Forumi » Zenske price

Aromaterapija: za vasu bezbednost

    • 12 postova
    06. октобар 2016. 21.27.53 CEST

    Esencijalna ulja su visokokoncentrovane tečnosti, koje mogu biti veoma štetne ukoliko se ne koriste pažljivo. Ovaj tekst donosi važne bezbednosne informacije.

    Uvodjenje aromaterapije u Vaš način života ne treba da izazove paranoju ili zabrinutost. Ukoliko esencijalna ulja tretirate kao lekove, i pratite uputstva koja slede, bićete na putu bezbednog uživanja mnogih korisnih dejstava koja aromaterapija nudi. 

    Ove bezbednosne informacije nisu kompletan vodič kroz pravilno korišćenje esencijalnih ulja. Ako niste sigurni, konsultujte se sa kvalifikovanim aromaterapeutom. 

    Esencijalna ulja nikada ne treba koristiti nerazređena na koži. Postoje momenti kada iskusni korisnici aromaterapije naprave izuzetak kod ovog pravila, najčešće kada je u pitanju lavanda (lavendula officinalis), ali iskljucivo ukoliko raspolažete velikih znanjem o aromaterapiji smete da se usudite da nanesete nerazređeno ulje direktno na kožu. 

    Esencijalna ulja ne smeju doći u kontakt sa očima.

    Neka ulja mogu kod određenih osoba izazvati alergijske reakcije. Kada prvi put koristite neko novo ulje, obavezno napravite mali test na koži. Malu količinu razređenog esencijalnog ulja utrljajte na unutrasnji deo lakta i uvežite zavojem. Sačekajte 24 časa da biste videli da li je došlo do neke neželjene reakcije. Čak iako su određena ulja poznata po tome što ne izazivaju alergijske reakcije, ovaj korak nikada ne treba preskakati. Ako neko ulje ne iritira Vas, to ne znači da će prijati i drugima. Važno je da ovo uvek imate na umu.

    Neka esencijalna ulja treba izbegavati u drugom stanju, u periodu dojenja ili ako patite od astme, epilepsije, visokog krvnog pritiska ili drugih težih zdravstvenih stanja.

    Manje JESTE više. Kada koristite esencijalna ulja, upotrebite najmanju moguću količinu koja je nepohodna za dobar rezultat. Na primer, ako je jedna kap ulja dovoljna za postizanje dobrog rezultata, nemojte koristiti dve kapi. 

    Nisu sva esencijalna ulja pogodna za upotrebu u aromaterapiji. Buhaca, crni luk, kamfor, ren, zimzelen, origano, rutvica i gorki badem, su neka od ulja koja nikada ne treba upotrebljavati.

    Citrusna ulja nikada nemojte upotrebljavati pre izlaganja sunčevim zracima jer su ova ulja fotosenzitivna, pa može doći do neprijatnih reakcija.

    Nikada nemojte dozvoliti detetu da upotrebljava esencijalno ulje, osim u prisustvu odaslih koji znaju kako se ulja upotrebljavaju. Većina esencijalnih ulja ima predivan miris, a poneka (kao npr. citrusi) imaju tako primamljiv miris da biste ga prosto popili. Ali, esencijalna ulja treba tretirati kao lekove, držati ih što dalje od domašaja dece i drugih neupućenih osoba. 

    Esencijalna ulja nisu za unutrašnju upotrebu. 

    Esencijalna ulja su zapaljiva. Molimo Vas da ih držite dalje od izvora vatre.

     

    • 12 postova
    06. октобар 2016. 22.08.09 CEST

     

    ULJE SLATKOG BADEMA
    Prunus amygdalus var. dulcis 

    Aroma: Blaga, slatkasta. 
    Tekstura: Ostavlja blagi masan trag na koži. Prilično sporo se apsorbuje.
    Boja: Providno sa malo žute. 

    Sadržaj: Glukosidi, minerali, vitamini A, B1, B2, B6 i E. Bogat proteinima. 

    Upotreba: Pomaze kod svih tipova koze. Naročito dobro kod ecema. Pomaže kod svraba, bola, suvoće, peckanja i upale. Korisno protiv opekotina i upaljenih vena. Veoma dobro za podmazivanje, ali nema penetrirajuće svojstvo, što ga čini dobrim za masažu i zaštitu kože. Može se upotrebljavati 100% nerazblaženo.

    Napomena: Brzo užegne.

    ULJE AVOKADA 
    Persea americana 

    Aroma: Srednje jaka, slatkasta, podseća na orah.
    Tekstura: Gusto, ostavlja vrlo masan trag na koži, skoro kao vosak. 
    Boja: Tamno maslinasta.

    Sadržaj: Vitamini A, B1, B2, D, E, pantotenična kiselina, proteini, lecitin, masne kiseline. 

    Upotreba: Velika moć penetracije. Hranljivo za suvu i dehidriranu kožu. Korisno kod ekcema, solarnih keratoza, poboljšava elastičnost kože. Veoma gusto ulje. Obično se koristi kao 10% rastvor.

    ULJE BORAGA
    Borago officinalis 

    Aroma: Blaga i slatkasta.
    Tekstura: Prilicno retko, ostavlja blagi masan trag na koži.
    Boja: Svetlo žuta.
    Sadržaj: Najveći izvor gama-linolenicne kiseline. Vitamini, minerali. 

    Upotreba: Psorijaza, ekcem, prerano ostarela koža. Dobar za regenerisanje i stimulaciju aktivnosti ćelija kože. Velika moć penetracije. Koristi se 10% rastvor sa drugim baznim uljima.

    Napomena: Veoma brzo užegne.

    RICINUS
    Ricinus commonus 

    Sadržaj: Gliceridi i manje količine stearicne, linoleicne i dehidroksisterične kiseline. 

