Forumi » Deca do 7 godina

10 zanimljivih aktivnosti za vaseg predskolca

  • Moderator
  • 155 postova
  28. јануар 2016. 18.19.34 CET

  10 ZANIMLJIVIH AKTIVNOSTI ZA VAŠEG PREDŠKOLCA

   

  Srećni ste što vaše dijete više nije beba i konašno je vaš veliki predškolac ! Dovoljno veliki da možete s njim da se igrate svega i svačega ?
  Ali onda....kad krenete neke igre iz vašeg djetinjstva, tad shvatite da je on još uvijek mala beba...Remi? Tablići? Monopol? Čovječe ne ljuti se? Domine? Na slovo na slovo? KA-ladont? Klikeri ?

   

  Koju god igru da započnete, shvatite da je on još uvijek mali za to. Ne pada vam ništa više na pamet osim lopte, konopca za preskakanje i školice? Pa čak i u tim igrama teško da želi da poštuje pravila igre...ipak je to vaš mali predškolac, iako se vama čini da je porastao. Ali jedne te iste igre su vašem mališanu dosadile, on hoće nešto novo !

   

  Ne oklijevajte, tu smo mi da vam pomognemo u odabiru 10 novih aktivnosti za vas i vašeg predškolca !

   

   


  1. KUĆICA ZA PTICE
  Vjerovatno ni ne znate koliko su djeca u ovom uzrastu fascinirana pticama, njihovim šarenim bojama i slobodi letenja i življenja. Želite da vidite kako vaše dijete reaguje na ptice? Pomozite mu i napravite kućicu za ptice sa vašim mališanom. 
  Uputstvo kako napraviti kućicu:

   

  - Uzmite kutiju od tetrapaka (od soka ili mlijeka). 
  - Probušite dvije rupice na dnu kutije. Jednu iznad druge. Prva treba da bude mala, u koju ćete provući olovku, flomaster ili neko drvce. To će poslužiti ptici da stoji na tome. Druga rupa treba da bude iznad prve, i veličine prečnika od najmanje 5 cm (kako bi ptica mogla da uđe u kućicu)
  - Na dnu tetrepaka, postavite mekanu travu, slamu i napravite gnijezdo, ili jednostavno ostavite prazno i pustite da ptica sama napravi svoje gnijezdo.
  - Redovno sipajte zrna hrane za ptice, ili mrvice hljeba.

   

  Sve što je ostalo jeste da svaki dan vaš mališan posmatra dolazak ptice. Vi možete da pišete dnevnik i fotografišete a kasnije to sačuvate kao vaš prvi zajednički dnevnik o pticama. Posle ovoga, vaše dijete će sigurno poželjeti da napravi još kućica za ptice. Ne zaboravite da budete kreativni i obojite kućice raznim bojama.

   

  2. IGRA ZEMLJE I MJESECA

   

  Bil Herbert, učitelj djece predškolskog uzrasta u Osnovnoj Školi u Junion Sitiju, Kalifornija, izmislio je igru pod nazivom "Zemlja i Mjesec" sa svojom četvorogodišnjom ćerkom Melani. Evo instrukcije:

   

  - "Naoružajte se" baterijskom lampom i laserskim pokazivačem. 
  - Prethodno morate objasniti djetetu da laser ne smije da poentira ni u čije oko, niti samo smije da gleda direktno u laser jer to može da ošteti njegovu mrežnjaču
  - Ugasite svijetlo u sobi i lezite leđima na krevet u potpunom mraku.
  - Baterijskom lampom napravite planetu Zemlju na vašem plafonu.
  - Laserom napravite Mjesec koji polako kruži oko Zemlje.
  - Vaš zadatak je da polako i postepeno ubrzavate kretanje Zemlje, a vaše dijete mora da prati vašu brzinu i zadrži kretanje Mjeseca oko Zemlje.
  - Igra postaje najzanimljivija kada dijete više ne može da prati vaš brzi tempo.

   

  Ova igra je dobra jer pojačava koncentracijufokus kod djeteta kao upornost strpljivost.

   

   

  3. UMJETNOST U HRANI
  Dosadilo vam je više da crtate bojicama, flomasterima i temperama? Grozite se na samu pomisao na plastelin i razbacane kutije po podu uz pomoć kojih pravite kućice? Želite nešto novosofisticiranije prirodnije ?

   

  Uzmite šargarepu, paradajz, celer, banane, jabuke i ostalo voće i povrće i razvijajte vašu maštu praveći razne oblike na vašem velikom tanjiru. Možete napraviti klovna, voz,kuću ili prelijepo abstraktno djelo. A onda na kraju - uživajte u vašem zdravom obroku i PRIJATNO !

   

   

  4. GRADOVI OD PIJESKA
  Mislite da vam je potrebna plaža za ovu igru? Varate se ! 
  Izvucite iz vašeg podruma lopatice, kantice i ostali plastični pribor koji stoji i čeka vaše ljetovanje. Sigurno u vašem obližnjem parku ima mjesto sa pjeskom. Pravite kanjone, rijeke, jezera, brda i doline. Ponesite malo vode da dobro učvrstite vašu kreaciju i vašte gradove. Ne zaboravite da slikate TO VELIKO REMEK DJELO !
  Kada dođe zima, isto ovo možete da radite sa snijegom.

