Forumi » Trudnoća

Kalendar trudnoće - Trudnoća po nedeljama

  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 22.06.33 CET

  25. Nedelja trudnoće

  Nastupila je 25. nedelja trudnoće i skoro će 6 meseci otkako ste u drugom stanju. Vaš stomak je zaobljen i vi izgledate sve više trudni kako koja nedelja prolazi. Nema sumnje, počeli ste da pravite planove za bebu koja je na putu i razmišljate o svemu što vam je potrebno. Ako vam ovo nije prva beba, onda će vam sve biti relativno lako, ali ako ste prvorotka sve ovo vam može izgledati pomalo opterećujuće. Ima zaista mnogo izbora i opcija za buduće roditelje. Kada se tome doda još i blaga konfuzija u glavi prosečne trudnice, onda sve može da izgleda totalno zbunjujuće.

  Samim bebama nije potrebno mnogo da bi bile zadovoljne. Pun stomak, bezbedno mesto za spavanje, da budu voljene i čista, suva pelena - to su neke osnove. Trudite se da ne preterujete kada počnete da mislite o uređenju dečje sobe. Istražujte malo i probajte da zamislite šta će vam sve biti potrebno na duže staze, a ne da samo kupujete neke skupe stvari koje izgledaju prelepo ali koje ćete koristiti samo nekih par meseci. Pitajte druge roditelje šta vam preporučuju i bez čega nisu mogli. Pogledajte kataloge iz prodavnica ali i na internetu. Svake nedelje kada idete u nabavku, u korpu dodajte nešto od sredstava za higijenu beba, paket pelena ili maramica - tako će vaši troškovi bolje da se rasporede i neće biti iznenadni finansijski udar na vaš budžet.

  Napravite jednu šoping turu u kojoj ćete odmeravati veličine odeće za bebe. Naučite koja veličina odgovara određenom uzrastu. Sada možete biti u neverovatnom iskušenju da kupite barem nekoliko komada odeće za bebe. Može vam izgledati nemoguće da se oduprete, pogotovo kad vas oni trudnički hormoni teraju da se organizujete i stvorite "gnezdo" za vašeg mališana. Ne ostavljajte sve za poslednji čas. Isto tako, nema potrebe ni da sve bude spremno suviše rano, jer vam to kasnije faze trudnoće može učiniti beskrajno dugim. Uključite i partnera u donošenje odluka i zajedno uživajte u pripremama. Sve veća kolekcija opreme za bebe u vašem domu sobom nosi i jednu jasnu poruku da ćete uskoro postati mama.

   

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Primećujete li tragove krvi na četkici za zube? Vaše desni sada rade punom parom kao podrška vašim zubima i kostima koje ih okružuju. Možda primetite da su vam desni sklone oticanju i gingivitisu. Perite zube barem dva puta dnevno, a uveče ih temeljno očistite koncem. Desni koje krvare su znak upozorenja da treba više da perete zube, a ne manje. Zakažite preglede kod zubara najmanje dva puta tokom trudnoće.
  Mišići i ligamenti vaše materice počinju da bilduju. Progesteron i Relaksin, veoma bitni trudnicki hormoni rade veliki posao opuštajući i relaksirajući napeta vlakna. To je da bi se vaše telo pripremilo za porođaj, ali i da bi sve ostalo bilo malo opuštenije. Tople kupke, masaža stomaka, pa čak i fizioterapija mogu da ublaže nelagodnost.
  Često otvarate frižider? Imate osećaj da nikad niste siti? Stalno ste u potrazi za nečim za jelo? Ako vam je teško da zadovoljite apetit, onda razmislite o tome šta jedete. Dozivaju vas razni keksići i kolačići, ali oni ne čine nikakvu uslugu ni vama ni vašoj bebi. Vaš organizam će brzo da ih svari i za tili čas opet ćete željno zaviriti u frižider. Odlučite se za hleb od celog zrna žitarica, voće, mlečne napitke i kvalitetne žitarice potopljene u mleko s malo voća na vrhu. Izaberite kvalitet, ne kvantitet. Nema potrebe da se izgladnjujete, ali izbegavajte "praznu" ishranu koja neće pomoći bebi da raste.

