Forumi » Turističke zanimljivosti

Knjige o putovanjima

    • Moderator
    • 592 postova
    11. јун 2016. 23.26.03 CEST

     

    Putovanja su bila inspiracija za neke od najboljih romana svih vremena, a evo nekoliko predloga…


    Senka sunca, Rišard Kapušinski
    Kapušinski je bio strani izveštač iz Afrike skoro 30 godina, a Senka sunca se bavi krajem kolonijalne vladavine širom kontinenta, od Nigerije do Ruande. Tokom svog boravka u Africi, pisac je živeo u lokalnim slamovima, rvao se sa zmijama i preživeo malariju. Ovo je fascinantan i jedinstven roman pun živih opisa i mudrih zapažanja, i nudi uvid u različite kulture, politike i tradicije širom afričkog kontinenta.


    Plaža, Aleks Garland
    Legendarni roman o putovanju (iako je Garland izjavio da se po mnogo čemu može okarakterisati kao anti-travel štivo) je na popularnosti dobio nakon što je snimljena njegova filmska adaptacija, sa Leonardom di Kaprijom u glavnoj ulozi (režija Deni Bojl). Upravo zahvaljujući ovoj knjizi, tajlandsko ostrvo Ko Pi Pi postalo je veoma popularno među bekpekerima. Inače, roman prati britanskog putnika u potrazi za neotkrivenim rajem na planeti.


    Kataloniji u čast, Džordž Orvel
    Objavljeno davne 1938. godine, Orvelovo sećanje na Barselonu tokom Španskog građanskog rata (u kome se i borio, dok nije teško ranjen u grlo, nakon čega je poslat u Britaniju), zaista je nezaboravno. Njegovo pisanje je istovremeno autobiografsko i političko, ali i tragično proročko: nakon dolaska u Englesku, Orvel je napisao da zemlja propada, dok u Evopi rastu tenzije i izrazio strepnju „da se nikada nećemo probuditi, dok nas iz sna ne prenu eksplozije bombi“.


    Beleške s malog ostrva, Bil Brajson
    Brajsonov stil je lak i humorističan. Roman je fokusiran na Veliku Britaniju, a Brajson o njoj beleži svoja zapažanja, ponekad dirljiva, ponekad okrutno potcenjivačka, tokom putovanja po celoj zemlji, na koje je krenuo neposredno pre povratka u SAD, nakon što je 20 godina živeo „na ostrvu“.


    Jupiterova putovanja, Ted Simon
    Simonu je trebalo 4 godine da proputuje 45 zemalja na svom Triumph Tiger motociklu. Počeo je 1973. godine, obilazeći Afriku od Tunisa do Južne Afrike, zatim je vozio po Južnoj Americi, Australiji, pa u Aziji, dok preko Indije, Avganistana i Bliskog istoka nije stigao do Evrope. Roman je beleška ovih putovanja.


    Sunce se ponovo rađa, Ernest Hemingvej
    Priča o Amerikancima u Evropi nakon I svetskog rata smatra se jednim od Hemingvejevih najboljih romana. Scene koje opisuje širom Francuske i Španije uhvatile su suštinu stanja u kojem je bila zapadna Evropa 1920-ih godina, od kafea u Parizu do borbi bikova u Pamploni.


    Put u Indiju, E. M. Forster
    Foresterov roman se bavi odnosom Indijaca i Britanaca početkom 20. veka, istražujući prijateljstvo Indijca dr Aziza i Birtanca Sirila Fildinga. Forester oštro piše o kolonijalizmu, ali istražuje i čovečanstvo u širem smislu. Priča se oslanja na njegova lična iskustva, koja je stekao putujući po Indiji.


    U Patagoniji, Brus Četvin
    Četvinova putovanja po Patagoniji isprepletana su u ovom romanu sa lokalnim legendama, istorijskim činjenicama i geografskim objašnjenjima. Pisac je na veoma originalan način zabeležio svoje šestomesečno putovanje po Argentini i Čileu. On beleži svoja razmišljanja dok mu reči meandriraju kroz Patagoniju, kao što je to i on činio tokom svog putovanja.