Forumi » Pedikir i manikir

Nega noktiju

  • Moderator
  • 370 postova
  02. фебруар 2016. 15.53.04 CET

  Kada su nokti skloni listanju i pucanju, to može predstavljati pravi problem i prepreku vašoj nameri da oni izgledaju negovano, da budu dugi, čvrsti i  lepi.
  Ako ste se suočili ili se suočite sa ovakvim problemom, neophodno je da pre svega znate koji su to uzroci zbog kojih dolazi do pucanja i listanja noktiju, a zatim i da se pronalaženjem pravog rešenja rešite tog problema.

  Uzroci listanja i pucanja noktiju
  Do pucanja i listanja noktiju, dolazi uglavnom usled nedostatka određenih minerala i vitamina koji se nalaze u prirodnom sastavu noktiju, ali i usled spoljnih, pritom nepovoljnih i agresivnih uticaja na nokte. Kada je reč o mineralima i vitaminima, koji zbog svog smanjenog i nedovoljnog nivoa u organizmu mogu na pomenuti način oštetiti nokte, radi se o mineralima kalcijumu i cinku i o vitaminima iz A, B, D i Egrupe.

  Takođe, osim zbog nedostatka minerala i vitamina, u organizmu, do pucanja i listanja noktiju može doći i:

  usled genetske predispozicije, odnosno usled naslednog faktora
  usled predugog i čestog kontakta između noktiju i vode ili između noktiju i agresivnih hemijskih preparata sa kojima možete doći u dodir prilikom održavanja higijene prostora
  usled čestog fizičkog povređivanja noktiju, koje može nastati kao posledica grickanja noktiju, ali i kao posledica prečeste upotrebe acetona i drugih agresivnih preparata za ulepšavanje noktiju.

  Par saveta za jake nokte

  Zbog toga, kako bi ste u što većoj meri sačuvali zdravlje i kvalitet noktiju, pobrinite se za to da vaša svakodnevna ishrana bude u dovoljnoj meri obogaćena pomenutim mineralima i vitaminima. Izbegavajte predug i čest kontakt između noktiju i vode ili agresivnih hemijskih preparata,

  Nikako nemojte grickati nokte, a kada je u pitanju nega noktiju, koristite isključivo blag skidač laka bez acetona i lakove koji u svom sastavu imaju minerale i vitamine. Na taj način, u znatnoj meri ćete poboljšati stanje i izgled vaših noktiju.
  Pritom, trudite se da između dva lakiranja, nokte redovno tretirate nekim od preparata koji su namenjeni za dodatnu negu noktiju. Za to vam idealno mogu poslužiti preparati sa bogatim procentom kalcijuma, cinka, ili nekog od za nokte važnih vitamina u svom sastavu.
  Ukoliko vam i uz adekvatnu i zdravu ishranu i uz adekvatnu negu noktiju, nokti ipak i dalje budu skloni listanju i pucanju, preporučujemo da uradite detaljniju analizu krvne slike, jer i određene vrste zdravstvenih problema i anemija, mogu izazvati loše stanje i lošu vizuelnu sliku noktiju.