    Upotreba: Poznata po svojstvu rastvaranja izraslina, cista i bradavica, omekšava žuljeve i kurje oči. Sprečava stvaranje ožiljaka. Korisno kod suve, ispucale kože, regeneriše kosu. Preporučuje se kao topla obloga za bol u ledjima. Koristi se 10% rastvor. 

    Upozorenje: Izbegavajte upotrebu za vreme trudnoce.

    RAFINISANO KOKOSOVO ULJE
    Cocos nucifera 

    Sadržaj: (nerafinisano) 50% lauricne kiseline. 

    Rafinisano kokosovo ulje se smatra najbližom supstancom ljudskoj potkožnoj masti i kompatibilnije sa kožom od običnog, jestivog ulja. Dugo traje, ne kvari se jer ne može da užegne, ne začepljuje pore, i kada se koristi kao noseće ulje odlično je za problematičnu kožu.

    Rafinisano kokosovo ulje se dobija zagrevanjem a ne hladnim ceđenjem, pa je zato često osporavano. Aromaterapeuti više vole prirodna, hladno ceđena ulja, ali kod nekih stanja, sasvim prirodno noseće ulje može uvećati problem. Na primer, kod izuzetno oštećene kože, prirodno noseće ulje može dovesti do stvaranja gljivica, budji i bakterija. U ovakvim uslovima, rafinisano, sterilisano noseće ulje pomoći će da se problem brže prevazidje. S obzirom da ovo ulje ima laganu teksturu, lepo je da se koristi u toku vrućih letnjih meseci umesto teških i gustih prirodnih ulja. Veoma se lako ispira sa čaršava i peškira, što je naročito korisno za aromaterapeuta.

    Upotreba: kod suve, osetljive kože, svraba, pomaže pri sunčanju. Koristi se kao baza ili 50% aditiv. Kada se doda ulju slatkog badema, produžava mu vek trajanja, a ulje se lakše ispira sa odeće i čaršava.

    KAKAO PUTER
    Theobroma cacao 

    Aroma: Nerafinisani kakao puter je vema bogatog i slatkog mirisa. Podseća na čokoladu i kakao. Ova aroma je manje osetna kod rafinisanog kakao ulja.
    Tekstura: Čvrsto, i teško za upotrebu na sobnoj temperaturi. Lomi se u komade.
    Boja: Podseca na žućkastu boju ljudske kože.

    Upotreba: Odlično kao sastojak losiona i krema.
    Napomene: Potrebno je pomešati ga sa drugim uljima, da bi sa njime moglo da se radi. 

    ULJE JAGORCEVINE
    Oenothera biennis 

    Aroma: Blaga i slatka.
    Tekstura: Retko, ostavlja blagi masan trag na koži.
    Boja: Srednje žuta.

    Sadrzaj: Gama-linoleicna kiselina, vitamini, minerali. 

    Upotreba: Psorijaza, ekcem; pomaze kod zarastanja rana i svih vrsta ožiljaka.

    Koristi se blagi rastvor sa drugim baznim uljima.

    Napomene: Prilicno skupo ulje. Brzo užegne.

    ULJE LANENOG SEMENA
    Linum usitatissimum 

    Sadržaj: Visok sadrzaj gama-linoleicne kiseline, linoleicna kiselina, oleicna kiselina (Omega 3 i 9), vitamini, naročito vitamin E, minerali. 

    Upotreba: Korisno kod masne kože i akni, psorijaze i ekcema. Bogat pogodan za ublažavanje ožiljaka i strija. Miriše kao rastopljeni puter. Koristi se kao 5-10% aditiv.

    Napomena: Brzo užegne.

    ULJE SEMENA GROZĐA
    Vitis vinifera 

    Aroma: Blaga, malo slatka, podseća na orahe. 
    Tekstura: Retko, ali ostavlja sjajan trag na koži.
    Boja: Prilično providno, sa jedva primetnim žuto-zelenim tonom. 

    Sadržaj: Vitamini, minerali, proteini, linoleicna kiselina. Ne sadrzi holesterol. 

    Upotreba: Za sve tipove kože, bez mirisa, prodire kroz kožu. Veoma blago ulje. Blago steže, zateže i tonira kožu. Ne pogoršava akne. Koristi se nerazblaženo.

    ULJE LEŠNIKA
    Corylus Avellana 

    Aroma: Blaga, malo slatka.
    Tekstura: Retko i ostavlja blagi film na koži.
    Boja: Svetlo žuta.

    Sadržaj: Vitamini, minerali, proteini, linoleicna i oleicna kiselina.
    Upotreba: Blago steže, tonira, koža ga brzo upija. Koristan kao baza za masnu i kombinovanu kožu, i kožu sklonu aknama. Pomaže kod održavanja elasticnosti i čvrstine kože. Ojačava kapilare, pa je korisno i kod upaljenih vena. Pospešuje regeneraciju ćelija, stimuliše cirkulaciju. Koristi se kao 100% baza, ili kao 10% rastvor.

    ULJE JOJOBE
    Simmondsia californica, Simmondsia chinesis 

    Aroma: Blaga do srednje jaka, nije slatko kao ostala ulja oraha. Specifična, ali prijatna aroma.

    Tekstura: Blaga i svilenkasta. Dobro se apsorbuje.
    Boja: Žuta.
    Sadržaj: Proteini, minerali, biljni vosak, miristična kiselina. 

    Upotreba: Koža ga veoma brzo upija, zato se ne preporučuje za masažu, ali je odlično za ishranu kože. Blagotvorno kod upala, psorijaze, ekcema, bilo koje vrste dermatitisa. Pomaže kod kontrolisanja akni i masne kože i temena, jer se višak seruma rastvara u jojobinom ulju. Anti-oksidant, produžava vek trajanja drugim uljima. Koristi se i za negu kose. Koristi se kod svih tipova kože. Miristična kiselina je korisna protiv upala, tako da može biti dobro bazno ulje kod tretiranja reumatizma i artritisa. Koristi se obično kao 10% rastvor.

