Forumi » FlerTual

Cyber veze : Od virtuelnosti do stvarnosti

  • 87 postova
  17. октобар 2016. 13.52.47 CEST

  Scena za upoznavanje ljudi, sticajem okolnosti, odnosno razvojem online tehnologija, sve se više seli na internet. Ako provodite jedan dobar deo života sedeći za računarom, u okviru posla, istraživanja, ili vam je jednostavno dosadno, može se desiti da upoznate mnoštvo zanimljivih ljudi.

  Elem, desilo se. Upoznali ste nekog sa "one strane". Osoba je, nekim slučajem, kontaktirala vas preko Skype-a, MSN-a, Maila, Twitter-a, Facebook-a, ili bloga. Počeli ste da virtuelno razgovarate i sve više vremena provodite sa dotičnom. Jasno vam je da se bezazleno ćaskanje pretvorilo u obostrani interes.

  Ali, šta vi zaista znate o toj osobi? Sve ono što je ona vama izložila prilikom online ćaskanja. Postavlja se pitanje da li verujete u sve što vam osoba iznese? Ako izuzmemo sajtove za upoznavanja, gde je većina u potrazi samo za kratkom seks-avanturom, ili da izleče svoje komplekse, a uz njih i dosadnu svakodnevicu, koliko je verovatno da ste naleteli na nekog ko je normalan i ko vas ne laže? Jer, ruku na srce, vi i dalje ne znate tu osobu. Sve što znate o njoj jeste ono što ona napiše. Da li možete da verujete pisanom mediju bez kontakta oči u oči?

  Sve se lepo odvija u virtuelnom svetu. Stepen interesovanja je porastao na flertovanje i na razgovor o dubljim temama. Sve više ste uvereni da ste sreli svoju srodnu dušu. U online komunikacijama, desi se da se ljudi lakše otvaraju po pitanju svega. Iz prostog razloga što fizički kontakt nije prisutan, a ono čega se čovek najviše boji jeste da će iz nekog razloga da bude odbijen ako bude ono što jeste, tj. ako pokaže svoju pravu stranu. U ovome veliku ulogu igra govor tela i vizuelni kontakt, te će osoba u "offline" svetu pre biti sklona da sakrije nelagodu i da odglumi.

  Takvi kontakti prerastu u jednu vrstu romantičnog stremljenja, pod uslovom da se oboje "nađu" na istim talasnim dužinama. Razgovori počinju da liče na one koje imate u realnom životu samo s jednom razlikom, a to je da s tom osobom ne delite životni prostor. Svaki dan susrećete se virtuelno, razmenili ste fotografije i sada je već jasno da ste našli odgovarajuću osobu za početak nečega.

  Kako prebroditi udaljenost ako se centar vašeg interesovanja nalazi u, primera radi, Bostonu a vi ste u Parizu, ili u Beogradu? Jasno vam je da do stvarnog kontakta neće doći još dugo vremena. Predlažete WEBCAM.

  Namestili ste se, gledate se i razgovarate. Imate dve dimenzije više. Sad nisu samo slova na ekranu, već i zvuk i slika. Dopada vam se ono što vidite i odlučili ste da i dalje nastavite kontakt preko kamere. Nameće se pitanje: Nije li prelazak sa chata na webcam, još jedna dublja virtuelizacija? Naravno, svako će na ovo pitanje da odgovori individualno, u zavisnosti od toga koliko ozbiljno shvata vizuelni virtuelni kontakt.

  Veoma bitna stvar je uobrazilja. Kolika je verovatnoća da ste umislili neke emocije, da li su one zaista tu prisutne? Da li mašta sugeriše romantičarsku i idealističku sliku osobe? Jer, vi nemate još sve potrebne dimenzije. Fizički kontakt, miris, svakodnevicu. Ono što vam fali jeste interakcija u stvarnom životu. Da li je moguće da to funkcioniše kada do susreta dođe?

  Veze ostvarene u virtuelnom svetu imaju karakteristiku da se proces upoznavanja osobe odvija direktno. Dopada vam se kako osoba razmišlja ili njena individualnost, jednom rečju, njena ličnost. Stvorili ste vašu unutrašnju idealnu sliku. Pitate se opet, da li je moguće da je to vaša slika, a da osoba uopšte nije takva kakva se predstavlja? Koliko imate poverenje u svog virtuelnog partnera?

  Upoznavanje u realnosti i upoznavanje u virtuelnom svetu teku preko različitih kanala. U realnom životu, idealizujete osobu jer vam se fizički dopala, a dublje stvari upoznajete tek kasnije. Ako se te dve stvari poklope, veza ima šanse za uspeh. U virtuelnom životu dopala vam se ličnost te osobe, odnosno, kako razmišlja, piše, živi, njen intelekt, šarm i pogled na svet. Po prirodi stvari, osobu morate da prihvatite i fizički da bi to moglo da bude "to". Znači, u neku ruku, proces teče obrnutim smerom i odvija se mnogo brže nego u realnom svetu.

  Prognoze da se virtuelni kontakt - cyber veza pretvori u emotivnu vezu u stvarnom svetu, su, nasuprot očekivanjima, začuđujuće pozitivne. Po statistikama, ovakve veze, ukoliko do offline-kontakta dođe, imaju više šanse za uspeh od veza sklopljenih klasičnim putem.

  IZVOR