Forumi » Blogovanje

Formatiranje teksta II

  • 1436 postova
  10. мај 2016. 22.27.19 CEST

  Kako smo obećali u  prethodnom  članku  evo  nastavka. Krenućemo od same osnove bez preteranog "širenja teme", bavićemo se isključivo činjenicama vezanim za formatiranje teksta.

  Za početak otvorite uređivač teksta sa vašeg računara - Notepad !

  Zatim kucajte ili kopirajte deo koda iz prvog primera bez isprekidanih crtica i bez prikazanih "rezultata". Isto ponovite u novom  redu za  svaki sledeći  navedeni primer....

   

   

  TEST= rezultat i objašnjenje kod poslednjeg primera ponovili smo sve radnje iz primera 1, 2 i 3 i na kraju smo obojili tekst tako [to smo dosada[njem kodu dodali sledeće:

  Ako ste sve uradili kako treba vaš Notepad uređivač teksta bi tebalo da izgleda ovako:

   

   

   

   

  Ono što ste kucali sačuvaćete klikom na opciju File, zatime Save As te fajlu dati ime PRIMER i ekstenziju HTML (nikako txt!!!), te će ime fajla izgledati ovako TEST.html a u sledećem  polju ispod izaberite opciju All  Files  i  u poslednjem  polju opciju Unicode, a zatim  opciju Save - kao na slici ispod.

   

   

  Sada potražite fajl koji ste sačuvali (primer.html) i kliknite na njega tj. otvorite ga u željenom internet pretraživaču - Firefox, IE, Opera itd. i vidite rezultat (isti kao u načim gore prikazanim rezultatima). Ujedno ovim primerom ste upravo napisali svoju prvu HTML stranicu ! No to je uvod u  jedno sasvim drugo poglavlje o čemu ćemo jednom drugom prilikom više pričati.

  Da se vratimo na temu. Nadamo se da smo uspeli da objasnimo neke osnovne stvari koje se tiču formatiranja  teksta  direktnim  uplitanjem  u HTML kod.

  Kucamo se...

  Pratite naš blog i pridružite se klubu prijatelja Volimo Net

   

  http://www.volimo.net/blogs


  Poslednja izmena: 13. мај 2016. 14.16.08 CEST"