Forumi » Opste zdravstvene teme

Prehlada

  • Moderator
  • 370 postova
  17. фебруар 2016. 14.00.48 CET

  Prehlada

  Odrasle osobe mogu očekivati 2-4 prehlade godišnje, a deca oko 3-8 prehlada u toku godine. Simptomi obično dostižu vrhunac nakon 2-3 dana, a zatim se polako gube tokom sledećih nekoliko dana. Ponekad se kašalj može zadržati i do tri nedelje. Nema čarobnog leka za prehladu. Lečenje ima za cilj da se olakšaju simptomi. Glavni način lečenja je uzimanje paracetamola ili ibuprofena koji olakšavaju groznicu i bolove.

  Šta je prehlada i šta je izaziva?

  Prehlada je infekcija nosa i gornjih disajnih puteva koju iziziva virus. Postoji više vrsta virusa koji mogu izazvati prehladu. Zbog toga se prehlade iznova javljaju, pa vakcinacija protiv prehlade nije moguća. Deca su više sklona prehladama od odraslih jer odrasli imaju izgrađen imuni sistem prema mnogim virusima. Odrasli u proseku imaju 2-4 prehlade godišnje, a deca u proseku 3-8 prehlada godišnje.

  Koji su simptomi prehlade?

  • Uobičajeni simptomi su zapušen nos, curenje iz nosa i kijanje. Iz nosa prvo počinje da curi bistra tečnost, koja često nakon 2-3 dana postaje gusta i dobija žuto-zelenu boju. Zapušen nos može da otežava spavanje.
  • Možete se generalno osećati loše i malaksali, a možete imati i blago povišenu temperaturu.
  • Ponekad su tu i blagi bolovi u grlu, promuklost i kašalj.
  • Nagomilavanje sluzi iza bubne opne može prouzrokovati umanjen sluh ili blage bolove u uvetu.

  Simptomi obično dostižu svoj vrhunac nakon 2-3 dana a zatim postepeno nestaju. Simptomi uglavnom nestaju u roku od nedelju dana, ali u nekim slučajevima, može biti potrtebno i tri nedelje da potpuno nestanu. Naročito se kašalj može zadržati i do tri nedelje, često kada drugih simptoma više nema. Simptomi, naročito kašalj, su gori kod pušača nego kod nepušača. Dete koje živi sa pušačima ima povećan rizik od pojave kašlja i prehlada.

  prehlada

  Kako se leči prehlada?

  Nema čarobnog leka za prehladu! Nema leka koji može da skrati trajanje prehlade. Cilj lečenja je da se olakšaju simptomi dok vaš imuni sistem ne savlada virus. Napomena: antibiotici NE ubijaju viruse, tako da ne koriste u slučaju prehlade. Najkorisniji vidovi lečenja su:

  • Paracetamol ili ibuprofen koji ublažavaju groznicu, upalu grla i bolove.
  • Pijte dovoljno tečnosti ili dajte detetu da pije više tečnosti. Groznica izaziva gubitak telesne tečnosti znojenjem. To može da izazove blagu dehidrataciju koja čini da se osećate još više malaksalo i može izazvati glavobolju. Topli napitci veoma prijaju.
  • Inhalacija (udisanje vodene pare) može da pomogne u otpušivanju nosa. Deluje samo privremeno, ali inhalacija pre spavanja vam može pomoći da lakše zaspite. Svakako, pazite da se ne opečete vrelom vodom. Para iz kupatila možda deluje najbezbednije.
  • Mentol bombone takođe mogu da nakratko otpuše začepljen nos.
  • Fiziološki rastvor se često upotrebljava za otpušivanje nosa kod beba. Ukapajte nekoliko kapi rastvora (slane vode) u nozdrve neposredno pred hranjenje. Neki ljudi tvrde da to pomaže da se otpuši nos i hranjenj učini lakšim. Malo je naučnih dokaza o tome koliko je ovo delotvorno, ali možda vredi pokušati ako je ishrana otežana. Fiziološki rastvor može se kupiti u apotekama.

  Šta je sa lekovima za prehladu?

