Forumi » Starogradska muzika

Zvonimir Zvonko Bogdan

  • Moderator
  • 592 postova
  04. јун 2019. 10.47.16 CEST

  Zvonimir „Zvonko“ Bogdan (rođen 5. januara 1942. u Somboru) doajen starogradske pesme. Pored toga što je poznat kao pevač, on je takođe i kompozitor, slikar, pesnik i džokej. Prepoznatljiv je i po svojim učtivim i džentlmenskim manirima. Njegove pesme nose mirise ravnice, prošlih dana, boemskog života, Dunava. One pevaju o ljubavi, konjima koji slobodno jure, ženama.

  U Somboru je završio osnovnu školu i upisao ekonomsku školu. Zvonko Bogdan se kao srednjoškolac zainteresovao i za nešto sasvim drugo – za glumu, pa je ubrzo i dobio probni aranžman u Somborskom pozorištu….
  Posle kratke pozorišne avanture, zbog koje je u 19. godini zauvek napustio rodni Sombor, obreo se u Beogradu. Tada započinje drugu karijeru, pevačku.
  Zvonko Bogdan se u Beogradu oženio suprugom Mirjanom (Subotičankom), s kojom ima dvoje dece: Sigmunda (1974) i Evelinu (1976).

  Zvonko Bogdan od 1980. godine živi u Subotici, u kući koju su kupili pri doseljenju iz Beograda.

  Njegov prvi saradnik i profesor bio je slepi klavirista gospodin Baluk koji je bio apsolvent za crkvene orgulje i klavir. Zvonko Bogdan je radio sa Janikom Balažom, snimao je pesme sa Šandorom Lakatušem, radio je sa koncert majstorom Lucijanom Petrovićem, nastupao sa Georgijem Zamfirom, sa najboljim cimbalistom svih vremena Tonijem Jordakijem, sa velikim tamburaškim orkestrom Radio Televizije Novi Sad…

  Zvonko Bogdan peva originalne i tradicionalne pesme (naročito one vezane za Bunjevce) uz pratnju tamburaškog orkestra. Prvu autorsku pesmu „Svake noći tebi pevam“ snimio je 3. decembra 1968. godine. Jedna od pesama po kojoj je poznat, a koju je sam komponovao je „Ej, salaši na severu Bačke“ koju je napisao 16. februara 1971.  Pročitajte više: http://balasevic.in.rs/zvonko-bogdan-biografija/
  • Moderator
  • 592 postova
  04. јун 2019. 10.53.22 CEST

  Zvonimir „Zvonko“ Bogdan (rođen 5. januara 1942. u Somboru) je srpski pevač narodne muzike. Pored toga što je poznat kao pevač, on je takođe i kompozitor, slikar, pesnik i džokej. Prepoznatljiv je i po svojim učtivim i džentlmenskim manirima. Njegove pesme nose mirise ravnice, prošlih dana, boemskog života, Dunava. One pevaju o ljubavi, konjima koji slobodno jure, ženama.U mladosti je bio oženjen glumicom Gizelom Vuković. U Subotici poseduje vinariju „Zvonko Bogdan“.

  Zvonko Bogdan peva originalne i tradicionalne pesme (naročito one vezane za Bunjevce) uz pratnju tamburaškog orkestra. Prvu autorsku pesmu „Svake noći tebi pevam“ snimio je 3. decembra 1968. godine. Jedna od pesama po kojoj je poznat, a koju je sam komponovao je "Ej, salaši na severu Bačke" koju je napisao 16. februara 1971.

   

  Neke od njegovih najpoznatijih autorskih pesama su:

   

  Ej, salaši na severu Bačke
  Već odavno spremam svog mrkova
  Prošle su mnoge ljubavi
  Govori se da me varaš
  Kraj jezera jedna kuća mala
  Neko sasvim treći
  O tebi pevam najdraži grade
  Beše jedan čovek
  Jedan stari kontrabas
  LJubav
  Ne mogu se setit' leta
  Ne vredi plakati
  Bunjevačko prelo
  Šta li radi moja ljubav
  Doći ću ti ko u staroj pismi
  Spušta se noć na ravni Srem

   

  LP Diskografija:

   

  1973. - Zvonko Bogdan
  1973. - Biseri narodne muzike
  1974. - Zvonko Bogdan peva za Vas
  1976. - Što se bore misli moje
  1981. - Zvonko Bogdan i tamburaški orkestar Janike Balaža
  1984. - Legolas
  1980. - Zvonko Bogdan
  1984. - Pesme i pesnici
  1990. - Zvonko Bogdan
  2003. - Rariteti
  2003. - Uspomene na vreme koje se sigurno ponoviti neće - dupli CD
  2005. - Zvonko Bogdan - Najveći hitovi
  2012. - Zvonko Bogdan - Ova pisma refren nema

   

  Izvor:vikipedia