  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Kako vaša trudnoća odmiče, verovatno ćete sve više misliti o porođaju. Ako vam ovo nije prva beba, onda vam to i neće biti tako velika nepoznanica. Znali biste s čime ste bili zadovoljni, ili šta ne bi želeli da se odvija na isti način. Svaki porođaj ima sopstveni tok i veoma je teško, ako ne i nemoguće, da se sa 25 nedelja trudnoće predvidi kako će se porođaj odvijati.
  Ovih dana ćete verovatno dobijati mnogo zanimljivih saveta i to ne nužno od onih od kojih to očekujete. Svako je ekspert kada je reč o trudnoći i imaće dragocene mudrosti koje će želeti da podele s vama. Ako vas ne interesuju, na učtiv način se izvucite ili smislite nešto hitno što morate da uradite.
  Postaje sve teže prisetiti se vremena pre trudnoće i pitaćete se o čemu ste sve pobogu tada razmišljali. Beba sada postaje veoma važan deo vas i postaje vam sve teže da o sebi mislite kao o pojedincu, odvojeno od bebe.
  Možda ćete početi da strahujete od prevremenog porođaja, naročito ako ste već jednom rodili bebu pre vremena. Vaš ginekolog će uzeti vaše detaljne podatke na prvom zakazanom pregledu, ali ga vi podsetite ako ste zabrinuti da bi moglo da se ponovi.

  Vaša beba u 25. nedelji trudnoće

  Bebine nozdrve su sada otvorene, a ne zatvorene kao do sada. Dolazi i do drugih promena u plućima koje će im omogućiti da samostalno dišu po rođenju. Sufraktant oblaže sićušne alveole kako bi one ostale otvorene i zadržavale kiseonik kada se beba rodi.
  Vaša beba bi mogla da se nalazi u položaju sa guzom na dole, a glavom na gore - ispod vaših rebara. Ili bi mogla da leži poprečno, postrance ili iskošeno, ili dijagonalno preko vaše materice. U ovoj fazi još uvek ima dovoljno prostora za bebu da se slobodno kreće i da pronađe sebi udoban položaj u vašoj materici.
  Ako ove nedelje imate zakazan pregled, oslušnite otkucaje bebinog srca. Bebino srce u proseku kuca duplo brže od majčinog. Neke trudnice nabavljaju uređaje kojima mogu kod kuće da prate otkucaje bebinog srca, mada za tim nema potrebe u normalnoj, zdravoj trudnoći.

  Saveti za ovu nedelju

  Vezujte pojas u kolima. Iako se može činiti malo tesnim, najbezbednije je da pojas bude na svom mestu sve vreme. Neke trudnice imaju mučnine tokom vožnje, naročito u javnom prevozu gde je nedovoljan dotok svežeg vazduha. U autobusu sednite na mesto ka sredini, do prolaza i gledajte u daljinu, prema horizontu. Može pomoći i ako lagano pijuckate rashlađenu vodu.
  Ako neko u vašoj blizini puši, udaljite se. Pasivno pušenje je štetno kao i aktivno, a vaša posteljica neće moći da izdvoji ugljen monoksid i druge supstance koje vi udišete. Ako vi još uvek pušite, učinite sve što možete da prestanete.
  Naviknite se da ležite na svom levom boku, umesto na leđima. Težina vaše materice može da pritisne važne krvne sudove koji snabdevaju kiseonikom posteljicu i bebu. Ležanje na leđima može izazvati vrtoglavice i nesvestice. Nabavite kvalitetne jastuke i poređajte ih tako da imate maksimalnu udobnost u krevetu. Mada, ne zaboravite da ostavite malo prostora i za vašeg partnera.
  Naučite koju hranu treba da izbegavate. Listerija je retka, ali opasna bakterija koja se može naći u nekim namirnicama. Meki sirevi, salata od svežeg kupusa, paštete, salame, nepasterizovano mleko, suši - sve to je potencijalni rizik. Održavajte higijenu u kuhinji i dobro operite ruke nakon dodirivanja sirovog mesa.
  Bilo kakav bol, krvarenje ili drugi neobični simptomi moraju biti provereni od strane lekara. Neke žene su sklonije preranom porođaju i njegov početak može biti prilično teško prepoznatljiv. Ne ustručavajte se da odete na pregled čak i ako vam je potrebno samo malo reči ohrabrenja.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.48.09 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 22.10.20 CET

