Forumi » Erotika i seks

Polno prenosive infekcije

  • 10 postova
  26. април 2016. 14.50.14 CEST

  Polno prenosive infekcije (PPI) su infektivne bolesti koje se prenose bilo kojom vrstom seksualnog odnosa, bilo vaginalnim, bilo analnim. 
  ‘'Tradicionalne‘' PPB su gonoreja, sifilis, meki šankr i venerični limfogranulom.

  Ipak, postoje i druge bolesti koje se mogu preneti polnim kontaktom. To su:

  Virusne infekcije: AIDS, genitalni herpes, hepatitis B, hepatitis C, genitalne bradavice

  Bakterijske infekcije: hlamidija

  Gljivične infekcije: kandidijaza

  Protozoalne infekcije: trihomonijaza

  Osim AIDS-a postoje dobre šanse za izlečenje za svih pomenutih PPI - pod uslovom da medicinsko lečenje počne dovoljno rano. U suprotnom, mogu nastati ozbiljne komplikacije

  Ako želite da znate koji simptomi su pokazatelj polne bolesti ili polne infekcije, napravili smo kratku ali prilično efikasnu Listu koju možete proveriti, pre nego što posetite vašeg doktora ili kliniku. Dakle, evo liste na kojoj se nalazi spisak najčešćih simptoma polnih bolesti:

  • Imate li pojačanu sekreciju neprijatnog mirisa iz vaših genitalija?
  • Imate li osip ili svrab u genitalnom predelu?
  • Da li imate bilo kakve otoke, bradavice ili plikove u pubičnom regionu ili u blizini analnog otvora?
  • Da li ste primetili neuobičajen-neprijatan miris u predelu genitalija?
  • Da li ste primetili čudan plik ili otvorenu ranu u blizini genitalija?
  • Imate li bol tokom seksualnog odnosa?
  • Imate li krvarenje prilikom seksualnog odnosa?
  • Da li imate bol u stomaku?
  • Da li ste primetili ikakvu neuobičajenu ili neobjašnjivu natečenost?
  • Da li je vaša mokraća tamna ili ima neprijatan, čudan miris?
  • Da li imate osećaj pečenja prilikom mokrenja?

  Ako imate bilo koji od navedenih simptoma, odmah se obratite vašem doktoru ili idite u savetovalište doma zdravlja ili bolnice. Većina polnih bolesti je izlečiva, i to jako brzo ako se sa lečenjem počne blagovremeno. Dakle vreme je bitan faktor, ne čekajte ni jedan sekund. Čak i najopasnije polne bolesti mogu se uspešno lečiti ako se sa lečenjem počne na vreme, kako se stanje ne bi pogoršalo.

