Forumi » Ubica tela i duha

Absinth

  • 1436 postova
  02. фебруар 2016. 20.08.24 CET

  Liker Apsint je alkoholno piće koje sadrži 65-75% alkohola i spada u kategoriju veoma snažnih pića. Nastao je u Švajcarskoj 1792. godine po receptu dr Pjer Ordinera. Njegov glavni sastojak je pelin (Artemisia absinthium) koji ima visoki procenat aktivnog biljnog sastojka tijona koji izaziva zavisnost, kao i vizuelne halucinacije i narkotičku ukođenost.

  Apsint je destilat alkoholnog vrenja biljaka, pravljen od listova pelena i/ili angelike, korena calamusa, anisa, cimeta, peperminta, miloduha, mirođije i još nekih biljnih droga u alkoholu. Njegova zelena boja potiče od prisustva hlorofila.

  Sporna supstanca zbog koje je apsint zabranjen je tijon (thujone) - psihogena materija slična sastojku kanabisa THC-u. Danas u Meksiku se neke vrste puše kao zamena za marihuanu.

  Pelin je veoma gorkog ukusa pa je pre sipanja u flaše mešan sa anisom (Pimpinella anisum), mindrakom (Isopus officinalis) i drugim biljkama da bi bio prijatnijeg ukusa. Anis, sa kojim je mešan, a koji je etarsko ulje i deluje na CNS pa je bio popularan u XIX veku u Francuskoj gde je služio kao inspiracija piscima, umetnicima i boemima. Nazivaju ga još i : zelena vila, zeleni pakao, a na ruskom-černobilj.

  Osobe koje su konzumirale apsint, imale su slušne i vidne halucinacije, povecanu razdrazljivost, a sa velikim dozama i neprijatne halucinacije, telesno grcenje , paranoju, akutnu maniju, glavobolje i preosetljivost svih cula, a i grčeve slične epileptičkim. To su samo neke od štetnih posledica dužeg konzumiranja. Mnogi veruju da je Van Gog sebi odsekao uvo u trenutku "apsintskog ludila".

  Usled svega toga donešeni su zakoni koji zabranjuju proizvodnju i distribuciju apsinta zbog ozbiljnih posledica koje izaziva ovaj liker.

  Nedavno je ovo jako žestoko piće legalizovano na prostoru Evropske Unije, naravno uz strogu kontrolu proizvodnje i sa zahtevom da na u jednoj litri količina tijona ne sme prelaziti 10mg.

  Ovaj snažan zeleni napitak se može naći u našim kafićima, u radnjama ne može da se kupi, ali može da se naruči preko interneta gde jedna flaša (pola litre) košta oko pedeset evra. Apsint se pije u vidu koktela tako da se na kasikici zapali kockica secera, koja se potom brzo umesa u čaši sa apsintom, pa kada nestane plamen ovaj napitak se popije na iskap(na eks).

  Današnji apsint ima i do deset puta manje tujona u sebi ( što je bio i zahtev da bi se vratio na tržište) pa ne bi trebao da stvara neke posebne efekte osim onih uobičajenih efekata konzumacije visokog procenta alkohola. Ipak, zahvaljujući biljnim sastojcima, dejstvo alkohola je mnogo prijatnije od klasičnog pijanstva jer se vezuje za budnost, razdraganost i druželjubivost, a dodatna je vrednost to što navodno ne izaziva mamurluk (bar po onome sto kažu uživaoci apsinta).