  26. Nedelja trudnoće

  26. nedelja trudnoće i vi ulazite u šesti kalendarski mesec trudnoće. Verovatno imate mesečni antenatalni skrining tokom svog drugog trimestra i stičete rutinu šta svaki pregled sadrži. Verovatno će se i nastaviti u mesečnom intervalu sve do 30.-32. nedelje, zatim postaju dvonedeljni do 36. nedelje, i nedeljni sve do vašeg termina porodjaja. Ako imate rizicnu trudnoću ili ste imali komplikacije, pregledi će biti češći.

  Može biti potrebno određeno vreme da se naviknete da otkrivate svoj stomak, naročito ako ste ranije imali skromna iskustva sa lekarskim pregledima. Većina lekara je svesna potrebe poštovanja privatnosti svojih pacijenata. Ali ako se osećate neprijatno ili vam neki deo pregleda ne izgleda u redu, onda to i recite. Vi i vaša beba ste korisnici zdravstvene zaštite, sa svim svojim pravima i obavezama. Vi ste svoj najveći zagovornik i treba da se osećate prijatno i sigurno sprovođenjem vaše zdravstvene zaštite.

   

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Vaš stomak raste iz nedelje u nedelju i sada već verovatno imate problem da vidite sopstvena kolena kada stojite. Neke trudnice promene na svom telu vide kao nešto uznemiravajuće i neprivlačno, dok ih druge vide onakvim kakve jesu. Trudnoća nije ništa drugo do biološki proces. Ono što majka oseća u vezi toga zaista ne utiče mnogo na tekuće promene kroz koje njeno telo prolazi. Uvek postoji neki razlog zašto do tih promena dolazi.
  Vaša ukupna količina krvi je povećana za oko 25% od početka trudnoće, ali neće dostići svoj maksimum dok se ne približi 35. nedelji. Zbog cirkulacije tog viška krvi možete primetiti kako vam prsti na rukama i gležnjevi otiču pred kraj dana.
  Još Brakston-Hiksovih kontrakcija ove nedelje, od kojih vaša materica postaje čvrsta u nepravilnim vremenskim intervalima. Ne brinite zbog njih, osim ako postanu bolne i redovne ili ako vam se jave bolovi u donjem delu leđa. Primetićete da vam se češće dešavaju nakon savijanja, posle seksa i nakon dužeg penjanja uz stepenice.
  Još dešavanja u vašim crevima ove nedelje nažalost. Konstipacija, vaša stara poznanica, i dalje nema nameru da vas napusti, a vi osećate kako razmišljate o toaletu mnogo više nego što bi to stvarno želeli. Pijte dosta vode, jedite hranu bogatu vlaknima i trudite se da svakodnevno vežbate.
  Kada ustajete, radite to polako. Mnogim trudnicama se dogodi takozvana posturalna hipotenzija (pad krvnog pritiska) kada pređu iz sedećeg ili ležećeg položaja u stajaći položaj. Kada ustajete iz kreveta, sednite na ivicu minut-dva, pa tek onda ustanite. Ako osetite vrtoglavicu ili kao da ćete se onesvestiti, spustite glavu između nogu i pozovite nekoga da bude pored vas. Ako nemate izbora, onda sedite na pod dok se malo ne povratite. Nećete biti ni prva ni poslednja trudnica koja to radi.

  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Do sada ste verovatno već oformili svoj konačni stav o tome da li volite ili mrzite što ste trudni. Mnoge žene osciliraju između ova dva stanja, mada dok dostignu svoj termin, već im je dosta svega. Način na koji vi vidite svoju trudnoću imaće uticaja na to koliko će vam se činiti duge preostale nedelje koje su pred vama.
  Ako već imate decu, može vam se javiti osećaj kako ste ih izdali. Donošenje bebe u porodicu menja dinamiku i ustaljene šablone porodičnog života. Zapamtite da, iako to možda sada ne izgleda tako, to što će vaše starije dete ili deca dobiti batu ili seku je jedan od najvećih darova koji im možete dati.
  Počnite da razmišljate o načinu staranja o vašoj starijoj deci kada dođe vreme porođaja. Imati unapred spreman plan umanjuje nervozu zbog brige o njima i oslobađa vas da se mentalno usredsredite na vašu novu bebu. Napravite i rezervni plan kome ćete pribeći u slučaju da plan A ne bude bio izvodljiv.

