Forumi » Sobno cveće

Ficus benjamina

  • 1436 postova
  12. јануар 2016. 21.46.49 CET

  Ceo Rod Ficus-a, pa i Ficus lyrata, pripada familiji Moraceae i obuhvata oko 850 vrsta drveća, žbunja, penjačica i poluepifita. Pretežno su rasprostranjene u tropskim predelima, mali broj potiče iz umerenih područja. Poznata i često gajena vrsta u našem području je Ficus carica - smokva.

  FICUS BENJAMINA - poreklom je iz južne i jugoistočne Azije i Australije, englezi ga zovu Weeping Fig, Benjamin's Fig, a domaće ime za ovu veoma cenjenju biljku enterijera je Sitnolisni fikus ili Bendžamin.

  To je gusto razgranato drvo koje u prirodi dostiže visinu do 30 m. Grančice su tanke, povijene, sa kožastim, sjajnim listovima dužine 4-12 cm, koji su eliptičnog oblika sa izvučenim vrhom. Često je možemo naći u drvoredima i parkovima u područjima sa toplom klimom, veličanstveno izgledaju. Odgovara joj svetao, sunčan položaj, a podnosi polusenku i senku. Tokom leta je treba umereno zalivati, tokom zime smanjiti zalivanje, ali ne dozvoliti ni da se biljka osuši. Orošavanje nije potrebno ali ni ne škodi. Biljka je osetljiva na hladnoću i preteranu sušu. Listovi su veoma osetljivi na promene količine svetlosti. Ukoliko se biljka premešta, može prouzrokovati opadanje listova, ali će se ubrzo pojaviti novi koji su prilagođeni novim uslovima. Plodovi su veoma sitni, jedu ih ptice.

  Danas se gaje brojni kultivari, među kojima su "Danielle", "Naomi", "Exotica", "Golden King" i mnogi drugi. Neki kultivari imaju panaširane listove, različitih boja i kombinacija šara, a kod nekih su listovi jednobojni, ali se njihova boja kreće od svetlo zelene do tamnozelene. Postoje i minijaturni kultivari pogodni za bonsai. U poslednje vreme atraktivni su upletenih stabala na razne načine.

  Prilikom presađivanja treba na dno posude staviti debeo sloj drenaže. Presađivanje bi trebalo vršiti svake treće godine, u proleće. Poželjno je svake godine promeniti gornji sloj supstrata debljine oko 3-5 cm. U periodu vegetacije, od proleća do jeseni, potrebno je i folijarno prihranjivanje.

  Tokom zime, u enterijeru bendžamin može da izgubi i do 30% lišća. Ne odgovara mu suv vazduh ni neredovno zalivanje.

  BOLESTI

  Ficus benjamina je uglavnom otporan na bolesti i štetočine, ali ne i na štitaste vaši. Ako fikus nije jako napadnut, insekte možete očistiti ručno, te je nakon toga dovoljno da je isprskate mešavinom od 3 dela vode i 1 dela alkohola u koju se doda 2-3 kapi običnog deterdženta za sudove. Dobro isprskajte celu biljku, naročito sa donje strane listova, prskanje ponoviti nakon 7-10 dana, po potrebi i kasnije. Ako mu se osigura odgovarajuće mesto i temperatura, uglavnom su zdrave biljke.Opadanje listova se najčešće dešava zbog previše ili premalo zalivanja, premalo svetla, nagle promene položaja.

  Ekstremno niske ili previsoke temperature, posebno zimi, uzrokuju trajno opuštanje listova, pogotovo ako nema dovoljno svetlosti.
  Ne odgovara im ni kiselo zemljište (pH 4,6) ili previše alkalna (pH 7 i više). Takođe im ne odgovara ni zalivanje tvrdom ili kiselom vodom.
  Takođe treba izbegavati večernje zalivanje ili orošavanje.
  Ukoliko su pege na listovima žuto-smeđe, nepravilnog oblika, koji podseća na palež, koji izazivaju sitne spore, obolelu biljku treba isprskati nekim efikasnim sredstvom.
  Ne voli da se često seli, jer i to izaziva opadanje listova. Listove počne da odbacuje i ako je na mestu gde je česta promena temperature, promaja ili se dodiruje prilikom prolaska.
  Jedan od razlog zbog kojeg lišće žuti i opada je prevelika vlaga ili premalo zalivanja, zemlja se nipošto ne sme isušivati, ali ni biti mokra, već samo vlažna. Sve zavisi od uslova i zemlje u kojoj se biljka nalazi. Tokom cele godine biljku treba orošavati destilovanom ili prokuvanom vodom. 
  Temperatura na kojoj se uzgaja bendžamin, bez obzira da li je to leto ili zima, ne sme padati ispod 100C. Po unošenju, deo listova će sigurno požuteti i opasti. To nije ništa neuobičajeno, biljka se samo prilagođava unutrašnjim uslovima. 
  Jedna od bitnijih stavki oko uzgajanja bendžamina jeste da tokom cele godine ima što je više moguće svetlosti, ali nikako direktnog sunca. Ukoliko je biljka u kući, odgovara joj položaj ispred istočnog ili južnog prozora, takvu biljku tokom leta treba prihranjivati tečnim đubrivom dva puta mesečno, a zimi jednom mesečno.