Forumi » Cveće za vrt

Banana Musa basjoo

    • Moderator
    • 370 postova
    03. мај 2016. 21.59.30 CEST

    Musa basjoo, poznata i kao "japanska koncasta banana" je svakako vrsta banane najotpornija na niske temperature, poznati su primeri da je uz debeo sloj malca ova vrsta prezivela i celih -30°C. Uspesno gajenje ove vrste je moguce u zonama od 7a pa navise, mada je preporucljivo da u zonama od 7a do 8a ova vrsta ipak ima neku vrstu zastite preko zime.

    Kao postojbina ove vrste se cesto navodi japanski arhipelag Ryukyu, ali to je netacno, ova vrsta je ustvari iz centralne Kine a na Ryukyu (Liu Kiu) ostrvima se kultivira vec vekovima. U kultivaciji se Musa basjoo srece u celoj istocnoj Aziji, sve do ruskog ostrva Sahalin na severu. Varijetet "Sakhalin" koji potice upravo sa ovog ostrva je najkrupniji varijetet a boja listova je tamnija nego kod ostalih varijeteta. Taj varijetet je ujedno i najotporniji na niske temperature.

    Musa basjoo dostize visinu od 5-6 metara, a odrasli primerci imaju listove duzine preko 2 metra. Boja listova je smaragdno-zelena, a pseudostablo izgleda prilicno neuredno i svetlo-braon je boje. Ovoj biljci je potrebna zemlja bogata humusom da bi postigla brzi rast i punu otpornost, a u sezoni rasta je neophodno pruziti joj i ogromne kolicine vode (koju u njenom prirodnom stanistu preko leta donose monsunske kise). Ne smeta joj cak ni najjace podnevno sunce, ali joj jako smeta vetar koji veoma lako moze da polomi ogromne listove ove biljke.

    Musa basjoo veoma brzo raste tokom leta, narocito kada minimalne nocne temperature ne padaju ispod 15°C, ali nastavlja da raste sve do kraja oktobra, dok temperature ne padnu na oko 5°C. Musa basjoo nastavlja da izgleda lepo sve do prvog mraza. Kada temperatura padne na 5°C, ova vrsta prestaje sa rastom, a na -2°C listovi pocinju da odumiru zbog smrzavanja. Uprkos tome, sama biljka prezivljava mnogo nize temperature zato sto je njen rizom (koren) mnogo otporniji. 

    Da bi se izbeglo propadanje pseudostabala i omogucilo da biljka naredne godine vise poraste, pseudostablo(a) je preporucljivo stititi preko zime, a u prolece je potrebno iseci pseudostablo sve do zdravog dela, iz koga ce se ubrzo razviti novi listovi.

    Obicno se rasadjuje izdancima, s tim sto se pri odvajanju ustih mora voditi racuna da se se izdankom izvadi i deo korena, inace izdanak nece preziveti. Izdanke ne treba odsecati od glavnog stabla vertikalno, nego pod udredjenim uglom
    U odgovarajucim uslovima, 3. ili 4. godine Musa basjoo bi imala plodove, dugacke oko 10 a siroke oko 3 cm, od 12 do 24 banana po grozdu, 4-5 grozdova po stablu, ali za stvaranje podova potreban je dug period (preko godinu dana) sa temperaturama preko 5°C, sto je "kod nas" moguce samo na juznom Jadranu ili u slucaju izuzetno blage zime (kao sto je bila 2006/2007). Posle radjanja, stablo umire, ali Musa basjoo stvara dosta izdanaka tako da cela biljka prezivljava.