    Napomena: Može da začepi pore.

    KUKUI ORAH
    Aleurites moluccana 

    Aroma: Blaga, slatka, prijatna.
    Tekstura: Retko, dobro se apsorbuje, ostavlja blagi masan trag na koži. 

    Boja: Providno sa malo zute.
    Sadrzaj: Veoma bogato linoleicnom i oleicnom kiselinom 

    Upotreba: Izuzetno dobro penetrira u sve slojeve koze, ublazava iritacije, opekotine od sunca, ozlede, opekotine. Stiti povrsinski sloj od isusivanja. Izuzetno blagotvorno za kozu. Odmah se upija, ne ostavlja masan trag. Ispucalu kozu omeksava i ostavlja svilenkasti utisak. Ublazava oziljke. Koristi se kao 5-10% aditiv. Popularno ulje kod aromaterapeuta.

    ULJE MAKADAMIJA ORAHA
    Macadami integrifolia, tetraphylla, or ternifolia 

    Aroma: Izuzetno prijatnog mirisa, slatko, zasićeno. 

    Tekstura: Gusto, ostavlja masan film na koži.
    Boja: Providno sa malo žute.
    Sadržaj: Palmitoleična kiselina, 60% oleicne kiseline, omega 3 i omega 6 masne kiseline, veoma stabilno ulje. 

    Upotreba: Za sve tipove kože. Tonira i omekšava staru ili suvu kožu, blagotvorno deluje na rane. U Francuskoj se koristi kao pomoćno sredstvo kod sunčevih opekotina. Masne kiseline ovog oraha su korisne kod održavanja kritičnog nivoa vlage kože. Ovo ulje je samo-stabilizirajuće i ne zahteva anti-oksidante. Kao dodatna osobina, spada u bezbedno ulje, jer nije štetno ako se proguta. Zbog toga se koristi kod proizvoda za lice, kod proizvoda za negu beba, balzama i sjajeva za usne. Upotrebljava se razređeno sa drugim baznim uljima.

    MASLINOVO ULJE
    Olea europaea 

    Aroma: Tipična aroma maslinovog ulja za kuvanje. 
    Tekstura: Teško i prilično masno.
    Boja: Blago zelena do srednje zelena.
    Sadržaj: Proteini, minerali, vitamini. 

    Upotreba: Reumatska stanja, nega kose, kozmetika, nega noktiju. Ima umirujuće dejstvo. Korisno kod upaljene kože ili akni, modrica i otoka. Jakog mirisa. Koristi se u kombinaciji sa esencijalnim uljima jakih mirisa. Koriste se rastvori od 10-50%.

    ULJE KIKIRIKIJA
    Arachis hypogeae 

    Aroma: Veoma blagog mirisa.
    Tekstura: Gusto, ostavlja veoma masan trag na koži.
    Boja: Gotovo providno.
    Sadrzaj: Proteini, vitamini, minerali. 

    Upotreba: Za sve tipove kože, omekšava kožu kod artritisa ili opekotina od sunca. Zbog jakog mirisa, obično se koristi kao aditiv. Teško ulje, slabe upijajuće moći, zato je dobro za masažu. 

    Upozorenje: Pojedine osobe su izuzetno alergične na ovo ulje. Obavezno testirajte na maloj površini kože.

    ULJE SEMENA ŠIPURKA
    Rosa Mosqueta, Rosa Rubignosa, R rubirosa, 

    Aroma: Blaga, sa zemljanim tonom.
    Tekstura: Lagano, ostavlja vrlo blagi masan trag na koži.
    Boja: Gotovo providno.
    Sadržaj: gama-linoleicna kiselina, linoleicne kiseline, oleicne kiseline, palmitinska kiselina.

    Upotreba: Za suvu, isperutanu, raspuklu, mlitavu kožu, ekcem, psorijazu, previše pigmentisanu kožu, ožiljke. Profilaktičan nakon opekotina ili trauma; upaljenih vena i ožiljaka. Izbegavajte kod masne kože sklone aknama. Koristi se kao 10% aditiv ili čisto, za veoma suvu, ostarelu kožu. 

    Napomena: Prilično brzo užegne. Prilično skupo ulje.

    ULJE ŠAFRANIKE
    Carthamus tinctorius 

    Aroma: Veoma blaga, bez mirisa.

    Sadržaj: Proteini, vitamini, minerali, bogato linoleicnom kiselinom.

    Upotreba: Za sve tipove kože, pomaže kod bolnih iščašenja, uganuća, modrica, upaljenih zglobova. Retko se koristi za aromaterapiju.

    Napomena: Prilično brzo užegne.

    SUSAMOVO ULJE
    Sesamum indicum 

    Aroma: Srednje jaka sa prepoznatljivom notom susama. 

    Tekstura: Srednje gusto, ostavlja masan trag na koži.
    Boja: Blago žuto.
    Sadrzaj: Vitamini, naročito vitamin E, minerali, proteini, lecitin, amino-kiseline. 

    Upotreba: Psorijaza, ekcem, reumatizam, artritis. Omekšava sve tipove kože. Koristi se kao 10% rastvor.

    SOJINO ULJE
    Gllycine soja 

    Sadrzaj: Proteini, minerali, vitamin E, lecitin. 

    Upotreba: Blago ulje za sve tipove kože, blagog mirisa. Ne škodi aknama ili masnoj koži.

