Forumi » Popravi sam

Sve o farovima

    • Moderator
    • 578 postova
    07. јун 2016. 12.51.05 CEST

     

    Postojanje farova vezuje se za period pre više od jednog veka. Činjenica je da se tadašnje osvetljenje na vozilima može okarakterisati kao slabim, neujednaćenim i treperavim i često su u pitanju bile petrolej lampe koje su visile na boćnim stranama automobila. S obzirom na tadašnju gustinu saobraćaja i brzinu samih vozila ovakvo osvetljenje smatralo se više nego adekvatnim.

     

    U današnje vreme je sve drugaćije 21.vek je u odnosu na vekove unazad doneo ogromne promene u svakom smislu i pogledu. Današnji saobraćaj može se smatrati gušćim nego ikada a najbitnije bezbednosno pravilo u vožnji je da dobro i vidite ispred sebe i budete viđeni.

     

    Iz tog razloga je u razvoju i te kako pažnja sve vreme bila usmerena na jasan i čist snop svetla koji će vam pružiti maksimalno jasan put kojim se krećete a drugim “mmm“ ućesnicima u saobraćaju da Vas što lakše i brže primete.

     

    Aktuelni ekonomski i ekološki trenuci dali su akcenat izvorima svetlosti i na što manju potrošnju energije. Ogromnim naporima u kojima su učestvovali razvojni timovi i konstantne borbe da se ušteda energije i kvalitet svetlosnih snopova uklope što je moguće bolje. došlo je do nastanka tri vrste: halogenih sijalica, LE dioda i ksenona.

     

     

    Halogene snjalice i njihova upotreba:

     

    Razne konfiguracije dovode do podele ove vrste sijalica na one kod dugih. kratkih i svetla za maglu. One su poput klasićnih sijalica jer imaju volframno jezgro ali se razlikuju po unutrašnjosti jer halogena sijalica u sebi ima inertni gas i manju kolićinu halogena (brom ili jod) što dovodi do stvaranja visokih temperatura u samom jezgru a samim tim i proizvodnje jaće svetlosti. U hemijskom ciklusu isparavanje volframa je usmereno na vraćanje gorućoj površini čime se sijalica štedi i produžava joj se vek trajanja.

     

     

    Karakteristike ksenona:


    Pored halogenih svetala koji se smatraju najzastupljenijim, ksenone slobodno možemo svrstati na drugo mesto. Do proizvodnje svetlosti dolazi preko električnog luka sa visokom snagom dok su oko luka smeštene volframne elektrode a sve to je hermetički zatvoreno u kvarcnom ili aluminijum – oksidnom cilindru čija je ispuna od specijalnog gasa ili metalnih soli. Formiranjem luka dolazi do stvaranja plazme čija je uloga pojačavanje svetlosnog intenziteta a s druge strane da štedi električnu energiju. Jedina mana kod ksenona je ta što da bi se formirao električni luk potreban je visoki napon struje a jednim paljenjem ksenonskog fara trošenje iznosi oko 30 – ak vati – to je dosta manje u poređenju sa klasičnim halogenim sijalicama na kratkim svetlima. Veliki intenzitet osvetljenja kakav ksenoni reprodukuju zahteva
    sisteme pranja i podešavanja farova i njihovo postavljanje uglavnom je vezano za skupe automobile.

     

     

    LED rasveta na vozilima:



    Najnovija tehnologija je uvela i ovu novinu kada je u pitanju automobilska industrija. Za proizvodnju svetla zaduženi su poluprovodnici uz pomoć kretanja elektrona. S obzirom na izuzetno slabu količinu svetlosti jedne LE diode, mora se postaviti znatno veći broj što automatski dovodi do podizanja cene ovakve vrste farova i takođe je u većini slučajeva vezano za ugradnju na skupim automobilima.

     



    Kvalitet farova:



    Ako izostavimo sijalice u farovima i vrstu samog osvetljenja ono o čemu posebno treba voditi računa jeste održavanje samih farova. Kada govorimo o spoljnem delu fara gde se u većini slučajeva radi o plastici i raznim spoljnim uticajima kojima je ovaj materijal svakodnevno izložen javlja se slaba vidljivost a rezultat je požutela zamagljena mat plastika i problem koji se mora ukloniti. Nije potrebno kupovati nove farove već se rešenje može postići jednostavnim i ekonomičnim poliranjem. Sa same površine farova uklanja se oštećeni sloj, površine detaljno obrađuju i nakon toga sledi zaštita. Novac ste uštedeli jer niste kupili nove ni malo jeftine farove a ovim postupkom ponovo ste dobili na kvalitetu vožnje i vidljivosti na putu.

     

    • Moderator
    • 578 postova
    07. јун 2016. 13.09.23 CEST

    Treba vam:

    * Papirnu traku, što širu, kako bi smo zaštitili delove oko fara.

    * Vodene smirgle različite gradacije, jednu od 1000, 1500 i 2000.

    * Gruba (ne mora) i fina polir pasta ili mleko za poliranje (razlike su zaista male) 

     

     

     

    1) U prvom koraku potrebno je zaštititi delove automobila koji se nalaze oko farova. Za to koristite pik traku i nemojte štedeti na tome jer posledice oštećenja laka i boje na limu mogu skupo koštati. Površina na koju lepite pik traku mora biti suva i čista kako bi se što bolje zalepila i zaštitila, stoga pre tog poteza dobro očistite i prebrišite lim. 

