju. Svako loše iskustvo sa kutijom samo će da doprinese da je mačka još više izbegava. - U mačkinom životu se javio veliki stres, kao što je preseljenje u novu kuću, ili se u kući pojavilo novo dete, ili je doneta nova mačka. U ovom slučaju takođe može da bude potrebno da mačku ponovo naučite da ide u kutiju. Ako je Vaša mačka napravila grešku prilikom pražnjenja, NEMOJTE da je odvlačite „na mesto zločina” i da joj njušku trljate u fekaliju ili je na drugi način kažnjavate!

    Mnogi staratelji vole da posle incidenta stave mačku u kutiju i viču na nju. Osim ako mačku niste „uhvatili na delu”, sva je prilika da ona neće imati pojma zašto je kažnjena, niti će moći da dovede u vezu fleku na tepihu sa upadanjem u probleme ako ne bude koristila kutiju. Sve što će znati jeste da je korišćenje kutije ili „odlazak u WC” jedan opasan trenutak koji dovodi do kazne. Ovo će samo da pojača problem jer će mačka još više da izbegava kutiju. U većini slučajeva problematično ponašanje, kao u napred navedenim slučajevima, može da se ispravi jednostavnim izmenama na kutiji ili kvalitetu peska. Međutim, ako osećate da ste sve isprobali a Vaša mačka jednostavno neće da koristi kutiju, možda će biti potrebno da je ponovo uvežbate kako da je koristi. Ovo nije teško, ali može da oduzme vreme i strpljenje. Ponovo pokažite mački kutiju i to kako se ona koristi, dajući joj nagrade i poslastice kada „uradi kako treba”.

    Takođe posmatrajte mačku da uočite znake da hoće „u WC”, pa ako ih vidite odnesite je do kutije i zatim joj dajte poslastice ako kutiju upotrebi. Može takođe da bude potrebno da primenite tehnike odbijanja da biste mačku sprečili da „ide u WC” na nova, omiljena mesta. Potrudite se da dobro očistite takva mesta sredstvom koje odstranjuje miris mačjeg urina, što će verovatno pomoći da se mačka ne vraća „na mesto zločina”, da tako kažemo. Uobičajena sredstva neće da obave posao. Iako prostor Vama možda lepo miriše, ukoliko ne upotrebite prikladno sredstvo on će mački još uvek da miriše na urin. A ako miriše kao kutija za pesak, mačka će vrlo verovatno tako i da ga tretira.