Forumi » Održavanje i zaštita kompjutera

LastPass besplatno sinhronizuje lozinke na svim uređajima

    • Moderator
    • 779 postova
    08. новембар 2016. 08.07.58 CET

     

    Džo Sikrest, osnivač i potpredsednik kompanije LastPass saopštio je da će popularni menadžer lozinki LastPass biti besplatan za korišćenje na svim uređajima, za sve korisnike.

     

    LastPass servis pokrenut je 2008. godine kao desktop alat da bi evoluirao u sveobuhvatni softver za upravljanje lozinkama, sa verzijama za sve popularne operativne sistema, od Maca do Windowsa, i od Androida do iOS.

     

    Sve do ove nedelje korisnici su imali mogućnost da instaliraju aplikaciju LastPass na svom smart telefonu, tabletu ili računaru i da automatski sinhronizuju lozinke na LastPass bezbednom oblaku, ali samo sa jednog uređaja. Ako je korisnik želeo da koristi LastPass na nekoliko uređaja, morao je da kupi Premium plan, koji bi mu omogućio sinhronizaciju lozinki sa njegovog naloga na sve uređaje po njegovom izboru.

     

    Od ove nedelje, ovaj uslov više ne važi, i sada su lozinke sinhronizovane sa svim uređajima sa kojih se korisnik prijavio na svoj LastPass nalog.

     

    To ne znači da će LastPass Premium plan biti ukinut - on će i dalje biti dostupan po ceni od jednog dolara mesečno, i to će plaćati oni koji odaberu da koriste druge funkcije servisa, kao što je funkcija deljenja lozinki među članovima porodice, podrška za dvofaktornu autentifikaciju, identifikacija otiskom prsta, prioritetna tehnička podrška i 1 GB besplatnog prostora za fajlove koji se čuvaju u šifrovanom formatu.

     

    Dok većina stručnjaka vidi ovo kao borbu LastPassa i Dashlanea za prvo mesto na tržištu, ne treba smetnuti sa uma da je reputacija LastPassa bila uzdrmana poslednjih meseci.

     

    Servis je u leto 2015. godine pretrpeo napad tokom koga su nepoznati napadači uspeli da pristupe serverima servisa i ukradu osetljive podatke korisnika.

     

    Iako hakeri nisu uspeli da dođu do šifrovanih lozinki korisnika, taj incident je bio dobro medijski propraćen što sigurno nije pomoglo marketinškom timu LastPassa.

     

    Nakon toga, otkriveno je i bezbroj bezbednosnih propusta koji su, iako ispravljeni, ugrozili reputaciju servisa koga sada mnogi vide kao ne baš najsigurnije rešenje.

     

    To što će LastPass, odnosno njegova ključna funkcija, sada biti besplatna za sve, može privući korisnike uprkos tome šta se događalo sa servisom proteklih godinu dan

     

    Izvor:informacije.rs