     

     

    2) Uzmite najgrublju šmirglu (gradacije 600) i uz pomoć vode šmirglajte far.

    Tokom celog procesa šmirglanja morate far zalivati vodom polagano.

    Potrebno je skinuti žutilo i pokušati izravnati oštećenja, a nakon par minuta će vam far biti mutne, ali bele boje. Nakon toga ponovite taj postupak s ostalim šmirglama po redu (od najgrublje do najfinije).

    Najviše vremena posvetite najfinijoj šmirgli (gradacije 2000).

    Nakon toga far ne bi trebao imati one žute, smeđe tragove i oštećenja nego će biti malo zamućen jer je izgubio svoj sjaj.

    U ovom koraku je potrebno ne žuriti nego detaljno odraditi svako šmirglanje po celoj površini fara, najbolje kružnim pokretima.

    Pripazite na površine oko fara, iako su zaštićene pik trakom treba biti oprezan.

     

     

    3) Ako ste kupili grubu polir pastu onda sa njom sada polirate, bilo mašinski ili ručno - svejedno je.

    Grubu polir pastu nanesite na sunđer ili krpu i opet kružnim procesima polirajte, za grubu polir pastu potrebna je vlažna površina fara i krpe ili sunđer. Operite far, ostavite ga da se osuši ili ga detaljno obrišite.

    Ako niste kupili grubu polir pastu, onda to odradite sa najfinijim brus papirom gradacije 200. Nakon toga uzmite finu polir pastu ili mleko za poliranje koje je za ručno korišćenje, nanesite i ostavite da se upija / osuši, potom obrišite pamučnom krpom, po potrebi ponovite proces.

    Razlika između fine polir paste i mleka za poliranje je mala i jedna i druga daju faru sjaj te površinski sloj zaštite. 

    Ako je polir pasta za mašinsku upotrebu, nanesite na polirku i polirajte. Prvo na nižim obrtajima zatim postepeno povećavati broj obrtaja, sve dok ne krene pucketati plastika. Obrišite i po potrebi ponovite taj zadnji deo procesa. Pripazite opet na površine oko fara (iako ih polir pastom ne možete oštetiti to možete učiniti nespretnim rukovanjem polirkom).

    Za brisanje ostatka polir paste potrebna vam je pamučna krpa (majica) te uz par pokreta snažno obrišite ostatke paste.

     

     


    Poslednja izmena: 07. јун 2016. 13.10.06 CEST"
    • Moderator
    • 578 postova
    07. јун 2016. 14.30.39 CEST

    Fiat Punto II, 2001 god. (pre faceliftinga):

     

    Zamena sijalica u farovima se obavlja skidanjem zastitne plastike (oslobadjanjem zicanih osiguraca) sa unutrasnje strane farova, pristup je iz motornog prostora.
    Nije potreban specijalan alat.
    Medjutim, lezistu sijalice oborenog svetla u levom faru se osetno teze prilazi jer je preblizu kutije sa osiguracima i stoga je potrebno dosta vremena, strpljenja i zivaca.

     

    Proizvodjac nije predvideo posetu servisu (u servisnom uputstvu je lepo opisan postupak).


    Poslednja izmena: 07. јун 2016. 14.30.58 CEST"
    • Moderator
    • 578 postova
    07. јун 2016. 14.31.56 CEST

    Daewoo Nubira II :

     

    Odvrne se kuciste sijalice, bilo koje (desni far je lakse dostupan zbog veceg prostora), gurne se ruka unutra, odvrne sijalica, stavi druga, vrati kuciste sijalice (spoje zice) i to je to.


    Poslednja izmena: 07. јун 2016. 14.32.24 CEST"
    • Moderator
    • 578 postova
    07. јун 2016. 14.33.47 CEST

    Punto (Mk.1 Mk.2 Mk.2,5 a verovatno i GrandePunto) - zamena sijalice iz zadnje grupe svetala:

     

    1. Uzeti srafciger i specikalni kljuc (sestougaoni + za kapice za gume) iz alata u rezervnom tocku

    2. Specijalnim kljucem (sivi, plasticni) pronaci rupu u gepeku, gde se nalazi jedan sraf - nosac zadnje grupe svetala. Pazljivo odvrnuti sraf, bez da nepovratno upadne u stub.

    3. Uci u kabinu

    4. Na C stubu naci plastikicu koja se vadi. Ravnim srafcigerom pazljivo skinuti plastikicu.

    5. Specijalnim kljucem olabaviti sraf, pa ga skinuti prstima (da ne bi nepovratno upao u stub)

    6. Stati iza automobila

    7. Skinuti celu svetlosnu grupu, tako da ostane u rukama

    8. Otkaciti konektor - za ovo su potrebne obe ruke, malo je trapavo zongliranje sa zadnjim "farom" ili, ostaviti konektor na poklopcu

    9. Prebaciti srafciger na "krstasti" i odvrnuti 4 srafa

    10. Podici poklopac, zameniti sijalicu

    11. Ponoviti korake od 9 do 1, obrnutim redom

    • Moderator
    • 578 postova
    07. јун 2016. 14.34.46 CEST

    Audi 100 1986 god.:


    Prednja i zadnja grupa svetla:


    Skineš plastiku iza fara ili štopova, izvadiš-nabodeš (sijalicu), vratiš plastiku... Mesta kolko voleš.
    Za 2 min zameniš sve sijalice, može i kraće ako imaš dodavača.