  1. Žene su više osetljive na polno prenosive infekcije nego muškarci
   To nema nikakve veze s promiskuitetom. Žene su više osetljive na infekcije u odnosu na muškarce, to je stvar anatomije. Lakše muškarac prenosi infekciju ženi, nego obrnuto. Polne bolesti se takođe teško otkrivaju kod žena.
  2. Postoji više od 25 poznatih polno prenosivih infekcija
   Najčešće polno prenosive bolesti su klamidija, gonoreja, hepatitis B, genitalni herpes, HIV, humani papiloma virus (HPV), sifilis, stidne uši i trihomonijaze. Infekcije mogu biti virusne, bakterijske ili parazitske.
  3. Polno prenosive infekcije mogu se preneti putem oralnog seksa 
   Suprotno ustaljenom mišljenju, oralni seks ne znači da igrate na sigurno. U stvari, nakon nezaštićenog oralnog seksa ste u posebno visokom riziku za gonoreju, sifilis, herpes i hepatitis B. Uvek koristite kondom ili vaginalnu maramicu kad imate oralni seks s novim partnerom. Ženski kondom takođe može pomoći i smanjiti rizik od polno prenosivih bolesti, te bi trebao biti korićen prilikom oralnog seks.
   Polno prenosive bolesti se mogu dobiti vaginalnim, analnim i oralnim putem, ako dođete u kontakt sa semenom. vaginalnom tečnošću i krvlju. Neke polno prenosive infekcije takođe mogu ući u telo kroz male posekotine, genitalije i analni otvor.
  4. Polne prenosive infekcije su izlečive, ali ne sve
   Bakterijske polno prenosive bolesti poput hlamidije, gonoreje i sifilisa mogu biti izlečene. Virusne polno prenosive bolesti kao što su herpes, hepatitis B, HIV, HPV i genitalne bradavice su neizlečive, iako se mogu kontrolisati.
   Ako imate neku polno prenosivu infekciju, recite potencijalnim partnerima pre nego što uđete u seksualni kontakt sa njima. Budite iskreni.
  5. Neke polno prenosive bolesti su asimptomatske
   Budući da određene bolesti nemaju vidljivih simptoma, možda ne znate da ste vi ili vaš partner zaraženi. Hlamidija, na primer, je posebno asimptomatska. Isto tako, može potrajati i do 10 ili više godina da se razviju simptomi HIV-a. 
   Simptomi su često slični onima koje uzrokuju druge infekcije, pa je lako pogrešiti. Zapamtite: ne morate imati simptome da bi bili zaraženi.
   Budući da su mnoge polno prenosive bolesti asimptomatske, teško je znati koliko se ljudi zarazi svake godine.
  6. Nelečene polno prenosive infekcije mogu imati ozbiljne posledice 
   Žene više pate od čestih i ozbiljnih zdravstvenih komplikacija od polno prenosive bolesti nego muškarci.
   Polno prenosive infekcije mogu uzrokovati upalnu bolest karlice, rak grlića maternice, bolesti jetre i neplodnost. Neke se mogu preneti s majke na dete pre, u toku ili nakon rođenja. Trudne žene sa polno prenosivim infekcijama imaju takođe veći rizik za pobačaj i prevremeni porođaj. U najgorem slučaju, nelečen sifilis može dovesti do smrti.
  7. Hlamidija je najčešća polno prenosiva bolest
   Većina obolelih od hlamidije ni ne zna da boluju. Hlamidija inficira vrat materice, koji je kod adolescentkinja najosetljiviji, jer se njihov vrat materice menja tokom puberteta. 
   Većina žena s hlamidijom nema nikakve simptome. Ukoliko se ne leči, hlamidija može uzrokovati zapaljenje karlice, vanmaterničnu trudnoću i neplodnost. Srećom, ako se rano otkrije, hlamidija se može lako izlečiti antibioticima, s obzirom da je bakterijska infekcija.
  8. Većina lekara ne testira pacijente na polno prenosive bolesti 
   Manje od jedne trećine lekara rutinski testira pacijente za polno prenosive bolesti. I ne pretpostavljajte da normalan PAPA test znači da ste zdravi. Papa test samo detektuje promene u ćelijama vrata materice, ali nije pouzdan za određene bolesti. Međutim, abnormalni papa test može ukazivati na HPV i daljnji testovi su preporučljivi.
  9. Kondomi nisu 100% garancija protiv polno prenosivih infekcija 
   Osim apstinencije, kondomi su najbolji i jedini način zaštite protiv polno prenosivih bolesti. Koristite novi kondom svaki put kada imate oralni, analni ili vaginalni seks s novim partnerom izvan monogamnog odnosa.
  10. Oko 50% seksualno aktivnih žena mogu da dobiju HPV infekciju u nekom trenutku u životu 
   Od 100 vrsta HPV-a, oko 30 su polno prenosivi. Oko 10 su "visokog rizika" i mogu dovesti do raka grlića materice. Neke vrste ovog virusa koje su "niskog rizika" mogu uzrokovati genitalne bradavice. 
   Većina nikada neće znati da ima HPV, jer imunološki sistem može eliminisati manje agresivne oblike HPV-a. Međutim, agresivniji sojevi HPV-a mogu uzrokovati višestruke zdravstvene probleme, poput raka grlića materice. Jedini način za otkrivanje HPV-a je kroz Papa test, gde su vidljive prekancerozne promene grlića materice.