Forumi » Crtaći, Anime i Manga

Prvi animirani filmovi

  • 1581 postova
  27. јануар 2016. 14.44.07 CET

  1906. otac američke animacije, Džejms Stjuart Blekton prikazao je "Humoreske faze smešnih lica". Samo dve godine kasnije, u Evropi, Francuski umetnik Emil Kol napravio je prvi crtani film stvoren tehnikom crtanja, odnosno tradicionalnom animacijom.

   

  Kolov crtani Fantasmagorie (1908)

   

  Međutim, pre 1910. godine i pojave smešnih likova, kao što su nespretni Fantoš i dinosaurus Greti, publika se nije zanimala za animirane koliko za stvarne zabavljače.
  Crtani filmovi su najčešće prikazivani pre celovečernjeg filma u bioskopima i trajali su otprilike pet minuta. Uskoro su otvoreni filmski studiji koji su se bavili isključivo proizvodnjom animiranih filmova. Tokom dvadesetih godina prošlog veka, braća Dejv i Maks Flajšer stvorili su nekoliko čuvenih animiranih junaka, kao što su Popaj i klovn Koko. Nije bilo neuobičajeno da glavni lik crtanog filma bude životinja, na primer nevaljali mačak Feliks.

   

   

   

  Najpoznatija animirana životinja svih vremena je svakako Miki Maus. Mikija je stvorio Volt Dizni, a prvi film u kom se pojavio bio je "Ludi avion" iz 1928. godine. Ubrzo je publika svih godišta hrlila da vidi njegove najnovije dogodovštine, kao i dogodovštine njegovih prijatelja - Šilje, Paje Patka i Plutona. Dizni je ipak želeo još da se isprobva sa animacijom, pa je napravio niz filmova nazvan "Smešne simfonije". Animacija u svakom filmu bila je nadahnuta poznatim delima klasične muzike.

  Ipak, njegova najodvažnija odluka bila je da snimi dugometražni animirani film. Većina kritičara smatrala je da da će se gledaoci dosađivati gledajući animirani film od 80 minuta, ali je film "Snežana i sedam patuljaka" iz 1937. godine postigao izvanredan uspeh na blagajnama.

  Od tada je Diznijev filmski studio neprikosnoven u toj grani filmske industrije. 

   

  Jos jedan dugometražni i do danas sačuvani animirani film koji treba pomenuti je „Avanture princa Ahmeda“ (Die Abenteuer des Prinzen Achmed) delo Nemačka autorke Lote Rajniger (rođena u Berlinu 1899. godine).

   

   

  Reč je o senkama; senkama ljudi, biljaka, životinja. Iako su napravljeni od papira, likovi deluju neverovatno živo. Njihova autorka Lote Rajniger je svaku scenu minuciozno, do najsitnijih detalja posebno izradila i posebno snimila. Ceo proces trajao je pune tri godine. „Avanture princa Ahmeda“ u trajanju od 66 minuta bio je prvi dugometražni animirani film u istoriji filma uopšte.


  Poslednja izmena: 27. јануар 2016. 14.46.14 CET"