  Vaša beba u 26. nedelji trudnoće

  Beba je ove nedelje teška tek nešto ispod 1 kilograma - oko 900 grama. Još uvek je kao jedan kompaktan mali paketić i mada proteže svoje ruke i noge, još uvek provodi dosta vremena sklupčana.
  Bebine oči počinju da se otvaraju i njeni kapci više nisu spojeni. Naučiće da otvara i zatvara oči, trepće i vežbaće fokusiranje tokom preostalih nekoliko meseci vaše trudnoće. Mnogi roditelji budu zapanjeni kada vide bebine širom otvorene oči odmah po rođenju. Neke bebe kao da uopšte ne trepću i u nedogled pilje u lica svojih roditelja. Neka vam kamera bude spremna za ovaj poseban doživljaj.
  Biće mnogo bebinih pokreta od sada pa do 30. nedelje. Plodova voda (amnionska tečnost) se više ne proizvodi u istim količinama kao do pre par nedelja. Vaša beba je sada veća i sa manje plodove vode da upija njene pokrete, tako da ćete vi bolje da osetite to njeno protezanje i šutiranje.
  Vaša beba raste u dužinu i stvara joj se više sala. Ono će poslužiti kao delotvorno sredstvo za izolaciju kada se bude rodila. Prosečna težina bebe na rođenju je oko 3,5 kilograma, gde faktori trudnoće, genetika i lična DNK najviše utiču na njenu veličinu.
  Vaša beba ima redovne periode aktivnosti i odmaranja, tako da njen šablon aktivnosti vama postaje sve poznatiji. Neke trudnice primete da je njihova beba veoma aktivna u sred noći, taman toliko da ih probudi iz dubokog sna. Čitavu seriju pokreta može da izazove i neka iznenadna buka, ili kad čuje glas vašeg partnera, ili posle neke slatke užine.

  Saveti za ovu nedelju

  Porazgovarajte sa svojim lekarom da li je potrebno proveriti nivo hemoglobina prilikom sledećeg pregleda. Anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa je česta pojava u trudnoći, baš kada je i potreba za dovoljnim brojem crvenih krvnih zrnaca najveća. Postarajte se da u vašoj ishrani bude dosta namirnica bogatih gvožđem, kao što su crveno meso, jaja, kvalitetne žitarice i zeleno lisnato povrće kao na primer brokoli. Ako vam je nivo gvožđa prenizak, može biti potrebno da uzimate suplemente (tablete) gvožđa. One doduše mogu da pogoršaju zatvor.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.48.03 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 22.14.29 CET

  27. Nedelja trudnoće

  Bebo, bebo, već ti postaje pomalo tesno unutra. Beba sada zaista pomera granice svog ionako skučenog prostora i vaša materica svakodnevno mora malo da se proširi kako bi obezbedila potreban prostor za bebu. To neminovno znači da ćete osetiti izvesne nelagodnosti u mišićima i ligamentima kada ste u 27. nedelji trudnoće. Možete osetiti bolove u leđima, karlici, sa obe strane stomaka, pa čak i u nogama, a sve to zahvaljujući uticaju trudničkih hormona na vaša vezivna tkiva.

  Dobijanje na težini vam ne popravlja komfor. Dodatna težina koja se dobije tokom 40 nedelja trudnoće u proseku iznosi oko 10-12 kilograma. Beba, njena placenta i plodova voda, vaša povećana količina krvi, dodatna tečnost u organizmu, dojke i nešto dodatnog masnog tkiva - svi su oni odgovorni za te dodatne kilograme.

  Ako vam je ovo prva trudnoća, svako novo žiganje ili neki drugi simptom verovatno će vas naterati da posegnete za nekom stručnom literaturom. "Da li je ovo normalno?" ; "Da li bi ovako trebalo da se osećam?" ; "Hoće li beba biti dobro?". Ali ako niste prvorotka i iza sebe imate iskustvo, verovatno ste i manje zabrinuti. Izvesna doza zabrinutosti je normalna pojava u trudnoći i služi da zaustavi potencijalno rizično ponašanje. Međutim, ako osećate preteranu anksioznost koja utiče na vaš svakodnevni život, vreme je da porazgovarate sa nekim.

