Forumi » Rešenje za sve probleme

Šta uraditi ako vas opeče meduza

  • 1581 postova
  11. јун 2016. 13.23.36 CEST

   

  Meduze se periodički pojavljuju u morima i na sreću češće su one manje opasne. No kada se nasloniš na žarnjak javlja se jaka bolnost slična opeklini, crvenilo kože ili plikovi, a kasnije dugo mogu ostati hiperpigmentacije, ali i ožiljci. Otrov nekih vrsta može dovesti do fatalnog završetka, ali češće u nekim toplijim morima i Australiji.

   

  • Sredstva za prvu pomoć: morska voda, sirće, limunov sok ili urin, rukavice, hladni oblozi, analgetik, antihistaminik, lokalni kortikosteroidi.

   

  • Prvi korak - važno je da uprkos boli ostaneš mirna, pažljivo makneš s kože meduzu i izađeš iz mora. Nemoj trljati preostale žarnjake kako ne bi došlo do dodatnog utrljavanja otrova u telo, već preostale žarnjake isperi s morskom vodom, nikako sa slatkom vodom i ne s golim prstima.

   

  • Drugi korak - opečeno mesto treba zalivati običnim sirćetom i ostaviti da deluje kako bi se otrov deaktivirao, a mogu poslužiti urin ili limunov sok. U slučaju jače reakcije uzmi antihistaminik (Claritine tbl), kalcijum, a lokalno crvenilo maži s blagim kortikosteroidnim preparatom.

   

  • Treći korak - bolnost možeš ublažiti hladnim oblozima, ali i analgeticima.