   

  5. KUTIJA SVAŠTARA
  Uzmite neku kutiju to može biti kutija od cipela, ili neka manja kutija od hrane. Napravite unikatnu kutiju sa vašim djetetom koju ima samo ono jer ste je vi sami kreirali. Instrukcije:
  - obložite kutiju bijelim papirom
  - otiđite u šetnju i sakupljajte sve prirodne stvari koje nađete (raznoliki oblici kamenja, žirovi i ostali jesenji plodovi, šareno lišće, zanimljivi plastični čepovi...)
  - sve to što ste sakupili lijepite na vašu kutiju, a onda dodajte i neke perlice, malo sjajnih markera, novčiće, kolaž papir, bobice pasulja i riže, kukuruz- napravite abstraktnu kutiju na kojoj će biti svega i svačega a onda je koristite za neke vaše omiljene fotografije, kolekciju sličica ili mirisnih maramica ... može da posluži i za vašu veliku kolekciju igračkica iz kinder jaja.

   

  6. MJEHURIĆI
  Mjehurići i baloni svih veličina zabavljaju svakoga od nas, bilo da nam je 3 ili 30 godina. Dovoljno je da uzmete posudu sa zatvorenim dnom (to može biti od male šoljice za kafu do velike plastične bebi kade) i u nju sipajte određenu količinu deterdženta za sudove a vode sipate 10x više od te količine deterdženta. Obavezno stavite malo glicerina ili običnog kukuruznog sirupa da dobro drži balone.
  Zatim uzmete bilo koju stvar sa otvorenim dnom (to može biti obična mala puhaljka, ili plastična slamka,....pa sve do velikog reketa za badminton ili neke dugačke cijevi). 
  Umočite u sadržaj i pravite balone. Ako pravite velike balone potreban vam je veliki prostor ili poljana, za male balone je dovoljna i jedna prostorija.

   

  7.KAMPOVANJE U DNEVNOJ SOBI
  Mislili ste da je za kampovanje potrebno samo jezero u planini i miris šume?
  Priznajemo da je to pravi užitak i pravi osjećaj, ali sa vašim mališanom možete da improvizujete kampovanje u dnevnoj sobi, a tu su vam "s ruke" i kupatilo i kuhinja pa ne morate da brinete. Evo instrukcije:
  - Postavite kuhinjske stolice u krug
  - Prekrijte ih sa velikim jorganom i ostalim ćebadima da napravite mračni i udobni šator.
  - U šator stavite jastuke za spavanje ili vreću za spavanje
  - Improvizujte logorsku vatru (naravno nećete paliti pravu vatru) Nacrtajte vatru od kartona, izrežite je i zamislite da je to vaša prava vatra.
  - Sipajte malo vode u maleni bazenčić na naduvavanje, ili plastičnu kadu i neka to bude vaše jezerce.
  - Pravite brodove od papira i puštajte ih u vaše jezerce
  - Ako imate gumene patkice, pustite i njih u vaše jezerce
  - Osmislite kako da napravite štap i upecate ribu

   

  Pustite mašti na volju ! Uživajte u vašem kućnom kampovanju.

   

   

  8.OBLACI
  Uzmite prostirku i povedite vašeg mališana u najbliži park. Lezite na prostirku u parku i posmatrajte oblake kako se kreću. Posmatrajte njihove oblike i boje. Pronađite negdje nekog "medu" ili "srce" ili "krila od ptice" a možda ugledate i neku fudbalsku loptu. Šta je ono, je li to pas sa kišobranom ? Eno ga zec sa naočarima ! 
  Zabavite se uz fascinantne oblike oblaka i nakon vaše igre nacrtajte oblake na velikom listu od bloka !

   

  9.SNIMANJE PRIČA
  Djeca vole da čuju svoj glas sa audio ili video zapisa. Naučite ih da ispričaju neku jednostavnu priču ili kratku basnu. Na primjer gavran i lisica. Naučite ih kako da oponašaju gavranovo gunđanje sa sirom, i lisicino laskanje sa tankim glasom. 
  Kad dijete savlada priču uzmite kameru i snimajte ga kako priča ili možda čak vi budite lisica, a on gavran a tata neka snima. Kad snimite vašu "malu predstavu" odgledajte je na velikom ekranu. 
  Ovu igru možete da ponavljate iz dana u dan tako vježbajući basne, pripovjetke i kratke pjesmice.

   

  10. SLAGANJE STVARI
  Djeca ne vole kada im se "naredi" da slože svoje stvari, uprave igračke ili krevete. Ali ovo itekako može da bude zanimljiva igra. Igrajte "košarke" tako što ćete prljavu garderobu ubacivati u "koš" zvani korpa za veš. Igračke ćete ubacivati u "koš" zvani korpa za igračke. Razbacane CD-ove ćete složiti u kutiju za to u najkraćem mogućem roku pritiskom na dugme na stoperici. Obaranje rekorda donosi nove poene svaki dan.Slaganje pantalona i majica može da se obilježi "takmičenjem" u pravilnom slaganju majica i pantalona. Učite svoje dijete da kroz igru slaže svoju garderobu i obuću, kao i svoje igračke. Nučite ga da svako jutro sam zategne svoj krevet u sobi i kad to uradi nagradite ga nečim što on voli.