Forumi » Mačke

Vakcinacija i ciscenje od parazita macica

    • 1436 postova
    06. април 2016. 21.18.28 CEST

    Sve mačke treba vakcinisati, čak i one strogo kućne. Mačke mogu da pobegnu. Neke bolesti koriste miševe, buve ili druge insekte kao prenosioce i nije im potrebno prisustvo drugih mačaka. Prirodne nepogode, zemljotres i sl., mogu da ostave mačku van kuće. Čišćenje od crevnih parazita se takođe podrazumeva.

    Stoga se preporučuje sledeće:

    3 sedmice fekalni pregled

    6 sedmica fekalni pregled

    9-10 sedmica FHV/FCV/FPV* vakcina ELISA test na FeLV FeLV vakcina fekalni pregled

    12-14 sedmica FHV/FCV/FPV vakcina FeLV vakcina vakcina protiv besnila fekalni pregled 6 meseci FeLV vakcina i fekalni pregled

    12 meseci fekalni pregled 16 meseci FHV/FCV/FPV vakcina (ponavljati godišnje) FeLV vakcina (ponavljati godišnje) vakcina protiv besnila (ponavljati prema propisima) fekalni pregled *FCV = mačji kalicivirus FHV = mačji herpes virus (ranije zvan mačji rinotraheitis virus) FPV = mačji panleukopenia virus FeLV = mačji leukemija virus FIP = mačji infektivni peritonitis.

    Vakcinacija je godišnja, ali njegna efikasnost i bezbednost su pod znakom pitanja. Razgovarajte sa veterinarom. FHV/FCV/FPV injekcija za mačke obično sadrži i vakcinu protiv hlamidije, što je još jedna bolest disajnih organa. Izbegavajte ovu kombinaciju, jer vakcina protiv hlamidije može da stvori komplikacije koje su mnogo teže od same (inače blage) bolesti. Uočite da se ovde i ne preporučuje vakcina protiv hlamidije (zbog pomenutog razloga). Takođe, FHV/FCV vakcina sme  da se daje samo potpuno zdravim mačkama, kada ste sigurni da mačka već nije zaražena nekim od ovih virusa. U protivnom, mogu da nastanu veoma ozbiljne komplikacije.

    VAŽNA NAPOMENA: Kada je vakcinacija u pitanju, treba znati da je bilo slučajeva pojave sarkoma izazvanih vakcinacijom (između 1 i 4 slučaja na 10000 vakcinisanih). Do ove pojave dolazi prvenstveno kod vakcinacije protiv besnila i protiv virusne leukemije. Zašto do nje dolazi nije poznato. Na mestu davanja vakcine obično se javi otok, koji normalno nije veći od par centimetara. Otok se povuče za najviše jedan mesec. Ako je otok previše veliki, ili traje duže od mesec dana, obavezno posetite veterinara. Ovi sarkomi brzo deluju i vreme je dragoceno. U roku od 12 sedmica posle davanja vakcine (ako sa stvorio sarkom) treba ukloniti sarkom i okolno tkivo. Prethodno treba uraditi biopsiju i dobiti patološki nalaz, da bi se utvrdilo da li je tumor sarkom, ili eventualno benigna vrsta. Do ovakvih pojava je dolazilo nezavisno od proizvođača vakcine. Dakle, treba dobro (u dogovoru sa Vašim veterinarom) izvagati korist od vakcine i potencijalnu opasnost.

    Da li ja mačka lutalica ili živi samo u kući, da li dolazi u kontakt sa drugim, eventualno zaraženim životinjama? Ovo su pitanja od kojih će zavisiti odluka o vakcinaciji. (Poslednjih godina, vacinacija svake godine našla se pod velikim znakom pitanja. Mnogi stručnjaci osporavaju potrebu za godišnjim vakcinisanjem, pa čak tvrde i da je štetno. Uostalom, ni kod ljudi se vakcinacija ne vrši svake godine - obavi se u ranom detinjstvu i gotovo. Imunitet stečen protiv virusa obično traje tokom celog života, dok je protiv bakterijskih oboljenja potrebna periodična revakcinacija, ali ne svake godine)