Forumi » Opste zdravstvene teme

Kondilomi, Genitalne (Polne) Bradavice kod muškaraca i žena

  • 1436 postova
  17. фебруар 2016. 04.36.34 CET

  Genitalne (polne) bradavice ili kondilomi su male izrasline - čvorići koji se pojavljuju u oblasti genitalija i/ili anusa. Izaziva ih virus nazvan humani papiloma virus (HPV). Postoji preko 100 tipova ovog virusa, ali većinu kondiloma izazivaju tipovi 6 ili 11. Obične bradavice koje mnogi imaju na rukama i stopalima izaziva drugi tip HPV virusa.

  Kako se prenosi HPV virus?

  HPV virus se prenosi seksualnim kontaktom. Da bi se virus preneo potreban je bliski kontakt kožom, što znači da penetracija nije neophodna da bi se prenela infekcija. Deljenjem seksualnih pomagala takođe može da prenese infekcija. Bradavice u analnom predelu možete dobiti i ako niste upražnjavali analni seks. Veoma retko genitalne bradavice mogu biti prenete sa ruku, a takođe se retko mogu preneti na bebu tokom porođaja.

  Mogu biti potrebne nedelje ili meseci da se pojave bradavice nakon inicijalne infekcije HPV-om. Većina inficiranih osoba i ne dobije polne bradavice. Možete biti nosilac virusa a da to i ne znate i da ga onda prenesete drugima koji će potom dobiti kondilome. Virus je moguće preneti i nakon lečenja i uklanjanja kondiloma

  Koliko su česte genitalne bradavice?

  Genitalne bradavice su najčešća polno prenosiva bolest. Mnogo je više inficiranih osoba, ali ne dobijaju vidljive bradavice već su samo nosioci.

  Oko 50% populacije se inficira HPV virusom u nekom periodu života. Većina i ne zna da je inficirana jer nemaju simptome. Samo oko 1-2 od 100 osoba sa HPV dobije polne bradavice.

  Gde kondilomi mogu da se pojave?

  Kondilomi kod muškaraca javljaju se na spoljnoj kožici penisa. Kondilomi kod žena se obično javljaju na vulvi, odmah izvan vagine. I kod muškaraca i žena kondilomi se mogu pojaviti na koži oko anusa.

  Kondilomi mogu ponekad da izbiju unutar vagine, na grliću materice, na skrotumu (mošnicama), u uretri (mokraćnom kanalu) ili unutar anusa. Retko mogu da se pojave u ustima ili nosu.

  Kako izgledaju kondilomi?

  Izgledaju kao mali čvorići na koži, slični običnim bradavicama koje mnogi imaju na rukama. Kondilomi koji se pojave na koži koja je topla, vlažna i bez dlaka (kao što je vulva) su mekani na dodir. Bradavice koje se pojave na koži koja je suva i sa dlakama (kao što je koža penisa) su čvrste.

  Broj bradavica varira od osobe do osobe. Kod nekih osoba ih ima samo nekoliko jedva primetnih, dok ih kod nekih ima mnogo oko genitalija i anusa.

  Kondilomi kod muškaraca i žena - Slike

  Slike kondiloma kod muškaraca i žena možete videti na ovom linku (otvara se u novom prozoru): www.dermnet.org.nz/viral/genital-warts-imgs.html - Pažnja: Eksplicitan sadržaj!

  Kondilomi - simptomi

  U većini slučajeva kondilomi ne izazivaju fizičku nelagodnost. Ponekad izazovu iritaciju i bol, naročito ako izbiju oko anusa. Ponekad polne bradavice mogu da prokrvare ili izazovu bol tokom polnog odnosa. Ako imate kondilome unutar uretre ili anusa, može doći do krvarenja dok mokrite ili prilikom defekacije.

  Benigni su, tj. ne izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme. Ipak, izgledaju vema ružno zbog čega neke osobe veoma pate.

  Kako se postavlja dijagnoza i da li je potrebno testiranje?

  Lekar najčešće može postaviti dijagnozu prostim vizuelnim pregledom genitalija. Osim toga, može predložiti i pregled unutrašnjosti vagine ili analnog otvora.

  Dakle, testiranje uglavnom nije potrebno da bi se potvrdila dijagnoza. Međutim, oko 1/4 osoba sa genitalnim bradavicama ima još neku sekualno prenosivu infekciju. Testiranje uzimanjem brisa se često savetuje da bi se proverilo ima li drugih infekcija, čak i ako nemate nikakve simptome.

  Lečenje - uklanjanje kondiloma

  Postoji više načina lečenja i oni su opisani ispod. Bez obzira na način lečenja, potrebno je nekoliko nedelja da bi se uklonile bradavice. Ponekad je potrebno i do čest meseci lečenja.

  Lečenje može da bude pomalo neprijatno i da izazove manje iritacije na koži oko zahvaćene oblasti koja se leči. Isto tako, pušači sporije reaguju na lečenje, pa prestanak pušenja može pogodovati lečenju. Nekad se može desiti da lečenje ne bude uspešno i tada se preduzima drugi vid terapije. Postoji šansa da se kondilomi vrate nakon terapije. To se dešava jer se lečenjem ne uklanja HPV virus iz organizma, već se samo uklanjaju bradavice.

  Tretmane za obične bradavice koji se nalaze u slobodnoj prodaji u apotekama ne treba koristiti za lečenje genitalnih bradavica.