    ULJE SUNCOKRETA
    Helianthus annuus 

    Aroma: Slaba i slatka.
    Tekstura: Retko, ne ostavlja masan trag.
    Boja: Providno, sa malo žute.

    Sadrzaj: Vitamini A, B, D, E, minerali, lecitin, inulin, bogat nezasićenim masnim kiselinama. 

    Upotreba: Profilaktičan kod svih tipova kože, koristi se za bolesti kože, modrica, osipa od pelena. Lako se apsorbuje. Lake teksture. Koristi se kao baza.


    ULJE PŠENIČNIH KLICA 
    Tekstura: Gusto, lepljivo. 

    Sadrzaj: Proteini, minerali, vitamini E, A i D. 

    Upotreba: Za suvu, ispucalu kožu, ekcem, psorijazu, prerano ostarelu kožu, strije. Neki izvori tvrde da ima anti-oksidantna svojstva. Koristi se 10% rastvor. 

    Upozorenje: Ovo ulje može biti veoma opasno za osobe alergicne na gluten i pšenicu.

    ULJE SEMENA KAJSIJE
    Prunus armeniaca 

    Aroma: Slaba.
    Tekstura: Blago masno, apsorbuje se prilično sporo.
    Boja: Skoro providno sa malo žute.
    Upotreba: Odlično za masažne mešavine.

    ULJE PEKAN ORAHA
    Carya pecan 

    Aroma: Izrazito lagana.
    Tekstura: Srednje gustine, ostavlja blagi sjajni film na koži.
    Boja: Gotovo providno.
    Napomena: Prilično brzo užegne.


    Poslednja izmena: 06. октобар 2016. 23.57.11 CEST"
    • 12 postova
    06. октобар 2016. 22.22.40 CEST

    Evo nekoliko saveta za sve one koji žele da nauče nešto o aromaterapiji…

    NE: Nemojte kupovati parfemska ulja (perfume oils, ili fragrance oils), jer se ova ulja razlikuju od esencijalnih po tome sto nemaju terapeutska svojstva. Čak iako nameravate da koristite aromaterapiju iz čiste zabave i užitka u mirisima, esencijalna ulja nude mnogo toga korisnog ako se udišu. Ova korisna svojstva ne nalazimo u parfemskim uljima.

    NE: Nemojte kupovati esencijalna ulja sa kapaljkom od gume i stakla, jer ce ova visokokoncentrovana ulja pretvoriti gumu u plastiku i na taj način pokvariti ulje.

    DA: Informišite se što više o aromaterpiji. Postoje važna saznanja vezana za bezbednost prilikom upotrebe esencijalnih ulja.

    DA: Budite obazrivi prilikom kupovine esencijalnog ulja. Kvalitet ovih ulja varira od proizvođača do proizvođača. Moče se čak dogoditi da neka firma lažno tvrdi da su ulja koje proizvodi nerazređena i čista.

    DA: Naučite da razlikujete ulja. Anis, lavanda, lovor, kedrovina i eukaliptus su primeri uobičajenih naziva biljaka koja se koriste za proizvodnju esencijalnih ulja. Ali, postoje razlike i varijacije svake od navedenih biljaka. Da bi se ove varijante razlikovale, obično je važno da se zna njihov botanički (latinski) naziv. Na primer, dva različita ulja su poznata pod nazivom “Lovorovo esencijalno ulje”, ali ipak se prave od dve različite biljke. Svojstva i mirisi ovih ulja su različiti, kao i njihove cene. Zato je bitno obratiti pažnju na njihova botanička imena. U navedenom primeru, botanički nazivi ove dve biljke bi bili Pimenta racemosa i Laurus nobilis. 

    DA: Pri odabiru esencijalnog ulja, možda će Vam biti od koristi da pogledate iz koje zemlje potiče proizvod. Prodavci bi svakako trebalo da istaknu botanička imena i zemlju porekla ulja koje prodaju. Informišite se i na koji način se do biljaka korišćenih za ekstrakciju došlo: da li su biljke organskog porekla, divlje ili gajene.

    NE: Nije poželjno da kupujete ulja na uličnim vašarima, tezgama ili drugim privremenim manifestacijama. To ne znači da su sva ova ulja sumnjivog kvaliteta, već da bi početnici trebalo da kupuju u proverenim prodavnicama dok ne nauče kako da ocene kvalitet ulja. 

    DA: Čuvajte ulja u tamnim staklenim posudama (braon ili kobalt plavim), i na hladnom, tamnom mestu. 

    DA: Naročito vodite računa o svim bezbednosnim upozorenjima na bočici ulja. Ovo je od velikog značaja posebno ako imate zdravstvenih problema, ili ste u drugom stanju.

    Neka Aromaterapija postane užitak u Vašem životu!


    Poslednja izmena: 06. октобар 2016. 23.57.05 CEST"
    • 12 postova
    06. октобар 2016. 22.30.46 CEST

    Mešavine esencijalnih ulja koje nam pomažu da popravimo svoje raspoloženje u zimskom periodu.

    Nedostatak zelenila, sivo nebo, snežni prekrivač, smanjena aktivnost, kratki dani i hladnoća zimi nas često dovode u stanje koje zovemo ‘zimska melanholija’. Ovde spadaju osećanja tuge, depresije i gubitka energije. 

    Mešavine esencijalnih ulja koje ovde navodimo pomažu da se zimski period što lakše podnese. Ulja citrusa su specijalno naglašena jer imaju svojstva da enegizuju i podignu raspoloženje i koncentraciju. Pomorandza, limun i grejfrut su vrlo pristupacna ulja (naročito pomorandza) i većina ljudi zaista uživa u njihovoj aromi. 

    Kada birate i koristite ulja, obavezno preduzmite sve mere predostrožnosti i zapamtite da se esencijalna ulja ne koriste kao zamena za prepisani medicinski tretman. 

