Forumi » Windows 10

Korisnici Win10 mogu da pokrenu Ubuntu aplikacije

    • Moderator
    • 779 postova
    13. април 2016. 11.38.45 CEST

     

    Microsoft je najavio Ubuntu Bash podršku za Windows 10 na BUILD 2016 konferenciji, a funkcija je konačno debitovala u build 14316 verziji operativnog sistema. Međutim, ona za sada radi samo kao mogućnost da pokrenete aplikacije u komandnoj liniji. Ispostavilo se da ima način da se pokrenu Ubuntu aplikacije na Windowsu 10 čak i preko korisničkog interfejsa, što je najbolji miks koji možete dobiti između dva operativna sistema.

     

    WindowsClan izveštava o developer alatki člana Reddita koji je uspeo da pronađe način da pokrene X server izvan Basha i time učini mogućim pokretanje Ubuntu aplikacija i uz grafički korisnički interfejs. Windows 10 Redstone build 14316, što je u stvari preview za Anniversary Update, je prvi koji donosi Bash podršku za insajdere, ali je važno znati da ova funkcija nije podrazumevano omogućena u operativnom sistemu.

     

    Kako biste je koristili prvo je potrebno da uključite Developer Mode u Settings > Update & Security > For developers, potom potražite Windows Features, a zatim kliknete na opciju koja kaže "Turn Windows features on or off". Potom je sve što treba da uradite da uključite "Windows Subsystem for Linux (Beta)".

    Izvor:Softpedia