Forumi » Deca do 7 godina

DJECA I POREMEĆAJ SPAVANJA

  • Moderator
  • 155 postova
  03. фебруар 2016. 17.33.17 CET

  Statistika govori da čak do 40% djece ne spava dovoljno. Jedno Američko istraživanje navodi da samo u Americi 18 miliona ljudi imaju poremećaj u spavanju a od toga 2 miliona su djeca. 
  Poremećaj spavanja usko je povezan SIDS-om (Sindrom Iznenadne Dojenačke Smrti), sa ADHD (hiperaktivnošću), autizmom, kardiovaskularnim problemima i gojaznosti.
  Neki od najčešćih poremećaja u spavanju su:

   

  HRKANJE I DISANJE NA USTA, ZNOJENJE, PREVRTANJE I LJULJANJE GLAVOM, KOŠMARI, NOĆNI STRAHOVI I  MJESEČARENJE

  HRKANJE I DISANJE NA USTA

   

  Ako vaše dijete hrče, pravi frktav zvuk i diše na usta, trebali biste to reći vašem doktoru. Ako ono hrče samo ponekad u toku noći, ili kada je prehlađeno i ima začepljen nos, vaš doktor će vam sigurno reći da je sve uredu. Ukoliko je problem zapušenog nosa koristite ovlaživače vazduha u sobi, to olakšava disanje. Ne držite u sobi kućnog ljubimca ako vaše dijete ima na to alergiju.

   

  Ali ako ono hrče uvijek i ako je to hronično i stvara zastoj u disanju onda se to naziva APNEJA U SPAVANJU.
  APNEJA (opstruktivni apnejički sindrom) je prestanak disanja koji može trajati 10 do 15 sekundi, nakon čega dijete počne grčevito hvatati vazduh. Taj se ciklus može ponavljati cijele noći, a da ono toga nije ni svjesno. Ujutro se budi suhih usta, s glavoboljom i umorom. Takođe je moguća pospanost tokom dana, zaboravljanje, otežana koncentracija, poremećaj pažnje, nervoza...

   

  Najveći razlog apneje u spavanju kod djece su uvećani krajnici i treći krajnik. Prekomjerna težina takođe može biti razlog apneje. Apneja u spavanju dostiže svoj vrhunac do 7. godine kada su krajnici uključujući i treći krajnik najveći. Čak i djeca ispod 3 godine mogu da imaju ovu pojavu.
  Ako vaš doktor smatra da na osnovu vašeg detaljnog opisa dijete možda ima apneju u spavanju, vjerovatno će vas uputiti kod Otorinolaringologa na dalje preglede.
  Nakon detaljnih pregleda, ORL doktor će vam reći da li je neophodno operisati krajnike kako bi riješili problem spavanja.

   

  ZNOJENJE

  Neka djeca se oznoje odmah u prvoj fazi sna, dok ima i onih kojio se znoje tek par sati posle. Djete se oznoji do te mjere da mu pidzama bude mokra. Nemojte da vas to brine, to se dešava i sigurno će proći odrastanjem djeteta. Ono što je najvažnije jeste da ne utopljavate dijete ako se znoji. Neki lagani prekrivač i tanka pamučna pidžama, ili bez pidžame ako je u sobi prijatna temperatura. Ipak ukoliko se vaše dijete svaku noć znoji i hrče istovremeno, porazgovarajte sa pedijatrom o tome.

   

  PREVRTANJE, LJULJANJE GLAVOM I NOGATANJE

  Kod male djece prevrtanje (često mijenjanje položaja) i udaranje nogama su česta pojava. Međutim ne mora da znači da je ovako ponašanje uvijek stvar normalnog razvoja. Poneka djeca nemirno spavaju i "ljuljaju glavu" naprijed nazad pri spavanju ukoliko imaju upalu uva. Na taj način oni se bore sa bolom u snu. Takvo ponašanje prepoznatljivo je u uzrastu od 1 do 4 godine. Obratite se svom ljekaru ukoliko sumnjate da dijete ima upalu uva. Ukoliko nema, pokušajte da mu ne skrećete mnogo pažnju na ponašanje jer time postižete kontraefekat.