    Mešavina 1 

    3 kapi pomorandze

    2 kapi grejfruta

    Mešavina 2 

    4 kapi pomorandze 

    1 kap ylang-ylanga 

    Mešavina 3

    3 kapi pomorandze 

    2 kapi đumbira 

    Mešavina 4

    3 kapi grejfruta

    2 kapi čempresa 

    Mešavina 5

    3 kapi bergamota

    1 kap divlje narandze (neroli)

    1 kap jasmina

    Uputstvo: Izaberite jednu od navedenih mešavina. Zatim, odaberite metod upotrebe ove mešavine i pratite uputstva navedena ispod: 

    Ulje za kupanje:
    Pomnožite broj kapi odabrane mešavine sa 3, da biste dobili ukupno 15 kapi, a ovu mešavinu iskoristite po uputstvu iz teksta ‘Ulja za kupanje’. 

    So za kupanje:
    Sa odabranom mešavinom od 5 kapi ulja

    Ulje za masažu:
    Pomnožite broj kapi odabrane mešavine sa 2, da biste dobili ukupno 10 kapi

    Osveživač vazduha: 
    Pomnožite broj kapi odabrane mešavine sa 6, da biste dobili ukupno 30 kapi


    Poslednja izmena: 06. октобар 2016. 23.57.00 CEST"
    • 12 postova
    06. октобар 2016. 22.34.08 CEST

    Na uzorku od 1600 ispitanika različitog nivoa znanja o aromaterapiji, ispitano je koja su najpopularnija esencijalna ulja, ali ne po njihovim terapeutskim osobinama, već po njihovoj aromi. Pogledajte rezultate:

    1. Lavanda 24 % 

    2. Jasmin 11%

    3. Ruža 10%

    4. Ylang-ylang 10%

    5. Paculi 9%

    6. Sandalovina 7%

    7. Neroli (divlja narandza) 6%

    8. Bergamot 6%

    9. Cimet 6%

    10. Pepermint 4%


    Poslednja izmena: 06. октобар 2016. 23.56.55 CEST"
    • 12 postova
    06. октобар 2016. 23.10.19 CEST

    Postoje brojni načini korišćenja esencijalnih ulja zbog njihovih mirisnih ili lekovitih svojstava. Izaberite metod koji Vam najviše odgovara.

    INHALACIJA
    Inhalacija je dobar vid korišćenja esencijalnog ulja, pogodan za sve osim za astmatičare. Korisne su kod oboljenja disajnih puteva, prehlada, kašlja, bolesti sinusa. Inhalacija uspesno može otkloniti glavobolju. 
    Jednostavan način korišćenja esencijalnog ulja je da odvrnete poklopac bočice i duboko udišete. Ovo je vrlo efektan način, i možete ga upražnjavati bilo gde i bilo kada. Aroma isparivač ima mali rezervoar napunjen vodom i zagrevan svećom. Dodajte 6-10 kapi esencijalnog ulja vodi u činijici aroma isparivača. Aromatična isparenja esencijalnih ulja se šire po prostoriji kako se voda zagreva. Ovo je najpopularniji način korišćenja esencijalnih ulja. 
    Prirodni osveživaš prostorije u kojoj radite, dnevne sobe ili automobila možete sami kreirati da biste sebi popravili raspoloženje. U 4 dl vode dodajte 50 kapi esencijalnog ulja i sipajte u flašicu sa raspršivašem. Dobro promućkajte i poprskajte vazduh. 

    Takođe možete dodati 20 kapi esencijalnog ulja u potpuri kome je ispario miris, ili napraviti svoj potpuri tako što ćete esencijalno ulje nakapati na sušeno lišće, latice cveća, šišarke itd. Dobro izmešajte u plastičnoj kesi, zavežite kesu da ne izlazi vazduh i čuvajte nekoliko dana da bi suve biljke upile esencijalno ulje.
    Direktna inhalacija aromatičnih isparenja može biti korisna za brzi efekat esencijalnog ulja i pri teškoćama u disanju. U činiju vruće vode dodajte 8 kapi esencijalnog ulja i inhalirajte se nad parom duboko dišući oko 10 minuta. Prilikom inhalacije držite oči zatvorene.

    KUPKA
    Aromatična kupka pomaže kod bolova u mišićima, kod problema sa kožom i cirkulacijom, kod istegnutih tetiva, može otkloniti nesanicu i umor. Kupka deluje umirujuće ili stimulativno, u zavisnosti od esencijalnih ulja koje upotrebljavate. Kod pripremanja pomešajte preporučenu količinu esencijalnog ulja sa malo meda ili slatke pavlake, pa mešavinu sipajte u pripremljenu vodu za kupanje. Ulja se ne mešaju sa vodom, pa im je potrebno dodati neki emulgator, a med I slatka pavlaka odlično obavljaju tu funkciju.
    Kupka za celo telo: Kada napunite kadu, dodajte 10-15 kapi esencijalnog ulja sa medom i promešate vodu da bi se ulje ravnomerno rasporedilo. Najbolje bi bilo da ne upotrebite sapun već samo esencijalna ulja. Kupke su veoma efektne, jer se pored toga što vam koža apsorbuje esencijalno ulje, u isto vreme i inhalirate.
    Kupka za stopala ili ruke: U posudu u kojoj ćete namočiti stopala ili ruke sipajte toplu vodu i dodajte 4-5 kapi esencijalnog ulja sa slatkom pavlakom. Promešajte da bi ravnomerno rasporedilli ulja. Uronite stopala ili ruke i opustite se.
    Jacuzzi: Vodi u jacuzziju pre kupanja dodajte 3 kapi esencijalnog ulja po osobi, ili 6 kapi ukoliko se kupa samo jedna osoba. 

