Forumi » Arhitektura

Nova najviša zgrada na svetu

  • Moderator
  • 592 postova
  11. фебруар 2016. 14.42.20 CET

   

  Sa ukupno 230 spratova i 1152 metra visine, "The Bride" (Nevesta) će nadvisiti trenutno najvišu zgradu na svetu "Burj Khalifu", kao i "Kingdom Tower" čija se izgradnja očekuje u naredne četiri godine.

   

  Nova najviša zgrada na svetu nalaziće se u Basri, na jugu Iraka, a završetak gradnje planiran je za 2025. godinu. Sastavljena iz četiri povezane kule, "The Bride" će biti za 152 metra viša od  kilometarskog tornja  "Kingdom Tower" koji se gradi u Saudijskoj Arabiji.

   

  Jedna od glavnih karakteristika zgrade biće energetska održivost, odnosno sposobnost da proizvede svu električnu energiju koja joj je potrebna za funkcionisanje, što do sada nije uspela nijedna druga mega građevina. Južna fasada najvišeg tornja zgrade biće skoro u potpunosti prekrivena velom od solarnih panela koji se proteže na preko 600.000 kvadratnih metara i koji će prekrivati čak i niže zgrade, kao i javne površine na tlu.

   

  Stabilna struktura od četiri povezane kule pružaće više ulaznih tačaka kao i puteva za evakuaciju omogućavajući i horizontalno i vertikalno kretanje po zgradi. Na mestima gde su kule povezane, arhitekte su osmislile nebeske bašte i nebeske trgove.

   

  Za razliku od drugih megavisokih zgrada (viših od 600 metara) "Nevesta" će predstavljati prvi vertikalni grad na svetu u kojem će mnogi moći da uživaju, ne samo oni koji tu žive ili rade. Neboder će pored  stambenog i poslovnog prostora sadržati i hotele, parkove i bašte, pa čak i sopstvenu železničku mrežu.

   Basra, jedan od najbrže rastućih poslovnih centara na svetu, sadrži najveći deo rezervi nafte Iraka, a u njoj je smeštena i glavna luka te zemlje. Novi masterplan za centar grada napravljen je sa ciljem da se poveća kapacitet grada do 2025. godine bez njegovog širenja kako bi se zaštitila okolina.

   

  Basra i zemljište oko grada oduvek su bili plodni, sa obiljem vegetacije i  poljoprivrednih useva, pa su ga stanovnici s razlogom nazvali „Bride of the Gulf“ (Nevesta zaliva). Inspiraciju za naziv zgrade arhitekte iz AMBS Architects dobile su upravo iz želje da ovu ideju plodnosti primene na zgradi na različitih mnogo nivoa.