   

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Sa širenjem vašeg stomaka, širi se i vaš grudni koš. To je neophodno zbog stvaranja prostora za matericu koja se izdiže i uvećava. Možete otkriti da povremeno ostajete bez daha jer vaša pluća više nemaju dovoljno prostora da se šire prema dole. Povremeno ćete osetiti potrebu da duboko udahnete. Razgovor preko telefona, uspon uz strme stepenice ili ubrzan hod ujedno znače i ubrzanije disanje. Obratite pažnju na svoje držanje i trudite se da ne budete pogrbljeni, dajte svojim plućima dovoljno prostora da obavljaju svoju ulogu snabdevanja kiseonikom vas i vaše bebe.
  Ove nedelje bi mogao da vas pomalo svrbi stomak, uz osećaj da vam mravi gamižu po njemu. Razlog tome su verovatno kolagena vlakna u središnjem sloju kože koja se izdužuju. Moglo bi da pomogne utrljavanje neke hidratantne kreme u kožu stomaka. Izbegavajte previše hladnu ili previše toplu vodu, kao i sapune koji isušuju kožu. Neka vam uz kožu bude samo pamučna ili garderoba od prirodnih materijala i izbegavajte da se preterano utopljavate.
  Sada, sa 27 nedelja trudnoće, san može da vas napusti. U krevet možete da odete veoma iscrpljeni, ali da jednostavno ne možete da zaspite kad to želite. Vaš mozak mogu da preokupiraju razne misli, a vi da rešavate svakakve probleme do nekih sitnih sati. Kad smo kod sitnih sati, verovatno primećujete da još uvek morate nekoliko puta tokom noći da ustanete i odete do toaleta, što baš i ne pomaže kod nesanice. Nema svrhe da satima ležite i da se prevrćete u krevetu. Ako ne možete da zaspite, onda ustanite malo. Gledajte malo TV, popijte šolju mleka, istuširajte se ili čitajte knjigu. Mogu pomoći i neke sitnice koje čine da vam bude udobnije kao što su nova posteljina, svež vazduh, fen koji vas hladi ili udobni jastuci.
  Ako imate problema sa spavanjem noću, oduprite se iskušenju da malo prilegnete popodne. Umesto toga, lezite uveče ranije. Pokušajte da uspostavite rutinu odlaska na spavanje i izbegavajte korišćenje kompjutera neposredno pred odlazak u krevet - cilj je da se isključe stimulansi iz vaše sredine, ne da se uključe.
  Ove nedelje bi mogao da vas muči Sindrom karpalnog tunela (ili kanala). Zadržavanje vode izaziva oticanje u zglobu šake i vrši pritisak na nerve koji prolaze kroz karpalni tunel. Fizioterapija može biti veoma efikasna, kao i udlaga za ručni zglob koju stavlja fizioterapeut. Ako vam simptomi zaista smetaju, probajte da spavate tako što ćete ruku koja je zahvaćena da izdignete na jastuk. To pomaže da se višak tečnosti odlije iz šake.

  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Verovatno postajete jako uzbuđeni u ovoj fazi. Ako ste zaposleni, uskoro će trebati da podnesete papire za trudničko bolovanje, ako to već niste učinili. Istražite malo koja su vaša trudnička prava, kada planirate povratak na posao i kakva je politika vašeg poslodavca u vezi trudničkog bolovanja.
  Možda ćete početi da razmišljate o promenama koje će beba doneti u vašu vezu sa partnerom. Kada duet postane trio, uvek bude nekih pomeranja i izmene uloga. Ako već imate nešto stariju decu, ova reorganizacija u porodici biće malo složenija. Da, stvari će postati drugačije između vas, ali tako i mora da bude. Roditeljstvo je toliko značajno i važno da su potrebne velike promene kako bi se dobro obavljalo.