    MASAŽA
    Masaža je najdelotvorniji metod aromaterapije jer najbrže donosi rezultate. Tokom masiranja, ulje najpotpunije prodire u kožu i telo putem krvotoka i limfnog sistema. Kada mikro-čestice esencijalnog ulja dodju u kontakt sa nervnim završecima u koži, dolazi do trenutne reakcije nervnog sistema. Kao rezultat, dolazi do opuštanja. 
    Kreirajte svoje sopstveno ulje za masažu tako što ćete u 10 ml jojobinog ili bademovog ulja (ili nekog drugog nosećeg ulja) dodati najvise 5 kapi esencijalnog ulja. Za masiranje dece količina esencijalnog ulja treba da bude duplo manja. Masažno ulje se moze koristiti za masažu celog tela, ili za parcijalnu masažu.

    OBLOGE
    Obloge, ili aromakomprese mogu ublažiti probleme sa kožom, bolove u mišićima i zglobovima. 
    U činiju tople ili hladne vode dodajte 6 kapi esencijanog ulja i promešajte. Umočite gazu, iscedite i stavite na željeno mesto. Preko ove obloge umotajte suvi peškir, i držite sat-dva. 
    Vruće obloge su korisne kod upaljene bešike, muskularnih bolova ili grčeva, kao i menstrualnih bolova, dok se hladne obloge koriste kod oticanja, opekotina, svežih uganuća ili glavobolje.

    ISPIRANJE USTA I GRLA
    Ovaj metod upotrebljavamo kada želimo da ublažimo upalu služokože usta i grla.
    U čašu vode dodaju se dve kapi esencijalnog ulja, a zatim se grgoće. Pre svakog uzimanja vode u usta, rastvor dobro promešajte. Obavezno ispljunite. 

    KREIRAJTE SAMI SVOJ PARFEM 
    1 dl vode koji ste sipali u bočicu sa raspršivačem dodajte 25 kapi esencijalnog ulja. Istu količinu ulja možete dodati i u 1 dl bademovog ulja, dobro promućkajte i nanesite ga na telo. Uživajte u originalnom mirisu i harmoničnim efektima u isto vreme. 

    KOZMETIČKA SREDSTVA
    Oplemenite svoje kozmetičke preparate tako što ćete u kremu, šampon ili losion posle brijanja dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja. Takođe, posle pranja kose, isperite je vodom u koju ste dodali nekoliko kapi esencijalnog ulja.


    Poslednja izmena: 06. октобар 2016. 23.56.49 CEST"
    • 12 postova
    06. октобар 2016. 23.15.41 CEST

    Ulja izdvojena CO2 (ugljen-dioksid) metodom se skraćeno obično nazivaju CO2 ulja.

    Iz ljuski i koštica plodova biljke, ulja se cede uvođenjem ugljen-dioksida pod pritiskom, dok se gas ne pretvori u tečnost. Tečni ugljen-dioksid se ponaša kao razređivač sastojaka biljke, tako da se esencijalno ulje pod ovakvim uslovima rastvori u tečnom ugljen-dioksidu. Nakon toga, CO2 se ponovo vraća u prirodnu presurizaciju, ponovo postaje gasovit i isparava, a ono što ostane je čisto esencijalno ulje. 

    CO2 ulja ne sadrže ni jedan štetni element ovog procesa. Ovako dobijena ulja imaju prednost u odnosu na klasična esencijalna ulja izdvojena procesom destilacije, jer nijedan njihov sastojak ne može da se ošteti toplotom.

    CO2 ulja su obično gušća od običnih esencijalnih ulja, a po mirisu su bliža originalnoj biljci. Za CO2 ulja važi da sadrže više sastojaka nego kada se ulja iste biljke cede procesom destilacije.


    Poslednja izmena: 06. октобар 2016. 23.56.44 CEST"
    • 12 postova
    06. октобар 2016. 23.19.38 CEST

    Bazna (noseća, ili na engleskom carrier) ulja se koriste da bi se razredila esencijalna ulja, CO2 ulja i apsoluti, pre nego što se nanesu na kožu. Ona pomažu da koža lakše apsorbuje esencijalno ulje. Različita bazna ulja nude razna svojstva, a izbor baznog ulja može zavisiti od željenog terapeutskog rezultata. 

    Bazna ulja se uglavnom dobijaju hladnim ceđenjem. Za razliku od esencijalnih ulja koja isparavaju i imaju izuzetno jaku aromu, bazna ulja ne isparavaju i uglavnom su blagog mirisa. 

    Primeri baznih ulja su: ulje slatkog badema, ulje semena kajsije, ulje semena grozđa, ulje avokada, kikiriki ulje, maslinovo ulje, ulje makadamija oraha, susamovo ulje, orahovo ulje, itd. Većina ulja koja se mogu nabaviti u supermarketu nije ceđena hladnom metodom, već zagrevanjem, pa je na taj nacin izgubila lekovita svojstva. 

    Mineralna ulja se ne koriste u aromaterapiji, jer ova ulja nisu prirodan proizvod. Takođe se smatra da mineralna ulja otežavaju apsorpciju esencijalnih ulja u kožu. 

    Za razliku od esencijalnih ulja koja ne mogu vremenom da se pokvare, tj. užegnu, bazna ulja imaju to svojstvo. Bazno ulje koje kupujete treba da bude 100% prirodno i nezaprljano. Izuzetak su prirodna ulja obogaćena vitaminom E, jer vitamin E u ulju funkcioniše kao konzervans. Nakon otvaranja ambalaže, čuvajte bazna ulja u frižideru. 


    Poslednja izmena: 06. октобар 2016. 23.56.39 CEST"
    • 12 postova
    06. октобар 2016. 23.23.36 CEST

    Ekstrakcija je veoma kompleksan metod i podrazumeva korišćenje hemijskih rastvarača, koji se u finalnim fazama proizvodnje odstranjuju. 

