Forumi » Zaštita mobilnih uređaja

Android aplikacija uhvaćena u krađi fotografija i videa

  • 378 postova
  29. јул 2016. 10.45.49 CEST

   

  Google je uklonio jednu alikaciju iz Play prodavnice nakon što su stručnjaci kompanije Symantec primetili da je aplikacija krišom pretraživala i krala privatne fotografije i videa sa uređaja korisnika.

   

  Naziv sporne aplikacije je HTML Source Code Viewer a iza nje stoji Sunuba Gaming. Srećom, do trenutka kada je Google uklonio ovu aplikaciju iz svoje prodavnice, ona je preuzeta tek nešto između 1000 i 5000 puta.

  Kao što se može zaključiti iz naziva aplikacije, ona omogućava korisnicima da vide izvorni kod web stranice. Korisnici moraju da unesu URL, i aplikacija im prikazuje izvorni kod sajta na ekranu.

   

  Prema rečima stručnjaka iz Symanteca, aplikacija je ipak radila i nešto drugo. Ona je skenirala foldere “/DCIM/Camera” i “DCIM/100LGDSC”, u kojima Android uređaji obično čuvaju fotografije i videa.

  Aplikacija je zatim sve pronađene fajlove slala serveru u Azerbejdžanu.

   

  Poslednji put aplikacija je ažurirana u januaru prošle godine. Stručnjaci iz Symanteca uspeli su da pristupe folderu servera gde se nalaze svi ukradeni fajlovi, i gde su oni pronašli fotografije i videa od marta prošle godine.

   

  Oni kažu da se ukradene fotografije i videi mogu iskoristiti za ucenjivanje korisnika, iznudu, krađu identiteta, pornografiju i druge oblike viktimizacije.

  Save