Forumi » Đorđe Balašević

Biografija Đorđa Balaševića

  • Moderator
  • 370 postova
  28. јануар 2016. 18.32.18 CET

  Autobiografija (koju je sam napisao)

   

  Ime mi je Đorđe Balašević. Prijatelji me uglavnom zovu Đole. Rođen sam 1953. (bik), u Novom Sadu, u gradu kroz koji protiče Dunav. U Evropi, formalno…

   

  Išao sam u gimnaziju, ali nisam maturirao. Studirao sam geografiju, ali nisam diplomirao. Vojnu obavezu sam regulisao, u celosti, nisam osuđivan, ni krivično gonjen, i nisam bio član Saveza komunista. Nosilac sam najvećih društvenih priznanja, od kojih nemam ni najmanje koristi.

   

  Snimio sam deset singl i devet LP-ploča. Pozlatile se, dao Bog…

   

  Profesionalnih uspeha imao sam, hvala na pitanju, a jedan od tih, na samom domaku istorije, je i poslednja jugoslovenska turneja, u maju 1990. Poslednja jugoslovenska, ne moja. Jedva čekam da vidim ko će sledeći “napuniti” Skoplje, Niš, Beograd, Sarajevo, Zagreb i Split, o istom trošku…

   

  Pred narodnjačkom najezdom, povukao sam se u utvrđene gradove. Živim, još uvek, u Novom Sadu, gde sam za sebe plaćam socijalno i penzijsko osiguranje. O porezu da i ne govorimo…

   

  Oženjen sam, sretno, devojkom po imenu Olivera, ponosni sam otac dve lepe devojčice i dečaka. I gotovo…

   

  Oni koji su me zavoleli po muzičkoj liniji, znaju štošta o meni. Oni koji me dosad nisu zavoleli, i neće, bojim se…

  • 1581 postova
  04. фебруар 2016. 23.40.46 CET

  Put u slavu na triciklu...
  Juni 1978. godine
  “Rani mraz“ u punom sastavu: Biljana Krstić, Verica Todorović, Đorđe Balašević i Bora Đorđević.

   


  Poslednja izmena: 04. фебруар 2016. 23.44.48 CET"
  • 1581 postova
  04. фебруар 2016. 23.43.19 CET

   

  Svojevremeno je redakcija časopisa „Nada“ organizovala druženja sa svojim čitateljkama, na kojima su gostovali poznati glumci, pisci i muzičari.

  U julu 1978. godine na jednom takvom okupljanju gosti su bili tadašnji članovi grupe „Rani mraz“ Đorđe Balašević i Bora Đorđević, i to je bio njihov poslednji zajednički nastup.

   

  Časopis „Nada“, 1978. godine : ~

  Beograd

   

  U SVOM ŽANRU

  Kada su nedavno učestvovali u Klubu „Nade“, Đorđe Balašević i Bora Đorđević iz „Ranog mraza“ uneli su svojom muzikom mnogo lepote i originalnosti. Pored Đoletovog repertoara: „Snaša na salašu“, „Računajte na nas“, „Oprosti mi Katrin“, „Život je more“, gošče su čule i jednu od Borinih pesama sa socijalnom tematikom. Za tu pesmu je sam napisao tekst, muziku i aranžman. To je „Lutka s naslovne strane“:lutka s naslovne strane ~

   

   

  Bora Đorđević je čak i najavio „Lutku..“ kao sledeći singl „Ranog mraza“, ali je očigledno ta pesma bila uzrok razdora i prekida saradnje dvojice muzičara, jer je neposredno nakon ovog nastupa Bora napustio grupu i osnovao „Riblju čorbu“.

  Sve ostalo je istorija…


  Poslednja izmena: 04. фебруар 2016. 23.45.12 CET"
  • 1581 postova
  05. фебруар 2016. 00.05.11 CET

   

  Pesmom "Moja prva ljubav" „Rani mraz“ učestvuje na festivalu Opatija '78. Tokom iste godine izbacuju seriju hit singlova, meteroskom brzinom osvajaju tržište i postižu impresivne tiraže. Balaševićevi emotivni tekstovi i jednostavne melodije donose osveženje na posustaloj zabavnoj sceni, a predstavljaju i dobru spregu sa pop muzikom. Uoči snimanja pesme "Računajte na nas" pridružuju im se bivši članovi grupe „Suncokret“ Biljana Krstić i Bora Đorđević. Sama pesma "Računajte na nas" postaje svojevrsni hit svih posleratnih generacija zahvaljujući drugačijem tretmanu revolucije u odnosu na uobičajene i do tada prihvaćene melodije i muzičke izraze.


  Poslednja izmena: 05. фебруар 2016. 00.05.29 CET"
  • 1581 postova
  07. фебруар 2016. 00.38.40 CET

   

   

  ~ Kasnili smo na sopstveno venčanje... Tada je Jovana već bila rođena, kada smo se venčali, i ja sam zbog albuma za devojčicu i slike želela da budem u belom, mislim da je to san svake devojke, a Đole je bio neposredniji, on je imao farmerke i prsluk, patike naravno i stavio je bedž - Mapete.
  ~ I pristali ste tako da se venčate?
  ~ Zašto da ne? Pa to je on, na sve drugo ne bih pristala!
  (Olivera Balašević o venčanju sa Đoletom)
  Fotografija: slika sa venčanja, Novi Sad, 07. maj 1981. godine