Forumi » Deca do 7 godina

Kako negovati kosu malisanima

  • Moderator
  • 155 postova
  28. јануар 2016. 18.28.30 CET

   

   

   

  Vi ste mama sa pravom kosom a imate preslatko dijete koje je kovrdžavo (na tatu, baku, deku, ujku, strica...) ? Potpuno ste zbunjeni kada je njega kose vašeg djeteta u pitanju ? Trudite se da to radite kao i sebi ali napravite još gore.
  E pa, drage naše mame, u tome i jeste stvar, dijete sa kovrdžavom kosom treba da njegujete na potpuno drugaciji način nego što njegujete vašu pravu kosu.
  Mi smo tu da vam damo 7 važnih savjeta kako da njegujete vaše kovrdžavo dijete.

   

  Savjet 1: Bacite odmah vaše četke i češljeve. Nemojte da pravite taj čudan izraz na licu, jednostavno vam češljevi i četke nisu potrebne, zato što nećete češljati vaše kovrdžavo dijete više nikada. Još se čudite? Kovrdže se najbolje "češljaju" metodom "prsti kroz kosu".Jedini češalj koji vam može koristiti jeste onaj sa većim razmakom sa fleksibilnom savitljivom plastikom, koji omogućava bezbjedno modeliranje kose bez mehaničkog oštećenja dlake.

   

  Savjet 2: Nikada ne češljajte kosu dok je suva, nego dok je još mokra ili polumokra, ali najbolji češalj na mokru kosu su vaši prstiFen koristite na najmanjoj brzini i na udaljenosti od kose kako bi lokne ostale "u komadu".

   

  Savjet 3: Nikada ne koristite tradicionalne šampone za kosu. Kovrdžava kosa je po teksturi suvlja od ravne kose, razlog tome je taj što se kovrdžava kosa sporije hidrira, jer "prirodnoj masnoći" treba više vremena da proputuje od korijena kose do samog vrha. Zato se savjetuje korištenje šampona na bazi omekšivača za kosu, ili nanijeti omekšivač nakon šampona. 
  Postoje prirodna organska ulja i omekšivači koji ne moraju da se ispiraju vodom, nego se nanesu na vlažnu kosu i oni su pravi "čuvari lokni".

   

  Savjet 4: Proučavajte lokne i kosu, čitajte kako njegovati različite tipove kose. Ja vam savjetujem knjigu "Curly Girl" (Kovrdžava Djevoka) od autorke Lorraine Massey.

   

  Savjet 5: Kupujte proizvode za njegu kovrdžave kose. Postoje bebi proizvodi na organskoj prirodnoj bazi. Ono što je zajedničko za sve proizvode jeste da čuvaju "vlažnost" kose i prilagođeni su "pregibima". 

   

  Savjet 6: Ako želite da malo počešljate dijete pred odlazak u grad, a kosa je suva, savjetujemo vam da uvijek kod sebe imate malu sprej flašicu u koju sipate običnu vodu. Poprskajte 2-3 puta na mjesto koje želite da počešljate ili samo pređete prstima.

   

  Savjet 7: Nikada nemojte tek opranu kosu da sušite trljajući peškirom. Stavite peškir preko kose i nježno pritisnite da se kosa samo iscjedi u peškir. Zatim lagano prstima provlačite kroz kosu da "razdvojite" lokne.

   

   

   

   

   


  Poslednja izmena: 28. јануар 2016. 18.37.26 CET"