  Vaša beba u 27. nedelji trudnoće

  Od ove nedelje vaša beba može da se izmeri od glave do pete. Sada manje vremena provodi onako sklupčana i više se ispruža. Prosečna dužina bebe u 27. nedelji trudnoće je oko 38 centimetara. Beba sada brzo raste i stvara se još masti ispod kože i oko vitalnih organa. Nije više tako mršava i izgleda zaobljenije.
  Bebine mrežnjače još više sazrevaju. Ovaj bitan deo oka, osetljiv na svetlost, je od vitalnog značaja da bi beba mogla dobro da vidi. Već par nedelja unazad, beba je sposobna da otvara i zatvara oči, tako da će biti još više razvoja njenog čula vida.
  Beba je naučila kako da umiri samu sebe i sada može da sisa palac kada to poželi. Od 27. nedelje ovo bebino jednostavno zadovoljstvo više nije nesvesno delo. Još uvek udiše plućima plodovu vodu, vežbajući za svoje prve udahe u spoljnom svetu. Sav potreban kiseonik za bebu obezbeđuje placenta.

  Saveti za ovu nedelju

  Razmislite o opciji za čuvanje matičnih ćelija i istražite banke matičnih ćelija.
  Razmislite o tome kako želite da hranite svoju bebu. Jedan od glavnih pokazatelja za uspešno dojenje je pozitivan stav majke tokom trudnoće. Drugi pozitivni uticaji su podrška partnera, pozitivan stav trudničine majke i/ili njene svekrve, kao i pozitivan stav prema dojenju u ženinoj familiji i široj zajednici.
  Istražite auto sedišta za decu i bebe i koja najbolje odgovaraju modelu vašeg automobila.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.47.57 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 22.20.55 CET

  28. Nedelja trudnoće

  Dobrodošli u prvu nedelju svog trećeg i poslednjeg trimestra. Iako sada definitivno izgledate trudni, još uvek niste sasvim u onoj fazi u kojoj se osećate toliko velikom da postajete nezgrapni. I dalje se komotno krećete unaokolo i ne osećate se kao da je sve što želite samo da malo prilegnete. Iako su vam krajem dana članci i stopala možda malo otečeni, do jutra bi trebalo da povrate svoj normalan izgled.

  Sada je možda vreme da pređete na garderobu za trudnice. Vaš raniji izbor većih brojeva sa elastičnim strukom je dosad možda funkcionisao, ali od 28. nedelje verovatno će vam trebati garderoba krojena specijalno za trudnice.

  Mučnine i povraćanje

  Ako ste jedna od onih manje srećnih koje imaju mučnine tokom cele trudnoće, može vam biti malo lakše u trećem trimestru. Do sada ste eksperimentisali sa različitim namirnicama da vidite šta možete da tolerišete, a šta vam je nepodnošljivo, ali čak i mirisi pri kuvanju ili sama pomisao na neku namirnicu vam i dalje može izazvati gađenje.

  Kod nekih trudnica dolazi do komplikacije koju čine učestale mučnine i povraćanje, što se naziva Hyperemesis Gravidarum. Hospitalizacija i intravenska rehidratacija može biti neophodna trudnicama koje gube velike količine tečnosti. Srećom ovo nije čest slučaj i medicinsko lečenje daje dobre rezultate. Žene koje su iskusile ovako intenzivne mučnine tvrde da dolazi do gotovo momentalnog olakšanja simptoma čim se beba rodi.

  Sve više sedenja

  Razmislite o tome da kupite neku udobnu stolicu ili fotelju. Provodićete sve više vremena sedeći i pre i posle porođaja. Svakog dana ćete provesti sate dojeći svoju bebu, maziti je i netremice gledati to majušno lice. Najvažnije je da iz te stolice može lako da se ustane. Potražite neku sa dobro pozicioniranim naslonima za ruke, koja pruža dobru podršku lumbalnom delu kičme i koja neće vršiti pritisak na zadnji deo kolena. Držač za noge bi bio dodatna pogodnost i vi ćete ga smatrati sve korisnijim kako trudnoća bude odmicala.

