Forumi » Psi

Psi i automobilske nesreće

    • Moderator
    • 46 postova
    19. април 2016. 16.55.22 CEST

    PSI I AUTOMOBILSKE NESREĆE 


    Automobilske nesreće su najčešći uzrok stradanja pasa u urbanim gradskim sredinama. 


    PRAVILA U SLUČAJU STRADANJA PSA NA KOLOVOZU:
    OBEZBEDITE MESTO OD VOZILA / NEKA NEKO REGULIŠE SAOBRAĆAJ DOK DVE OSOBE PRILAZE PSU/ Nikako nije potrebno još žrtava na putu... 


    NE POMERAJTE PSA VIŠE NEGO JE TO POTREBNO - Prvo odlučite GDE ćete ga pomeriti, pa tek onda preduzmite korake. 


    PAŽNJA!!!
    Pomeranje povređenog psa
    Male patuljaste pse uhvatite za kožu na vratu, tj. za zatiljak i podižete ih tako da vise, ali pazite kada ih dižete da se kičma ne savija, ne tumba i pridržavajte ispod psa drugom rukom. Ako imate vremena, tj nema kola postupite kao sa velikim psom u daljem tekstu - tj sa improvizovanim nosilima. 


    Ako je kičma slomljena najmanji pokret može izazvati smrt psa usled pomeranja kičme. Ponekad izbor ne postoji, automobili jure, sami ste...smrt je trenutna na namanji pokret. 


    Ako je u pitanju veći pas napravite improvizovana nosila. Uzmite ćebe ili jaknu, stavite pored psa i pomerite ga tako da telo ni trenutka ne menja svoj položaj - kako to učiniti zavisi od položaja psa i podloge... 


    Ako podloga klizi samo odgurajte psa na jaknu, ako vas ima više a pas leži čitavim telom opruženo, držeći ga za kožu glave i zadnjce i blago ga rastežući pomerite povređenog psa na improvizovano nosilo od jakne.
    Kada podižete jaknu sa psom ona se ne sme ugibati da se kičma savija - zato zategnite je jako. 


    Pas je u bolovima, preplašen na smrt i može ujesti bilo koga ko pokuša da ga dodirne. Nemojte gubiti vreme tepajući mu, jer vas on jednostavno neće čuti - u šoku je. 


    Preduzmite mere da ne budete ujedeni, poput vezivanja njuške pertlama, kravatom, iscepanom trakom od majce i prionite na posao. 


    Utoplite psa i nemojte mu davati nikakve tečnosti na putu do veterinara! 


    PAŽNJA!!!
    Krvarenje
    Ako pas jako krvari, pokušajte zaustaviti krvarenje ili ga smanjite. Trebate odrediti koja je vrsta krvarenja u pitanju - vensko ili arterijsko krvarenje. 


    Arterijsko krvarenje
    Ako krv teče u mlazovima u skladu sa ritmom srca i ako je svetlocrvene boje, onda je to arterijsko krvarenje i mora se odmah zaustaviti ili će pas iskrvariti i uginuti. 


    Ukoliko se rana nalazi na udovima psa: napravite podvesku. Maramicu, iscepanu majicu, kravatu ili nešto slično, zavežite iznad rane, provucite kroz čvor šrafciger ili olovku, pa uvrćite sve dok krvarenje ne prestane. 


    Vensko krvarenje
    Venska krv je tamnocrvene boje i teče polako. U ovom slučaju, ranu treba podvezati ispod nje same, pa uvrtati dok krvarenje ne prestane. Podveska ne sme biti prejako stegnuta, samo toliko da zaustavi krvarenje. Sa vremena na vreme malo je popustite da bi krv mogla doći i u drugi deo noge kako ne bi odumrlo tkivo na putu do veterinara.