Forumi » Negovateljice / Negovatelji

Dekubitus

    • 32 postova
    23. јун 2019. 12.25.33 CEST

    Dekubitus je posledica loše nege bolesnika. Zapravo, za negovatelje je sramota ako mu bolesnik dobije dekubitus. Dobrom i pravilnom negom on se može sprečiti. Pored redovnog umivanja, bolesnicima koji dugo vremena leže treba izložena mesta dvaput dnevno oprati mlakom vodom i sapunom, dobro osušiti i lako izmasirati alkoholom, zatim napudrovati dečjim puderom-talkom (nikako ne parfimisanim puderom za lice). Na taj način koža očvrsne. Moramo, dalje, voditi brigu da odstranimo sve što stvara povoljne uslove za dekubitus. Krevet mora da bude uvek suv i čist, čaršavi i podloge dobro zategnuti i poravnjeni. U krevetu ne sme biti mrvica od hrane ili slično.

    Ako se može, položaj bolesnika treba više puta dnevno menjati, tako da on ne leži stalno na istoj strani. Ispod bolesnika treba polagati gumene jastuke ili gumene krugove, koji se naduvaju vazduhom. Gumeni jastuk ili krug napune se vazduhom toliko da se pod pritiskom ne oseća podloga na kojoj leže, ali ne smeju biti ni suviše tvrdi. Tada ih omotamo platnom i stavimo ispod bolesnika. Bolesnik ne sme da leži na neobučenom gumenom jastuku.

    Podmetače za pete, laktove i lopatice načinimo od vate, koja se savije u obliku malog kruga, omota zavojem, i stavi ispod pete ili lakta.

     

    Sve o dekubitusu: Simptomi, prevencija i komplikacije...mozete procitati ovde.


    Poslednja izmena: 24. јун 2019. 09.39.18 CEST"
    • 32 postova
    23. јун 2019. 12.45.26 CEST

    Austrijsko društvo za prevenciju dekubitusa

     

    Prevencija dekubitusa

    Informativna brošura za pacijente sa dekubitusom i lica koja brinu o njima