Forumi » Arhitektura

Zaha Hadid nagrađena Kraljevskom zlatnom medaljom

  • 1581 postova
  11. фебруар 2016. 15.00.54 CET

   

  Kraljevski institut britanskih arhitekata (RIBA) dodelio je najznačajnije priznanje za arhitektonska dostignuća Zahi Hadid, čime je ona postala prva žena koja je samostalno nagrađena u 167 godina otkako se dodeljuje ova nagrada.

   

  Kraljevska zlatna medalja koju dodeljuje RIBA uz blagoslov kraljice, bila je u rukama muškaraca sve od 1848. godine. Iako je već u par navrata dodeljivana ženama, arhitektice Peti Hopkins i Šila o Donel su nagradu podelile sa svojim partnerima ili muževima.

   

  Predsednica komisije, Džejn Dankan, nada se da će nagrada dodeljena Zahi Hadid biti motivacija ostalim ženama u profesiji u kojoj dominiraju muškarci. "Postoji veoma jasan razlog zašto je tako: mnogo radnih časova ne dozvoljava fleksibilnost u poslu. Najvažnija stvar koju možemo da učinimo kako bismo ohrabrili žene da ostanu u poslu, je da činimo ustupke", rekla je Džejn Dankan.

   

  Džejn veruje da se sve manji broj žena u arhitekturi može pripisati i nedostatku ženskog uzora na koji bi se ugledale. "Ako na mestu gde radite nema žena na visokim pozicijama, pomislite da ne možete napredovati u karijeri. Arhitekturi su potrebne žene koje će biti uzori, a Zaha je fantastičan, jedinstven talenat koji može da inspiriše žene."

   

  Nakon studija arhitekture u Londonu, arhitektica iračkog porekla karijeru je započela u studiju "OMA" u Roterdamu, da bi ubrzo zatim 1979. otvorila vlastitu praksu u Londonu i istakla se revolucionarnim zgradama kao što je "The Peak" u Hong Kongu.

   

  Neka od njenih značajnih dela su zgrada vatrogasne stanice "Vitra" u Nemačkoj,  "Rozental centar za savremenu umetnost u Sinsinatiju (prva zgrada u SAD-u), skijaška skakaonica u Insbruku, glavna upravna zgrada "BMW-a" u Lajpcigu, poslovni kompleks "Galaksi Soho" u Pekingu, univerzitetski dom u Hong Kongu.

  Od poslednjih projekata ističu se zgrada kulturnog centra "Hejdar Alijev" u Bakuu,  zgrada opere u Guangžuu u Kini, Nacionalni muzej savremene umetnosti "MAXXI" u Rimu i "Akvatik centar" za Olimpijske igre u Londonu, a u planu je i izgradnja najvećeg putničkog terminala na svetu u Pekingu, nove metro stanice u Rijadu i futurističkog poslovnog kompleksa usred pustinje na severu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

   

  Iako je provela 40 godina u Londonu nakon napuštanja rodnog Bagdada, najviše projekata je radila van Britanije. Njena impresivna i futuristička zdanja često podele mišljenja, pa se desi da projekti kao što su olimpijski stadion za Igre koje će se održati u Tokiju 2020. ili zgrada opere u Kardifu budu odbijeni od strane političara uprkos pobedi na internacionalnom takmičenju.

   

   


  Poslednja izmena: 13. фебруар 2016. 11.05.06 CET"