Forumi » Održavanje i zaštita kompjutera

Microsoft OneDrive nalozi se koriste za širenje malvera

    • Moderator
    • 779 postova
    29. новембар 2016. 12.16.36 CET

     

    Sajber kriminalci neprestano traže nove načine da ubede žrtve da učitaju njihove web sajtove i preuzmu maliciozne fajlove, pa su tako ovog puta iskoristili Microsoftove servise da bi njihovi linkovi izgledali legitimno.

     

    Stručnjaci kompanije Forcepoint upozorili su na novi talas napada u kojima hakeri koriste Microsoftov OneDrive for Business, na kome sajber kriminalci hostuju svoj malver i zatim šalju linkove u emailovima potencijalnim žrtvama.

     

    S obzirom da je u pitanju Microsoftov domen, hakeri se nadaju da će žrtve verovati linkovima i preuzeti fajlove, koji će na kraju inficirati njihove sisteme.

     

    Većina atačmenta hostovanih na OneDrive for Business inficirana je malverima kao što su Dridex i Ursnif. Fajlovi su obično izvršni fajlovi ili arhive koje sadrže JavaScript downloader. Napadi su za sada usmereni protiv korisnika u Australiji i Velikoj Britaniji.

     

    Iz Forecepointa kažu da nije jasno kako su hakeri uspeli da kompromituju OneDrive for Business naloge.

     

    Ovi napadi pokazuju da nisu samo korisnici ti koje ugrožavaju ovakvi emailovi, oni ugrožavaju i njihove firme. U zavisnosti od podataka koje čuvaju kompanije, sajber kriminalci mogu pristupiti veoma osetljivim informacijama, tako da bi kompanije trebalo da preduzmu neke korake i obezbede svoje naloge.

     

    To između ostalog znači da bi oni koji dobiju email od nekog nepoznatog trebalo da budu veoma oprezni, posebno ako se podstiču da preuzmu neke fajlove. Antivirus bi takođe bio od pomoći jer je ovde reč o poznatim malverima, ali je najbolji način da se izbegne infekcija da se korisnici klone ovakvih fajlova.