    Ponekad metod destilacije ne može da izdvoji dovoljnu količinu ulja iz biljke, ili može da ošteti dragoceno esencijalno ulje. U ovakvim slučajevima se koristi metod ekstrakcije uz pomoć rastvarača. Ovaj metod zahteva veliko tehnološko znanje i veštinu. Najčešće upotrebljavani rastvarač je petrol-etar.

    Kao pravilo, apsoluti su još više koncentrovani od esencijalnih ulja.

    Međutim, loša strana ovako dobijenih ulja je to što u njima ostaju tragovi rastvarača. Zato je bolje da se ovako dobijena esencijalna ulja ne koriste u terapeutske svrhe, ili da se koriste na pažljiv način sa maksimumom znanja. Apsoluti, kao i sva druga esencijalna ulja nisu za unutrašnju upotrebu.


    Poslednja izmena: 06. октобар 2016. 23.56.33 CEST"
    • 12 postova
    06. октобар 2016. 23.33.28 CEST

    Aromaterapija je naročito efektna kod stresa, napetosti i psihosomatskih problema, mišićnih i reumatskih bolova, poremećaja u varenju i ženskih problema, kao sto su PMS, tegobe menopauze i depresija nakon porođaja. Evo detaljnjeg izveštaja sa kliničkih istraživanja: 

    Ponašanje
    Postoje značajni dokazi da mirisne komponente esencijalnih ulja imaju značajan efekat na um i ponašanje. Studije na životinjama pokazuju da su hiper-uzbuđeni miševi smireni aromom lavande, sandalovine i drugih ulja kojima su naprskani njihovi kavezi. Isti miševi su bili vrlo iritirani kad su bili izloženi aromi timola i još nekih supstanci. Sva ova ulja su nakon 1 sata bila registrovana u krvotoku ovih miševa.

    Spavanje
    U istrazivanju objavljenom u časopisu British Medical Journal Lancet, stariji pacijenti su ‘spavali kao bebe’ kada je miris prostrujao u njihove spavaće sobe noću. Ovi pacijenti su se ranije žalili da ne mogu da zaspe, i često su uzimali pilule za spavanje, pre nego što su počeli da praktikuju aromaterapiju. 

    Tegobe nakon porođaja
    U jednom istrazivanju, 635 žena je nanosilo razblaženo ulje lavande na njihov perinelni predeo (deo tela izmedju vagine i rektuma) nakon porođaja. Žene su prijavile znatno poboljšanje i olakšanje između trećeg i petog dana. (Tegobe su inače najgore u ovom periodu, kako je pokazala kontrolna grupa pacijentkinja).

    Prehlade
    Dobro ustaljeno mišljenje (i istorijski i naučno) je da je za prehladu najbolje vruća pileća supa. Istraživanja su imala za cilj da otkriju da li je ovaj efekat u stvari rezultat pare na ivici nozdrva, i da li aroma pileće supe ima neke veze. Rezultati su pokazali da je sama pileća supa efektnija od pare, i na taj način dokazala efektnost arome. 

    Stres
    U istraživanju vršenom u bolnici Memorial Sloan-Kettering u Njujorku, pacijenti podvrgnuti  magnetnom rezonancom prijavili su 63% manje klaustrofobičnih tegoba nakon što su bili izloženi aromi vanile. Nije bilo promene u njihovom pulsu. Očigledno, ovaj miris je smanjio napetost, verovatno zbog lepih sećanja izazvanih vanilom. 
    Kod drugog istraživanja, 122 pacijenta na intenzivnoj nezi, prijavili su da se mnogo bolje osećaju od kada je primenjivana aromaterapija u vidu arome lavande (u poređenju sa periodom kada su dobijali samo masažu). Ni jedna promena u vidu krvnog pritiska, disanja ili pulsa nije primećena kod ovih pacijenata za vreme trajanja aromaterapije. 

    Muška seksualnost
    Cirkulacija krvi muškog polnog organa je značajno poboljšana prilikom tretmana lavandom. Muškarci koji važe za seksualno veoma aktivne odlicno su reagovali na lavandu i orijentalne začine; starije muškarce je najviše privlačila vanila. Ove studije su pokazale da je aromaterapija uspešna terapija u borbi protiv muške impotencije različitih oblika, od bolesti krvnih sudova, do psihogeničnih faktora.


    Poslednja izmena: 06. октобар 2016. 23.56.27 CEST"
    • 12 postova
    06. октобар 2016. 23.37.22 CEST

    Recepti i saveti vezani za aromaterapiju koje srećete na našem sajtu i na drugim medijima su namenjeni za upotrebu zdravih, odraslih osoba, koje su se pre početka praktikovanja aromaterapije konsultovale sa svojim lekarom. 

    Većina lekova i lekovitih sredstava koje nabavljamo u apoteci daju informaciju o načinima doziranja za razne uzraste deteta, ili upozoravaju da određeni lek nije namenjen deci. Esencijalna ulja se moraju tretirati na isti način. 

    Recepti za primenu esencijalnih ulja na deci moraju imati značajno manje doze ulja, nego kada se isti recepti primenjuju na odraslima. Takođe, važno je znati da se određena esencijalna ulja nikada ne smeju upotrebljavati na deci. Ako niste sigurni, nemojte tretirati dete određenim uljem. 

    Ulja koja su generalno bezbedna za primenu na deci, u izrazito blagim rastvorima, za spoljnu upotrebu i za kratak vremenski period su: lavanda, divlja narandza (neroli), ruža, slatka pomorandza, čajno drvo, rimska kamilica.


