Forumi » Deca do 7 godina

Upomoc! Moje dete ima tikove

  • Moderator
  • 155 postova
  28. јануар 2016. 18.36.09 CET

   

   

   

  ŠTA SU TO TIKOVI KOD DJECE ?

   

  Primjetili ste da vam dijete ubrzano trepće (žmirka) ili čudno mršti facu ponavljajući to ritmično i nekontrolisano? 
  Hvatate ga kako nesvjesno izvija vrat ili sliježe ramenima ?
  Dok priča repetitivno uzdiše ili zamuckuje ? Često se zakašljava bez razloga ili možda trza glavom u stranu ?
  Ima ih još, ali u kratkoj riječi ovo se zovu TIKOVI.

   

  TIKOVI su prostim riječima GRČEVI MIŠIĆA koji se ponavljaju uzastopno, nekontrolisano, nesvjesno i u većini slučajeva su PSIHOGENOG porijekla. Oni traju jednu sekundu a zatim se ponavljaju u određenim vremenskim intervalima.
  Prema istraživanjima TIKOVI pogađaju čak do 20% djece, a kako statistika pokazuje tikovi pogađaju dječake 3x više nego djevojčice. Tikovi ne mogu da se zaustave svojom voljom, i roditelji treba da shvate da dijete to ne radi namjerno (zato se savjetuje da roditelji ne opominju dijete da to prestane da radi). 
  Tikovi se dijele na : MOTORIČKE (fizičke) i VOKALNE (zvučne) koji se opet dijele na PROSTE iSLOŽENE.Ne postoji mogućnost, ili je veoma rijetka pojava, da dijete ispoljava i motoričke i vokalne tikove zajedno. Ono ispoljava ili jedne, ili druge.

   

  PROSTI MOTORIČKI TIKOVI SU: trzanje vratom, pravljenje grimasa, žmirkanje, sleganje ramenima.

   

  SLOŽENI MOTORIČKI TIKOVI SU: repetitivno odnosno ritmično ponavljanje fizičkih pokreta, lupkanje nogama, skakutanje, cupkanje u mjestu, ljuljuškanje pri sjedenju.

   

  PROSTI VOKALNI TIKOVI SU: šmrkutanje, kašljucanje,ritmično gutanje pljuvačke prilikom pričanja, glasovi čišćenja grla, pucketanje jezikom, glasovi kao što su "eeee" "hmmm" ponavljanje istih riječi u rečenici kao na primjer "onaj....onaj...onaj" itd...

   

  SLOŽENI VOKALNI TIKOVI SU: često ponavljanje određenih riječi, a najviše pogrdnih izraza ili psovki. Može biti toliko kompleksno da od bezazlenog tika nastane abnormalan govor.

   


  KADA SE JAVLJAJU TIKOVI ?

   

  Tikovi se najčešće javljaju u uzrastu između 4. i 7. godine. Oni mogu da se jave, pa nestanu, pa se opet pojave pa opet nestanu. Dešava se da i u pubertetu nastanu isti oni tikovi koje je dijete imalo sa 5 godina.
  Zavisno od vremena pojavljivanja i samog intenziteta, tikovi se dijele na PROLAZNE i HRONIČNE
  Prolazni tikovi javljaju se periodično u toku jednog dana i traju najčešće do mjesec dana, a veoma rijetko i do godinu dana.
  Hronični tikovi traju duže od godinu dana i oni se povezuju sa "Tourett-ovim sindromom" i ADHD (hiperaktivnošću kod djeteta).
  Tikovi mogu da budu i "zarazna" pojava. Naime, dijete počne da oponaša tikove nekog drugog dijeteta pa se i samo "navuče" na pravljenje istih.

   


  KOJI JE UZROK NASTANKA OVE POJAVE?

   

  Po najnovijim istraživanjima, uzrok pojave tikova još nije otkriven, odnosno ne zna se tačna neurohemijskapodloga. Međutim, u stručnoj literaturi navodi se da su tikovi psihogenog porijekla, nastali usred stresa i drugih emocionalnih stanja. Opisuju ih kao "tjelesni odraz psihičkog problema".
  Povezuju ih sa biološkimhemijskimspoljašnjim i GENETSKIM faktorima.U 75% slučajeva, tikovi nastajunasleđem, odnosno genetskim faktorom. Mogu da imaju i organsko porijeklo, nakon preležane bolesti ili nakon dužeg uzimanja medikamenata.
  Stres i razni oblici emocionalnog stanja kod djeteta koji mogu da izazovu tikove, dešavaju se prilikom razvoda roditelja, promjene socio-kulturološke zajednice, polaskom u vrtić, dolaskom nove bebe,smrću u krugu porodice, gubitak kućnog ljubimca, osjećaj da mu roditelji ne pridaju mnogo pažnje itd... Tikovi izazvani ovakvim događajima uglavnom prolaze spontano, ali ukoliko se stresna situacija odvija u kontinuitetu, tikovi mogu da se pogoršaju.