Forumi » Nega lica

Zimi koži nedostaje vlaga

    • Moderator
    • 370 postova
    15. октобар 2016. 21.45.55 CEST

    Crvenilo, peckanje, osećaj zategnutosti, perutanje i druge promene na koži koje se javljaju u zimskom periodu pokazuju da koža pati zbog nedostatka vlage i da je izložena opasnosti od preranog starenja. Gubitak vlage zimi izazivaju hladnoća, vetar i parno grejanje ali se promene na koži ne javljaju kod svih u istom obimu. Koliko će gubiti tečnost zavisi od nasleđa, ishrane, pre svega - nege koja ne mora da bude skupa.
    Da bi koža zimi sačuvala svežinu i mekoću potrebna joj je svakodnevna nega. Posle pranja mlakom vodom i pripreme, kožu treba premazati tankom slojem hidrantne kreme. Dobra hidrantna krema prijanja uz kožu kao svila i gotovo odmah se upija. 
    Dermatolozi ne preporučuju, čak ni preko zime, tzv. masne kreme jer zatvaraju pore i nedozvoljavaju koži da diše. Ne preporučiju se ni masne kreme namenjene dečjoj koži. "Pavlovićeva mast" pomaže samo bebama. Kod odraslih je potrebna vlaga a ne masnoća.
    Pojedine kožne bolesti pogoršavaju se u zimskom periodu. osobe koje imaju proširene kapilare na licu (rozacea) imaju veće tegobe zimi. Na hladnoći se kapilari skupljaju, ali kada osoba uđe u toplu prostoriju, oni se naglo šire i crvenilo lica se pojačava.