    Poslednja izmena: 06. октобар 2016. 23.56.22 CEST"
    • 12 postova
    06. октобар 2016. 23.52.15 CEST

    Aromaterapija je potpuno prirodan metod korišćenja isparljivih biljnih ulja, uključujući esencijalna ulja, u svrhu poboljšanja fizičkog i psihičkog stanja. Danas, aromaterapija je pre svega način održavanja dobre psiho-fizičke kondicije i ulepšavanja života.

    Aromaterapija je jedna od najpopularnijih grana nekonvencionalne medicine u zapadnoj Evropi, SAD, Kanadi, Australiji i Japanu. Veliku popularnost aromaterapije dokazuju brojni edukacioni centri širom sveta, specijalizovani časopisi, brojne knjige, publikacije, istraživanja. Zatim, tu su naučni instituti i aromaterapeutski centri. U Francuskoj, na primer, esencijalna ulja i njihovu aplikaciju propisuju lekari, specijalisti aromaterapije, a lekovi se podižu u apoteci specijalizovanoj za aromaterapiju. 

    Prijatna i prirodna aroma moze imati pozitivne psihološke efekte na čoveka. Esencijalna ulja, čist ekstrakt biljke, pružaju nam i psihičku i fizičku korist kada se koriste na pravi i bezbedan način. Pomoću različitih aromaterapeutskih metoda eterična ulja veoma brzo prodiru u kožu, najpre u masne delove, a zatim brzo prelaze razne slojeve. Na kraju dospevaju u krvotok koji lekovite čestice prenosi kroz ceo organizam. Ulja se apsorbuju u periodu od 20 do 70 minuta. Ovo je veoma važna činjenica, jer je najvažnija osobina aromaterapije svestranost njenog delovanja.

    Esencijalna ulja su važna zbog svojih antibakterijskih, antimikrobskih i antivirusnih svojstava. Ona napadaju klice, ali pri tome ne oštećuju tkiva.

    Postoji veliki broj esencijalnih ulja, ali svako od njih ima povoljan uticaj na nekoliko vrsta tegoba. Na primer, ulje lavande je opštepoznato kao jedan od najboljih antiseptika u aromaterapiji, ali ono takođe otklanja umor i depresiju, podiže raspoloženje, pomaže kod kašlja, i osvežava vazduh.

    Parfemska ulja (perfume oils, fragrance oils, fragrances) nisu isto što i esencijalna ulja. Parfemska ulja sadrže neprirodne hemikalije i nemaju terapeutska svojstva esencijalnih ulja.

    Korist od arome:
    Esencijalna ulja koja čulom mirisa dospevaju u telo stimulišu mozak na pozitivan način, a prirodne komponente esencijalnih ulja dolaze u pluća i takođe daju pozitivan učinak. Sićušni molekuli mirisa deluju na centre nervnog sistema i izazivaju psihičko-psihološku reakciju. Mnoga esencijalna ulja imaju svojstvo da uspostave fizičku i psihičku ravnotežu organizma. Ova ulja ublažavaju stres, mogu osvežiti pamćenje i jačaju oslabljeni krvotok. Ali, treba biti veoma oprezan: nepravilna upotreba esencijalnih ulja može dovesti do ozbiljnih posledica.

    Korist od fizičke aplikacije:
    Komponente različitih ulja pomažu kod raznih zdravstvenih, estetskih i higijenskih stanja kože. Ova ulja su u određenom stepenu baktericidna, a neka pomažu čak i kod lečenja virusnih infekcija. Deluju kao antiseptici, antireumatici, potpomažu cirkulaciju krvi i limfnu drenažu, povoljno deluju na endokrini sistem, pomažu kod mršavljenja i PMS-a, imaju jako stimulativno dejstvo. Takođe blagotvorno deluju na iritiranu i zapaljenu kožu, pomažu kod lečenja akni, dermatitisa, ekcema, psorijaze, rana i povreda.

    Pošto su esencijalna ulja tako moćna i koncentrovana, nikada se ne smeju nanositi na kožu u nerazređenoj formi. Da bi se esencijalno ulje bezbedno nanelo na kožu, ono se prvo razredi u tzv. ‘nosećem’ (baznom ili carrier) ulju, koje je u stvari neko blago biljno ulje. 

    Ostala korisna dejstva:
    Esencijalna ulja su nam od višestruke koristi. Neka su prirodani pesticid, neka odbijaju insekte, kao npr. citronela sveće koje se pale leti da bi odbijale komarce. Koriste se i da nam poboljšaju atmosferu u kući i na poslu, da osveže prostoriju i podignu nam raspoloženje. 

    Mešavine esencijalnih ulja:
    Esencijalna ulja se mogu međusobno mešati da bi se dobio specijalno prijatan miris, a mešavine se upotrebljavaju da bi donele izvesnu zdravstvenu korist. Sinergistička mešavina ispravno odabranih ulja ima veći učinak od upotrebe pojedinačnih ulja. Ali, prilikom pripreme mešavina, nikada ne treba kombinovati više od 5 ulja, jer se iznad tog broja gubi njihovo sinergističko dejstvo.

    O proizvodima aromaterapije:
    Nisu svi proizvodi na kojima pise ‘aromaterapija’ čisti i prirodni. Proizvodi koji sadrže veštačke sastojke namaju prava aromaterapeutska svojstva. U najgorem slučaju, od njih nema nikakve koristi. U najboljem slučaju daju samo delić od koristi koju imamo kada upotrebljavamo čista esencijalna ulja. 

    Kupci koji traže potpuno prirodan proizvod, moraju da obrate pažnju na njegov sastav, da ne bi kupili nešto što sadrži parfemsko ulje ili nečiste, hemijske sastojke. 


    Poslednja izmena: 06. октобар 2016. 23.56.16 CEST"