Forumi » Stari srpski obicaji i verovanja

Богојављање

  • Moderator
  • 370 postova
  17. април 2016. 22.03.22 CEST
  • Ако у поноћ отворите прозор и погледате у небо, вероватно ћете приметити да и бар неко од ваших комшија ради исто. Ово не треба да вас чуди… реч је о прастаром српском обичају!
   Крстовдан, велики хришћански празник и први дан после Божића када се пости. Некада је подразумевао велики број ритуала и обичаја, али је данас већина њих померена на Богојављење.


   Ипак, главна ствар дешава се ноћас! Чим Сунце зађе, уочи празника, хришћани почињу да се поздрављају са „Бог се јави!“, а одговорају са „Ваистину се јави!“, а нароцито је битно остати будан до поноћи!


   Наиме, наши стари верују да је ноћ између 18. и 19. јануара време када се небо отвара и „Бог се јавља“. Према веровању, Богојављење – јављање или објава Бога, дешава се у глуво доба, уочи Богојављења, када се на трен отвара небо, да се укрштају ветрови што дувају зими с онима што дувају лети.У том тренутку све воде света престану да теку, а онај ко се затекне на отвореном и то види, може од Бога да затражи испуњење једне жеље.


   Дан када је Исус Христ крштен у реци Јордан


   По хришћанском веровању, 30. године наше ере Исус Христос је као дрводеља живео са својом мајком Маријом и њеним мужем Јосифом, а тада је позвао Јована Претецу да га крсти у реци Јордан. По Библији, одмах по крштењу, а оно је обављено три пута порињањем у воду, отворило се небо и зачуо се глас Бога Оца који је објавио да је Исус син његов, а тада на раме Исуса слете Свети Дух у облику голуба. Овим крштењем је Исус означио почетак своје мисије и проповеди.


   Богојављење је један од петнаест највећих хришћанских празника.


   Осим овог, према мишљењу многих најлепшег обичаја за Богојављење, овај празник карактерише и велики број других веровања претеклих из давнина.Верује се да ће неудате девојке, уколико ставе огледалце под јастук 18. јануара увече сањати мушкарца за кога ће се удати.


   Такође, у појединим крајевима младе девојке месе по четири лоптице од теста. У три ставе папирић са именима својих симпатија, а један оставе празан. Затим се те лоптице убаце у кључалу воду и која прва избије на површину, она носи папирић са именом љубави те девојке.


   Уколико је испливала празна лоптица, значи да девојка још није упознала свог суђеног.


   Веровало се и да време на Богојављење предсказује какво ће време бити целе године. Ако сутра буде јак мраз или пада снег, година ће бити родна. Ако пак, буде ведро, биће сушна година. Уколико 19. јануар буде кишовит, целе године ће бити доста падавина и поплава.


   На овај дан се освећује вода за коју се верује да је лековита и чудотворна и назива се богојављанска вода. Њу верници носе кућама њоме кропе своје домове и чувају је као лек током целе године.


   Богојављење се широм Србије обележава и традиционалним пливањем за богојављенски крст.


   Тако бар народ каже…


   Наравно, има и оних који мисле да су сви наведени обичаји само празноверица и глупост. За неке од њих Српска православна црква каже да су пагански. Ипак, сви су издржали тест времена и и данас опстају.


   Због тога на богојављенску ноћ, тачно у поноћ, отворите прозор и замислите жељу… нека буде јасна и гласна… недвосмислена и „богоугодна“… и имајте мало вере! Не може да шкоди!