  Napravite neke večernje "opuštajuće rituale" kao na primjer, topla kupka, maženje sa djetetom i na kraju pričanje priče. Ukoliko vaše dijete i dalje ljulja glavom pred spavanje a ima više od 4 godine, posavjetujte se sa vašim ljekarom, jer po dosadašnjim iskustvima takvo ponašanje može biti povezano sa autizmom.Ukoliko vaša beba ima 18 mjeseci i više a ljulja glavom i u toku dana, nevezano sa spavanje, provjerite sa vašim ljekarom jer i to može biti povezano sa autizmom.

   

  KOŠMARI

  Košmari su uzrokovani strahovima i stresom. Najčešće se događaju u prvoj fazi sna i češće se dešavaju djeci nego odraslima. Košmari mogu takođe biti izazvani i prehladom ili gripom, tjelesnom temperaturom ili uzimanjem ljekova.

  Predškolska djeca najviše imaju košmare zato što u ovom uzrastu oni imaju veću maštu i shvatanje da neke stvari mogu da im naude. Dijete koje doživi košmar budi se iz sna uplašeno a često i uplakano. Najčešće se sjećaju sna. Najbolje što možete da uradite jeste da zagrlite svoje dijete, legnete s njim u krevet i čekate da opet u miru zaspi. 
  Ako dijete svake noći ima košmare, razmislite kroz koju vrstu stresa vaše dijete prolazi i učinite sve da taj stres smanjite. Razgovor sa doktorom bi dobro došao.

   

   

  NOĆNI STRAHOVI

  Ako vidite da vaše dijete sjedi u krevetu i izgleda preplašeno, vjerovatno ima noćne strahove. Može se desiti da vrišti i da se znoji. Ujutru se sigurno ničega neće sjećati, i jedva ćete ga probuditi da ustane za svoje radne obaveze (vrtić, školica). 

  Baš kao i košmari, noćni strahovi takože mogu biti uzrok neke prehlade, gripe i stresa. Noćni strahovi se najčešće dešavaju djeci od 4. do 12. godine mada i odrasli mogu da ih imaju. Djeca ih najčešće "prerastu" kada njihov nervni sistem sazrije. Doživjeti da vaše dijete ima noćne strahove, može biti jako uznemirujuće za roditelje. Ukoliko se noćni strahovi ponavljaju svaki dan, pođite kod doktora i ako je potrebno on će uključiti tehnike smanjenja stresa kod djeteta. U rijetkim slučajevima mogu se davati i lijekovi.

   

   

  MJESEČARENJE (somnambulizam)

  Mjesečarenje se dešava u dubokoj fazi sna a najčešće je kod djece, mada imaju ga i odrasli. Ono što karakteriše ovu pojavu to je da su osnovne motoričke funkcije "razbuđene" a mentalne funkcije   "uspavane" što je i jedan od glavnih razloga da se djeca ujutru ne sjećaju svojih aktivnosti u toku noći. U kliničkoj praksi zabilježeni su razni oblici aktivnosti u toku mjesečarenja, počev od onih bezazlenih (stajanje u mjestu ili koračanje po kući) do uključivanja aparata za domaćinstvo, igračaka na baterije, naginjanja na prozor ili izlaženja napolje. 

  Važno je da roditelj u ovakvim situacijama navodi dijete na krevet, pričajući mu umirujućim tonom i nikako ne pokušavati da ga probudi.

  Najefikasniji način kontrole mjesečarenja je izbjegavanje faktora koji podstiču ili provociraju ove aktivnosti.Buđenje iz mjesečarenja može da bude štetno i jako stresno za dijete. Ova pojava može da traje od par minuta do pola sata. Mjesečarenje kod djece nije bolest i ne liječi se, osim u ekstremnim slučajevima samopovređivanja. Dešavalo se da adolescenti imaju sumanute ideje o suicidnosti a da se ujutru ničega ne sjećaju. 

  Kada su odrasli ljudi u pitanju, u kliničkoj praksi su zabilježene aktivnosti poput: jedenja hrane po noći, konzumiranje pića pa i obavljanje seksualnih aktivnosti tokom sna a da se ničega ujutru ne sjećaju.