Forumi » Domaća rock muzika

Korni grupa

  • 1436 postova
  13. октобар 2016. 15.44.10 CEST
  Prvi nastup Korni grupa je imala u beogradskom Domu sindikata. Međutim kako se pevačici grupe, Seki Kojadinović nije svideo izbor pesama za nastup, ona je odbila da ih izvede. Pesme je otpevao klavijaturista Kornalije Kovač.
   
  Posle tog nastupa, Seka Kojadinović više nije bila član grupe, a Kovač je umesto nje angažovao u to vreme perspektivnog beogradskog soul pevača Dušana Prelevića. Sa pesmom Cigu-ligu nastupaju u Zagrebu na izboru za jugoslovenskog predstavnika za Evroviziju. Dušan Prelević je nastup došao u poslednjem trenutku, pripit, i to je bio njegov kraj u Korni grupi. Novi pevač postaje Riječanin Dalibor Brun. Pre Korni grupe Brun je pevao u Uraganima i sa njima snimi jedan singl (pesme Deborah i Radi moje ljubavi). Na muzičkom festivalu Opatija izvode kompoziciju "Devojčice mala" i ona se nalazi na singlu zajedno sa pesmom Priča se zagrebačkog kvarteta 4M. Sa Daliborom Brunom Korni grupa snima nekoliko hit-singlova. Sredinom 1969. godine i on napušta grupu.
   
  Septembra 1969. u grupu umesto Dalibora Bruna dolazi Dado Topić iz grupe Dinamit iz Osijeka. Na njegov predlog, grupi se priključuje solo-gitarista Josip Boček. Sa Bočekom i Topićem Korni grupa razvija svoju ideju progresivne muzike što rezultira, za to vreme, prilično avangardnim i neobično dugim kompozicijama (Jedna žena i Prvo svetlo u kući br. 4). Na Zagrebačkom festivalu 1970. godine Korni grupa osvaja prvo mesto sa kompozicijom Jedna žena. Te godine rade i muziku za film Miše Radivojevića Bube u glavi. Godine 1971. grupa snima muzičku poemu 1941. na stihove Branka Ćopića. Poema je urađena za potrebe TV emisije Jedan čovek jedna pesma Jovana Ristića. Vođen ličnim ambicijama, pevač Dado Topić napušta Korni grupu, odlazi u Zagreb, i tamo osniva jedan od najznačajnih jugoslovenskih rok bendova - Tajm.
  Novi pevač Korni grupe postaje do tada nepoznat solista sarajevskih Ambasadora Zdravko Čolić. U grupi ostaje oko pola godine. U tom periodu relizuju singl sa pesmama Gospa Mica, Kukavica i Pogledaj u nebo. Početkom 1972. godine Zlatko Pejaković iz Osijeka postaje novi frontmen Korni grupe. On je pre toga bio član grupe Zlatni akordi. Sa Pejakovićem grupa realizuje svoj debitantski album koji predstavlja prekretnicu u jugoslovenskoj popularnoj muzici. Opredelivši se za složene muzičke teme (Put na Istok, Bezglave Ja Ha horde...), Korni grupa nudi diskografskom tržištu jednu od prvih ozbiljnijih LP ploča. Iste godine grupa nastupa na čuvenom Montery Jazz festivalu u Švajcarskoj.
   
  Krajem 1973. godine pod imenom The Cornelians i sa tekstovima otpevanim na engleskom, Korni grupa snima simfo rok album Not An Ordinary Life. U proleće 1974. godine pobeđuju na Opatijskom festivalu i postaju jugoslovenski predstavnici na takmičenju za Pesmu Evrovizije u Brajtonu. Singl sa pesmama na engleskom Moja generacija i skraćena verzija Jedne žene se pojavljuje na italijanskom tržištu. Razočaran slabim prijemom albuma Not An Ordinary Life kao i lošim plasmanom na Evroviziji (dvanaesto mesto) vođa benda Kornelije Kovač odlučuje da grupa prestane sa radom. Zvaničan datum prestanka rada jeste 1. decembar 1974. godine. U novosadskom Studiju M grupa je održala dva oproštajna koncerta. Deo tog materijala se pojavio na prvom duplom jugoslovenskom albumu Mrtvo more.
  Po raspadu Korni grupe, Kornelije Kovač je započeo veoma uspešnu solo karijeru, pevač Zlatko Pejaković se posvetio zabavnoj muzici, solo gitarista Josip Boček postao je studijski muzičar. Na duplom albumu Kongres rok majstora (Jugoton, 1975) je dobio jednu stranu. na njoj se nalazi i odlična instumentalna kompozicija Dinamit.
   
  Bas gitarista Bojan Hreljac je kao studijski muzičar snimio preko četiri hiljade pesama, a radio je kao producent i muzički urednik na RTS-u.
  Vladimir Furduj Furda kao studijski muzičar takođe snima brojne ploče. Za zagrebački Jugoton 1985. godine objavljuje solo album Furda.