  U apotekama se mogu naći razni lekovi za prehladu. Nema mnogo dokaza da zaista pomažu, ali neki tvrde da su im pomogli. Na primer, nazalni dekongestiv (vrsta leka za olakšanje zapušenosti nosa) u obliku spreja ili kapi može pomoći da se otpuši nos. Znajte da lekovi za prehladu često sadrže nekoliko različitih sastojaka, od kojih neki mogu da izazovu pospanost. Ovo je možda i dobrodošlo pred spavanje, ako imate problema da zaspite, ali nemojte voziti ako ste pospani. Neki sadrže paracetamol, zato pazite da ne uzimate više od maksimalne bezbedne doze paracetamola ako već uzimate tablete paracetamola.

  Napomena: Ako koristite dekongestivni nazalni sprej, nemojte ga upotrebljavati duže od nekoliko dana. On može imati trenutni efekat, ali to ne traje vema dugo. Ako se koristi duže od 5-7 dana, kao neželjeni efekat se može javiti pojačana kongestija (zapušenje nosa).

  Istraživanja

  Skorašnja istraživanja su pokazala da:

  • Neki preparati na bazi biljke Echinacea purpurea mogu da ublaže prehladu kod odraslih.
  • Uzimanje lekova koji sadrže cink pomaže. Istraživanjima se došlo do zaključka da cink ublažava simptome i skraćuje njihovo trajanje kada se uzme u roku od 24 sata od pojave simptoma. Smatra se da cink ometa razmnožavanje virusa. Ipak, optimalne doze, način uzimanja i dužina tretmana tek treba da bude ustanovljene.

  Još uvek se ne zna da li će ove metode postati deo rutinskog lečenja ili su još uvek u fazi istraživanja.

  Koje su moguće komplikacije prehlade?

  Prehlade uglavnom ne uzrokuju komplikacije. Prehlada može da izazove kašalj, otežano disanje i nedostatak daha kod osoba sa astmom ili drugim plućnim bolestima. Infekcija se ponekad proširi na grudi, sinuse ili uši. Bakterije mogu da se razvijaju u sluzi, tako da neke osobe dobijaju dodatnu bakterijsku infekciju u grudima, sinusima ili ušima. Stoga, posavetujte se sa svojim lekarom ako se simptomi ne ublažavaju posle nekoliko dana, ili ako sumnjate na neku komplikaciju. Simptomi na koje treba obratiti pažnju jer mogu ukazivati na nešto više od obične prehlade su:

  • Groznica, teško disanje (šištanje) ili glavobolje koje bivaju sve gore.
  • Ubrzano disanje, nedostatak daha, bolovi u grudima ili ako iskašljavate krv.
  • Glasno disanje ili teškoće pri disanju - naročito kod dece.
  • Neuobičajena razdražljivost ili neprestan plač beba.
  • Neprestani bolovi u uhu.
  • Pospanost
  • Kašalj koji traje duže od 3-4 nedelje.
  • Bilo koji drugi simptom zbog koga ste zabrinuti.

  Da li prehlada može da se spreči?

  Teško je sprečiti prehladu. Mnogo virusa je izaziva i zato je teško proizvesti vakcinu. Takođe, mnogi virusi koji izazivaju prehladu se nalaze u vazduhu, koji ne možete izbeći. Evo ipak nekih saveta koji mogu pomoći da smanjite rizik od prehlade ili prenošenja na nekog drugog ako je već imate:

  • Osobe sa prehladom ne bi trebalo da se previše približavaju drugima (grljenje, ljubljenje itd).
  • Nemojte s drugima deliti peškire i sl. ako ste prehlađeni ili s nekim ko je prehlađen.
  • Odgovorite svoje dete od igranja igračkama koje pripadaju drugom detetu sa prehladom. Ako vaše dete ima prehladu, operite igračke sapunom i vodom nakon igranja.

  U osnovi - zdrav razum i dobra higijena mogu sprečiti širenje prehlade. Nema valjanih dokaza da suplementi vitamina i minerala mogu sprečiti prehladu.

  Vežbanje pomaže

  Istraživanja su pokazala da osobe koje redovno vežbaju ređe oboljevaju od respiratornih infekcija kao što je prehlada, a ako obole, simptomi su mnogo blaži nego kod osoba koje ne vežbaju. Smatra se da vežbanje jača imuni sistem koji se bori protiv infekcija.