Forumi » Zaštita mobilnih uređaja

HummingBad malware je inficirao preko deset miliona Androida

  • Moderator
  • 779 postova
  11. јул 2016. 09.46.22 CEST

  HummingBad malware je inficirao preko deset miliona Android telefona

   

  Oduvek je bio osnovni i zajednički savet vlasnicima smartfona da ne preuzimaju aplikacije van zvanične prodavnice aplikacija. Ovo se uglavnom poručivalo zato što te aplikacije nisu zaštićene istim bezbednosnim merama koje koriste Apple i Google, pa postoje velike šanse da imaju skriveni malware.

   

  Prema najnovijem izveštaju bezbednosne kompanije Check Point, otkriven je kineski malware nazvan HummingBad koji je navodno zarazio preko deset miliona Android uređaja do sada. Kako navodi Check Point, prva komponenta pokušava da dobije root pristup uređaju, pa ukoliko uspe napadač dobija pun pristup uređaju. Ukoliko ne uspe, onda druga komponenta koristi lažni sistem obaveštenja o nadogradnji.

   

  Cilj svega je da se generiše prihod od lažnog reklamiranja za koji se tvrdi da kreatorima donosi 300.000 dolara mesečno. Ono što pogoršava celu situaciju je da se u izveštaju tvrdi da iza svega stoji kineska kompanija Yingmob. Radi se o kompaniji koja je pozicionirala sebe kao kompaniju koja se bavi reklamnom analitikom i vredi milione dolara.

   

  Izvor:Ubergizmo