Forumi » Psi

PRELOMI (frakture) KOD PASA

    • Moderator
    • 46 postova
    19. април 2016. 16.52.03 CEST

    PRELOMI (frakture) KOD PASA 


    Najčešći uzroci preloma su jak udarac i pad.


    Ako posumnjate da se vaš pas tako povredio sledite dva obavezna pravila:
    1. ne dozvolite mu da se kreće
    2. prevezite psa odmah kod veterinara koji ima rendgen aparat.


    PAŽNJA!
    Povređena životinja se do veterinara mora preneti sa mnogo pažnje. Ne dirajte povređeni deo tela, već samo gledajte da ga tako prenesete da se stvar još više ne pogorša. Ukoliko je u pitanju unutrašnji prelom kosti, pomeraranje može izazvati cepanje tkiva i time će i lečenje biti mnogo teže. 


    Kako ćete prepoznati prelom?
    Pas odjednom jako hramlje, cvili od bola, na mestu preloma se pojavljuje otok, noga mlitavo visi.


    Naravno, ne mora uvek doći do preloma noge, iako je to najčešći slučaj. 


    Najčeći prelomi 


    Prelom karlice 


    Ako pas uopšte ne može da stane na zadnje noge, možete posumnjati da mu je polomljena karlica. Međutim, ovakav simptom se javlja i kod preloma kičme kao i u slučaju da su psu polomljene obe zadnje noge. Tačnu dijagnozu može utvrditi samo veterinar, zato ne oklevajte-odmah prevezite psa kod veterinara. 


    Prelom lobanje
    Do ovakvih povreda dolazi obično posle automobilskih nesreća ili usled jakog udarca po glavi. Ne previjajte ranu, jer time možete samo pogoršati stanje. Nemojte psu davati nikakve lekove ni tečnosti. Odmah ga odnesite kod veterinara. 

    Prelom vilične kosti
    Do ovoga obično dolazi ako psa udari auto ili ako padne sa veće visine (prednje noge ne mogu da izdrže udarac, pa pas udara vilicom obeton). Ako je polomljena donja vilica, ona mlitavo visi, usta su otvorena, pas bali i curi mu pljuvačka. Lagano vezati zavojem polomljenu vilicu pa psa odneti kod veterinara. 


    Prelom kičmenog stuba
    Uopšteno govoreći, ako pas ne može da pomeri obe stražnje noge, ne reaguje ako mu jako štipnemo prst, a znate da je udaren autom ili štapom preko kičme, onda je veoma verovatno da mu je slomljena kičma. Prednje noge su obično ispružene. 


    Najvažnije od svega jeste da ga NE pomerate. Odmah pozovite veterinara koji će utvrditi da li se zaista radi o prelomu kičme, ili je možda reč o skliznutom disku kičmenog stuba. 


    Nažalost, prognoze za izlečenje psa kojem je polomljena kičma nisu sjajne. U većini slučajeva se pribegava eutanaziji. 


    GANGRENA 
    Ako dođe do težih oštećenja tkiva usled infekcije, deo tela koji duže vreme ne dobija krv, počne da odumire i tada nastaje gangrena. 


    Gangrena može nastati i ako se podveska prečvrsto stegne, pa deo tela ispod nje usled neprokrvljenosti počne da odumire. 


    U slučaju infekcije, kada se otvorena rana ne obradi pa se zagadi, takođe može doći do pojave gangrene. 


    U bilo kojem od ovih slučajeva, psa odmah odvesti kod veterinara. Gangrena se veoma brzo širi, pa svako odlaganje posete veterinaru, može biti veoma opasno - smrtonosno, po vašeg psa.