  Ne lečenje kondiloma

  Jedna od opcija je ne pribegavati lečenju. Genitalne bradavice nisu opasne, ali često ružno izgledaju. Neki ljudi ih jednostavno ne diraju. Velike su šanse da će nestati bez ikakvog lečenja. U stvari, oko 1/3 vidljivih kondiloma nestane samo od sebe u roku od šest meseci.

  Hemijski lekovi

  Podofilotoksin se može naći u obliku kreme ili gela. Nanosi se dva puta dnevno tokom 3 dana, a zatim previ pauza od 4 dana. Postupak se ponavlja 4-5 puta u zavisnosti od tipa prepisanog podofilotoksina (ukupan tretman traje oko četiri do pet nedelja). Neke stvari koje treba da znate o podofilotoksinu:

  • Ne sme se koristiti tokom trudnoće.
  • Ne treba nanositi podofilotoksin na ispucalu kožu ili otvorene rane i treba pažljivo izbegavati nanošenje kreme na zdravu kožu oko bradavica.
  • Ne preporučuje se seksualni kontakt neposredno nakon nanošenja kreme/gela jer može izazvati iritaciju kože partnera.
  • Pažljivo pratite uputstva kada nanosite kremu/gel i ne nanosite je previše. Prevelika količina može da izazove neželjene efekte u organizmu.

  Imikvimod krema (Aldara). Nanosi se na kondilome pred spavanje i ispere se 6-10 sati kasnije. Postupak se ponavlja tri puta nedeljno u periodu od max. 16 nedelja. Mogu proći nedelje pre no što terapija deluje. Neke stvari koje treba da znate o imikvmoid kremi:

  • Imikvmoid može da oslabi kondome i dijafragme pa se na njih kao kontraceptivna sredstva ne bi trebalo oslanjati tokom lečenja.
  • Ne sme se koristiti tokom trudnoće.
  • Ne preporučuje se seksualni kontakt neposredno nakon nanošenja kreme jer može izazvati iritaciju kože partnera.
  • Ne treba nanositi kremu na ispucalu kožu ili otvorene rane i treba pažljivo izbegavati nanošenje kreme na zdravu kožu oko bradavica.
  • Kod nekih osoba, imikvmoid krema može da izazove ili trajni gubitak pigmentacije (svetlije oblasti) ili preteranu pigmentaciju (tamne oblasti) kože na mestima primene kreme.

  Mogu biti prepisani neki drugi lekovi ako ova dva ne daju zadovoljavajuće rezultate.

  Fizičko uklanjanje kondiloma

  Postoje različiti načini za uklanjanje kondiloma. U njih spadaju:

  • Zamrzavanje kondiloma tečnim azotom. Ovo je čest način lečenja nazvan krioterapija. Tečni azot se nanosi na bradavicu nakon čega se ona zamrzava i tako se uništava tkivo bradavice. Za potpuno uklanjanje može biti potrebno nekoliko tretmana i oko nedelju dana. Ovaj vid tretmana je pogodan ako imate manji broj bradavica.
  • Hiruško uklanjanje pod lokalnom anestezijom. Ovo je moguća opcija ako imate samo nekoliko bradavica koje se mogu lako ukloniti na ovaj način.
  • Elektroakuterizacija. Tehnika kojom se bradavice uklanjaju spaljivanjem.
  • Lasersko uklanjanje kondiloma spaljivanjem.

  A šta je sa vašim partnerom?

  Vaš seksualni partner(i) bi takođe trebalo da se prekontroliše da li ima genitalne bradavice ili druge polno prenosive bolesti.

  Ima li veze između kondiloma i raka grlića materice?

  Tipovi HPV koji najčešće izazivaju polne bradavice (tipovi 6 i 11) ne povećavaju rizik od dobijanja raka grlića materice. HPV tipovi 6 i 11 su odgovorni za 9 od 10 slučajeva polnih bradavica. Međutim, neki drugi tipovi HPV povećavaju rizik od raka grlića materice. Moguće je imati više od jednog tipa HPV infekcije istovremeno - jedan tip koji izaziva kondilome i jedan tip koji može da poveća rizik od raka grlića materice.

  Zato je veoma važno da žene sa genitalnim bradavicama (kao i sve druge žene) redovno rade skrining grlića materice u preporučenim vremenskim intervalima i da to ne odlažu. U slučaju da imate kondilome nije neophodno raditi skrining češće nego inače.

  Prevencija genitalnih bradavica

  Prezervativi (kondomi)

  Kondomi (muški i ženski) mogu sprečiti prenos HPV virusa sa inficirane na zdravu osobu. Međutim, oni ne štite u potpunosti od polnih bradavica jer ne prekrivaju i okolnu kožu, koja može da se inficira. Ali, kondomi pomažu u zaštiti od drugih polno prenosivih bolesti kao što su hlamidija i HIV. Kondome bi trebalo koristiti i prilikom oralnog seksa i ne bi trebalo deliti seksualna pomagala.

  Generalno se savetuje upotreba kondoma tokom seksa dok traje lečenje genitalnih bradavica, kao i najmanje tri sledeća meseca nakon izlečenja.

  HPV vakcina

  Vakcina protiv HPV virusa pomaže protiv kondiloma, a pomaže i u sprečavanju raka grlića materice.

  Kakve su prognoze?

  Polne bradavice se najčešće mogu ukloniti lečenjem. Međutim, u oko 25% slučajeva, nakon uspešnog lečenja, nove bradavice mogu ponovo da se pojave posle nekog vremena. To najčešće nije zbog neke nove infekcije, već se stara infekcija ponovo aktivirala. Ako se ponovo vrate, kondilomi se na isti način mogu lečiti.


  Poslednja izmena: 17. март 2016. 22.33.48 CET"