Forumi » Domaća rock muzika

Leb i Sol

  • 1436 postova
  13. октобар 2016. 16.13.08 CEST

  Vlatko Stefanovski rođen je u Prilepu, u Makedonija u glumačkoj familiji. Sa 13. godina počeo je svirati gitaru, a kao stariji tinejdzer osnovao je grupu „Leb i sol“, koja je postala jedno od najvećih imena na ex-Yu muzičkoj sceni. Bend je svirao poseban stil muzike, mešavinu makedonskih tradicionalnih neuobičajenih ritmova i tadašnjeg rocka. Leb i sol izdao je 13 albuma, i imao je turneju po celom svetu. U novije vreme Vlatko Stefanovski ima vrlo uspešnu solo karijeru.

   

  Njegov prvi solo album pod nazivom „Kauboji i indijanci“ (1994. godine) prikazao je njegove različite interese od etna preko ambijentalne muzike do klasičnog bluesa. Drugi album „Sarajevo“ (1995. godine) bio je projekt za UNICEF-ov fond za potrebe dece. U avgustu 1996. godine osnovao je svoj električni trio, te su izdali svoj prvi album u decembru 1998. godine.

   

   

  Napisao je muziku za film „Gibsy magic“ (1997.godine), koji je režirao Stole Popov, a izdat je i sound track album istog naziva. Takođe je napisao muziku i za turski film „Journey to the sun“ koji je režirao Yesim Ustaoglu, koji je osvojio dvije nagrade na berlinskom filmskom fetivalu 1999. godine. Svetlo dana 1998. godine ugledao je i album „Krushevo“, na kojem je Vlatko sarađivao s vrlo poznatim gitaristom Miroslavom Tadićem. Album je izdat pod etiketom MA Recordings američko-japanska diskografska kuća.

   

  Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić promovisali su svoj album sa tri koncerta na HI-FI festivalu 1998. godine u Los Angelesu i u Skoplju na jazz festivalu (1998. godine). Na koncertu u Sava centu u Beogradu 1999. godine, snimljen je album „Live in Belgrade“ koji je na tržište izašao u martu 2000. godine. U poslednjih nekoliko godina svirao je i snimao u Francuskoj, sa grupom „Koreni“ koju je osnovao klavijaturista Bojan Zulfikarpasic. Vlatko Stefanovski je i član grupe „Balkan horses band“ , zajedno sa ostalim poznatim muzičarima iz sedam balkanskih zemalja. Pojavio se i kao gost na zadnja dva albuma, te na velikim koncertima hrvatske pop zvezde Gibbonia, zajedno sa nekim svetskim muzičarima poput Manu Katche, Pino Paladino i Toni Levin.

   

  Poslednji radovi Stefanovskog uključuju i muziku za filmove, pozorište i balet. On je vrlo poznat po svojoj neverovatnoj gitarskoj tehnici, i stvara bogat zvuk ispunjen imaginacijom i jednostavnošću. Njegov trio u zadnje vreme nastupa u klubovima od 1000 do stadiona za 15 000 ljudi u Makedoniji, SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, BIH, Srbiji i Crnoj Gori, Bugarskoj...

   

  Vlatko Stefanovski je u kontaktu s mnogim umetnicima, muzičarima i gitaristima u celom svetu, među kojima su i veličine poput Allan Holdsworth i John McLaughlin. Vlatko Stefanovski živi u Skoplju, Makedoniji sa svojim familijom i poseduje dobro opremljen studio koji se zove „Esoteria sound studio“.

   

   


  Poslednja izmena: 15. октобар 2016. 14.33.02 CEST"