Forumi » Rešenje za sve probleme

Kako da čuvate pasoš kada putujete

    • 1581 postova
    08. јун 2016. 12.54.07 CEST

    Pasoš je dragocen svakom putniku, a postoje jednostavni načini da izbegnete gubljenje ili oštećenje pasoša. Predlažemo vam neke od njih:

     

    1. Napravite dve (ili tri ili četiri) kopije

    Da krenemo unazad. Pre nego što krenete na put, dobro je da napravite kopije vašeg pasoša: iskopirajte stranicu na kojoj se nalazi vaša fotografija i puno ime, a kopije čuvajte na različitim mestima – na dnu svake torbu koju nosite na put ili čak dajte po jedan primerak vašim saputnicima. Ostavite i jednu kopiju pasoša kod kuće, kao i kod svojih kolega ukoliko idete na poslovni put.

     

    2. Zaključajte ga na sigurnom

    Bez obzira na to u koliko lepom hotelu odsedate, isplati se da vam pređe u naviku da svoj pasoš čuvate u sefu. Ukoliko nemate sef u sobi, zatražite na recepciji da vam ga čuvaju u njihovom sefu. Ukoliko sve ovo nije moguće, tj. odsedate u nekom hostelu, Airbnb ili privatnom smeštaju, osigurajte putnu torbu malim katancem.

     

    3. Sakrijte ga

    Kada putujete, dobro čuvanje pasoša nije nikakva mudrost, ali naravno to ne znači samo da je dovoljno da ga nosite u džepu, kako ga niko ne bi video. Umesto toga, kupite posebne torbice u kojima se može čuvati novac i pasoš, a koje se nose oko struka ili oko vrata, sakrivene ispod odeće. Ukoliko tražite nešto udobnije, nabavite poseban novčanik za putovanja ili navlaku za pasoš. Oba će sakriti vaš dokument, a u novčanik ćete moći da stavite i druge vredne stvari, poput kreditnih kartica i gotovine.

     

    4. Zaštitite ga

    Kada većina ljudi razmišlja o sigurnosti pasoša, oni misle na njegovo čuvanje od krađe. Međutim, vremenske prilike su još jedan faktor koji treba uzeti u obzir: vlaga može da ošteti stranice, tako da se trudite da ga uvek držite na suvom mestu, a kako biste sprečili moguća oštećenja vodom, nosite preko pasoša vodootpornu navlaku.

     

    5. Poznavanje svojih prava

    Naravno, pasoš vam je potreban kako biste prošli aerodromsko obezbeđenje i pasošku kontrolu. Ali kada se nađete negde u inostranstvu gde vam zatraže identifikaciju, posebno povedite računa da li je baš potrebno da pokažete pasoš ili ne – u najvećem broju slučajeva, međunarodna vozačka dozvola ili kopija pasoša će biti sasvim dovoljna. Ovo će vam, takođe, pomoći kako biste se zaštitili od potencijalnih lopova i prevaranata.