Forumi » Turističke zanimljivosti

14 najčudnijih „prestonica“

    • Moderator
    • 592 postova
    13. јун 2016. 15.09.59 CEST

     

    Pojedini preduzimljivi gradovi otkrili su da je uvek moguće biti svetska prestonica nečega – mačaka ili harmonika, na primer!

     

    1. Svetska prestonica mačaka – Ciorani, Rumunija

    Uz broj domaćih mačaka u ovom rumunskom gradiću koji je gotovo četiri puta veći od broja ljudi, lako bi se moglo reći da su zapravo pravi stanovnici ovog gradića mačke.

     

    2. Svetska prestonica slanine – Viltšir, Engleska

    Viltšir se našao ispred Sijetla (SAD) i Horsensa (Danska), takođe pretendenata na ovu titulu. Međutim, ipak je baš ovde Džon Haris otvorio prvu fabriku slanine 1770. godine.

     

    3. Svetska prestonica hevi metala – Helsinki, Finska

    Sa 54,3 hevi metal benda na 100.000 stanovnika Finska je postala meka ovog muzičkog žanra.

     

    4. Svetska prestonica munja – Katatumbo, Venecuela

    Strašna oluja koja prekriva grad Katatumbo u Venecueli osvetljava nebo 10 sati dnevno. Ovde grom ne udara dvaput. Udara do 280 puta na sat!

     

    5. Svetska prestonica selfija – Manila, Filipini

    Manila je finansijski centar Filipina ali izgleda da ovde radnici vole da odvoje nekoliko trenutaka između poslova kako bi napravili i po neki selfi. Prema časopisu TIME, ovde se u proseku napravi 258 selfija na 100.000 ljudi svakog dana.

     

    6. Svetska prestonica džinsa – Xintang, Kina

    U ovom kineskom gradiću proizvede se preko 800.000 pari farmerki dnevno. Na ovaj način Xintang je potisnuo u zaborav bivšu prestonicu džinsa, El Paso u Teksasu.

     

    7. Svetska prestonica rajsferšlusa – Kurobe, Japan

    Ako je Kina glavna za džins, rajsferšlusi su u potpunosti japanski. Grad Kurobe u Japanu je dom YYK-a, najvećeg proizvođača rajsferšlusa na svetu.

     

    8. Svetska prestonica plastičnih operacija noseva – Teheran, Iran

    Prema Udruženju rinologa Irana, u Teheranu postoji 157 licenciranih plastičnih hirurga, i oko 7.000 onih bez licence. Ne čudi onda da se upravo ovde obavi sedam puta više plastičnih operacija nosa nego, recimo, u Sjedinjenim Državama.

     

    9. Svetska prestonica čuda – Lurd, Francuska

    Poznat po lečenju nemoćnih još od 1862. godine, Lurd je i dalje omiljeno odredište svima koji žele da se oslobode svega što ih muči. Svako čudo se najpre temeljno istraži od strane Međunarodnog medicinskog odbora Lurda pre nego što se proglasi zvaničnim. Poslednje, 69. po redu, proglašeno je 2013. godine nakon istraživanja koje je trajalo 23 godine.

     

    10. Svetska prestonica harmonika – Kastelfidardo, Italija

    Muzičari iz celog sveta dolaze u ovaj mali, italijanski gradić na brdu kako bi kupili, prethodno naručenu, harmoniku visokog kvaliteta.

     

    11. Svetska prestonica donjeg veša – Gurao, Kina

    U ovom kineskom gradu napravi se preko 200 miliona brushaltera godišnje i skoro duplo više gaćica. Otuda je lokalna turistička zajednica odlučila i da nazove grad prestonicom seksepila.

     

    12. Svetska prestonica trkanja kadama – Nanaimo, Kanada

    Očigledno, u ovom kanadskom gradiću velika je stvar napraviti plovilo od stare kade. Osim toga, za ovu titulu se nije borio nijedan drugi grad na svetu!

     

    13. Svetska prestonica toalet papira – Grin Bej, Viskonsin, SAD

    Northern Paper Mills iz Grin Beja je prvi proizvođač toalet papir kakav se danas koristi, na čemu smo im večno zahvalni.

     

    14. Svetska prestonica izgubljenog prtljaga – Skotcboro, Alabama, SAD

    Nakon razumnih pokušaja da se pronađu vlasnici izgubljenog prtljaga, aviokompanija US Airlines ih prodaje centru (Scottsboro’s Unclaimed Baggage Center) koji zapravo predstavlja ogromno skladište na obodu ovog američkog grada.