Forumi » Poznate ljubavi srpskih vladara

Aleksandar Obrenović i Draga Mašin

  • 1436 postova
  09. фебруар 2016. 22.03.47 CET

  Draga Mašin bila je dvorska dama kraljice Natalije, s njom je odlazila na prijeme, starala se o njenoj garderobi i uređenju plaže. Pritisnut unutrašnjim teškoćama, kralj Milan bio je prinuđen da ispuni kraljičin zahtev i pošalje u Bijaric prestolonaslednika Aleksandra. Upravo na plažama Bijarica, kako navode hroničari, rodila se ljubav između mladog prestolonaslednika Aleksandra i dvorske dame Drage Mašin. Tvrde da ga je spasila od davljenja. Kraljica majka nije se protivila toj vezi smatrajući je pripremom za život i istovremeno priželjkujući sinovljevu ženidbu nekom princezom visokog položaja. Kralj Milan je imao predlog da buduća kraljica bude nemačka princeza Šamburg Lipe. Kad je prestolonaslednik saopštio da je isprosio ruku Drage Lunjevica-Mašin, javnost nije mogla da prihvati činjenicu da će buduća kraljica biti dvanaest godina starija od supruga. Kraljica Natalija javila se iz Rusije oštro govoreći protiv Drage, nazivajući je bludnicom i nerotkinjom. Ministar policije Genčić odmah je pokazao hrpu dokumenata o navodnim Draginim ljubavnicima. Čak se i kralj Milan pobunio.

  Srce je htelo da prkosi

  Budući kralj bio je neumoljiv u ostvarenju svoje ljubavi. Zakazao je venčanje za 23. jul 1900. godine i od beogradskog mitropolita zatražio blagoslov. Kad je mitropolit odbio da da blagoslov da kraljica Srbije „postane prava Srpkinja”, Aleksandar je zapretio odricanjem od prestola i napuštanjem zemlje, pa je stigao i iznuđeni blagoslov. Venčanje je održano u Sabornoj crkvi u Beogradu. Kralj Aleksandar imao je na sebi vojnu uniformu sa epoletama i odlikovanjima, a Draga Mašin venčanicu od bele čipke. Venčanje su obavila dva mitropolita, episkopi i dvadeset šest arhimandrita. Venčani kum bio je ruski car Nikolaj Romanov. Posle venčanja kralj je održao svečani govor, poručivši okupljenom narodu da se Srbija okreće miru i blagostanju, kao i da se prekidaju bliske veze s Austrijom koje je negovao njegov otac. Umesto čestitke sinu, kraljica Natalija ga se pismom javno odrekla, a kralj Milan je iz Beča poručio da njegova noga više neće kročiti u sramotnu Srbiju u kojoj vlada njegov sin sa ženom starijom od sebe. A mladi kralj, osim porodičnih, imao je i mnoštvo teškoća u državi.

  Nezadovoljstvo podstaknuto njegovom ženidbom Dragom Mašin prenelo se i na politički plan. Stvorena je zaverenička grupa oficira koja je na svirep način pogubila kralja Aleksandra i kraljicu Dragu u noći između 29. i 30. maja 1903. godine. Gubitak sina jedinca teško je pogodio kraljicu Nataliju. Povukla se iz javnog života i vreme provodila u pomenutom katoličkom manastiru u Francuskoj, uzevši i katoličku veru. Na pitanje zašto je napustila pravoslavlje, prema nekim svedočenjima, kraljica je odgovorila: „Bilo je za tu odluku više razloga. Pre svega, jer sam se potpuno razočarala u ljude. Svima sam želela dobro i činila dobro, a oni su mi zlom vraćali. Moj mozak mi je naredio. Podsvest je proradila. Srce je htelo da prkosi...” .