Forumi » Deca do 7 godina

IZBJEGAVAJTE DAVANJE OVE HRANE DJECI

  • Moderator
  • 155 postova
  03. фебруар 2016. 17.29.55 CET

  Istina je da je ponekad jako teško kontrolisati šta djeca jedu. Zapravo, nije to stvar neumjeća roditelja nego više "popustljivosti" prema djeci. Djeca često jedu ono što im ne daje nikakve koristi organizmu, nije organski zdravo a najčešće su baš takve namirnice "mamac" na koji se djeca upecaju. Višestruka autorka knjiga i blogova na temu "zdravog podizanja djece" gospođa Jenn Savedge je na temu "Koje namirnice djeca ne treba da jedu" napisala ovo što u daljem tekstu sledi:

  1. Kokice iz "mikrotalasne". Kokice koje se prodaju u gotovim kesama koje samo narastu u miktrotalasnoj pećnici i "iskokaju kokice" su opasne zbog kontakta sa "kesom". Naime, kesa sadrži hemijsku kiselinu PFOA (Perfluorooktanoinska kiselina) koja je direktno povezana sa kancerom, oboljenjem štitne žlijezde, visokim holesterolom i odloženim pubertetom.  PFOA se u kese stavlja da bi se spriječilo gorenje kese u mikrotalasnoj pećnici. Da ne pominjemo hemikalije koje se koriste za "imitaciju putera".

  2. Mesne prerađevine. Viršle, salame, mesni naresci, šunke, mortadele i drugi oblici mesnih prerađevina sadrže masti, nitrate, natrijum i konzervanse, sve stvari koje su najveći neprijatelji dječijeg organizma. Sve ove namirnice povećavaju rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa, i raka debelog crijeva. Ako vaša djeca vole tanko rezana mesa, preskočite mesne prerađevine nego radije kupite piletinu ili ćuretinu i izrežite je na tanke kriške a zatim spremite za jelo.

   

   

  3. Konzervirani paradajz. Iznenadili ste se ? Da li ste čuli za hemijski sastav BPA (Bisfenol A) ? On se nalazi u svemu, počev od meke plastike, preko računa iz kase, pa do limenih konzervi. Ne kupujte tomato u konzervama jer je prepun ovog aditiva koji  je direktno povezan sa gojaznosti, astmom, reproduktivnim promjenama, štitnom žlijezdom, dijabetesom i problemima sa jetrom.

  4. Dječiji jogurti. Jogurti su u biti jako zdravi za djecu. Preplavljeni smo reklamama jogurta za djecu koji su prepuni vitamina A,B,C i D...ali šta ćemo sa vještačkim bojama tih jogurta i aditiva glukoze? Te stvari štete organizmu naše djece. Ovo ne znači da trebate da odustanete da dajete jogurt djetetu. Primjenite metodu kupovine običnog bijelog jogurta a onda ga "zasladite" kašikom meda i dodajte prirodno voće ili voće koje ste zamrznuli pa ga odmrzli za vaš jogurt.

   

   

  5. Sportski napici. Uredu, ponekad ako dijete na vrelom sportskom danu, popije jedan sportski napitak, nije strašna stvar. Ali da mu to bude svakodnevna rutina itekako jeste. Ne zavaravajte se da sportski napici podižu energiju, naprotiv, ako se često konzumiraju čine upravo suprotno. Svakako je bolje piti običnu vodu, a preporučuje se i čokoladno mlijeko nakon naporne sportske igre jer je ono savršen spoj ugljenih hidrata i proteina koji podižu energiju dječijeg tijela.

  6.Brza hrana. Ima li potrebe da se ovde išta kaže? Uredu....ponekad, jedan hamburger mjesečno ne može da škodi, ali konzumirati to svaki dan je jako loše za organizam.

   

   

   

   

  7.Slatke žitarice (cerealije). Mislili ste da ćemo ovo zaboraviti? Vaše dijete gotovo svakog jutra pojede porciju slatkih cerealija? Obožava raznolikost boja i oblika u žitaricama, a najviše vole one sa likovima iz crtanih filmova? A ovog mjeseca u kutiji i igračka za vašeg mališana? Kako tome odoliti?
  "Consumer Reports" iz Amerike je u nedavnoj analizi utvrdio da su jedino Cheerios, Honei Nut Cheerios i Kik imali dovoljno nizak šećer i bili su bogati vlaknima da se smatraju dobrim za djecu. Ostale cerealije nisu zadovoljile njihovu analizu.