Forumi » Zanimljivosti

Kada je nastala cetkica za zube i pasta

    • Moderator
    • 370 postova
    22. мај 2016. 23.15.56 CEST

    Četkicu za zube su koristili i stari Egipćani jer je primitivan oblik pronadjen u egipatskim piramidama.Tokom civilizacije je napredovalo čišćenje zuba jer u Indiji su koristili posebne štapiće za žvakanje, a arapi su upotrebljavali neku vrstu biljke koja je imala antiseptička dejstva.

    Prve četkice slične današnjima postojalo je u Kini u 13. veku koji je sastajalo od dlaka sibirskog vepra vezanih sa bambusovim štapićem.To je bilo prilično grubo za desne i počeli su koristiti meke dlake od konjskih ledja.Evropljani su bili kulturniji pa su koristili lanenu krpu ili sundjer što su umočili u kombinaciji sumpornog ulja i morske soli, posle su tkanine vezivale na štapiće.Četkica za zube slična današnjoj potiče iz Engleske od tada se više ne koristi životinjska dlaka već počeli su praviti od najlonskih vlakana.

    Pasta za zube: Prva smesa se pojavila u Kini i Indiji  500 god p.n.e. sastojalo se od mešavina trave.Grci i Rimljani kao zubnu pastu koristili su od mešavine praha drobljenih kostiju i raznih školjki u vidu kamenica.Primitivniji narodi su upotrebljavali  i čadj  za zaštitu zuba.U srednjem veku perzijski muzičar i modni dizajner patentirao zubnu pastu koja je bila funkcionalna i dobrog ukusa.U 18.veku je nastala moderna zubna pasta koji su napravili američki i engleski lekari.Sadržaj ove paste je bilo od sodebikarbone, cimeta, aluminija, smole, vodonik peroksida i pojavila se na tržistu u vidu praha.

    Kasnije su amerikanci napravili u vidu tube, tu su već dodavali sapun, kredu za poboljšanje ukusa.Posle drugog svetskog rata izbacili su sapun i počeli su oplemenjivati  raznim drugim stvarima, da bi se zaštitilo desne i zube od karijesa.Dosta vremena je prošla do današnjeg moderne zubne paste da čak zaštiti i osetljive zube, čuva zubnu gledj, nastanak karijesa i zaštićuje desne.