  Beba ubrzano reste

  U 28. nedelji beba će prilično porasti. Dobiće na težini i lepo će se popuniti. Sve te dodatne kalorije koje su bebi potrebne za rast potiču od vaših usta i od hrane koju jedete. Postoji ogroman broj istraživanja o dugoročnom uticaju na decu koji majke imaju tokom trudnoće. Jedan od najuticajnijih faktora koji je pod vašom kontrolom je vaša ishrana i kvalitet namirnica koje jedete tokom trudnoće. Takođe je dokazano da prestanak pušenja i upotrebe nedozvoljenih supstanci, izbegavanje alkohola i uopšte život u sigurnoj i čistoj zajednici, predstavljaju druge osnovne činioce u određivanju pozitivanog ishoda za decu. To znači da će način na koji vi budete pazili na sebe u trudnoći biti od presudnog uticaja na vaše dete dok bude odrastalo.

   

  Vaše fizičke promene ove nedelje

  Mogu se pojaviti strije na stomaku. Ako ste dosada i uspevali da ih izbegnete, nemojte sada paničiti. Ne možete učiniti ništa da ih sprečite. Iako su isprva crvene i veoma upadljive, za godinu ili manje će pobeleti i biti jedva primetne.
  Postaje sve teže da se savijete ili čučnete. Ako imate kancelarijski posao, uredite vaše radno mesto tako da vam odgovara. Vaša stolica ispred računara će možda trebati da se podešava nekoliko puta dnevno.
  Vaše dojke mogu početi da proizvode kolostrum koji se još naziva i prvo mleko. To je gusta tečnost, prozirne do žute boje, veoma bogata antitelima. To je znak da vaše grudi počinju sa ranom laktacijom, spremajući se za proizvodnju mleka kada se vaša beba rodi. Ako ste već ranije dojili bebu, možda otkrijete da nešto ranije počinjete da proizvodite kolostrum.

  Vaše emocionalne promene ove nedelje

  Osećate se kao trudnica, izgledate kao trudnica, razmišljate kao trudnica, izgleda kao da se ceo vaš život vrti oko nadolazeće bebe.
  Ljudi mogu biti fascinirani vašim stomakom i pokušati da ga dodirnu. U najboljem slučaju, pitaće vas pre nego što to učine, ili ćete samo primetiti kako vam potpuno nepoznate osobe miluju stomak. Kako ćete se vi osećati u vezi ovoga može zavisiti od vašeg trenutnog raspoloženja, a može vam izgledati i pomalo nametljivo.
  Posao bi sada mogao da vas sustigne. Mnoge žene ostaju u radnom odnosu i do 34-36 nedelje mada mogu poželeti da su ranije otišle na bolovanje. Proverite koje su vaše opcije za raniji odlazak na trudničko bolovanje. Napravite poređenje između finansijske koristi vs. fizičke i emocionalne cene koju plaćate dužim ostankom na poslu.

  Vaša beba u 28. nedelji trudnoće

  Vaša beba ove nedelje nastavlja da vežba disanje, udiše i izdiše plodovu vodu i guta je. Takođe može da sisa, trepće, da se prevrće, šutira, hvata i štuca.
  Više REM (Rapid Eye Movement ili brzo pomicanje očiju) faze spavanja, što je od izuzetnog značaja za bebin mozak. Studije su pokazale da i novorođenčad mnogo vremena provodi u REM fazi spavanja, tako da vaš mališan već unapred stiče dosta prakse u ovome.
  Bebin mozak se menja i od mekanog i glatko zaobljenog dobija onaj prepoznatljiv izgled sa brazdama i vijugama na površini.
  Ove nedelje bebina kosa može imati fazu rasta. Neke bebe se rode bez kose ili sa finom, skoro nevidljivom kosicom. Druge bebe se rode sa gustom kosom. Čini se da postoje neki dokazi koji ukazuju da je gorušica (kiselina ili žgaravica) u trudnoći povezana sa količinom kose koju će beba imati, tj. ako vas muči gorušica u trudnoći, rodićete kosmatu bebu. Još jednom svalite krivicu na trudničke hormone, jer su izgleda oni odgovorni za vezu između ova dva.

  Saveti za ovu nedelju

  Ako počnete da trčite u toalet na svakih pet minuta, budite mirni. Veoma je verovatno da se beba tako namestila da leži tačno na vrhu vaše bešike. Probajte da legnete na bok i vidite da li će to naterati bebu da se pomeri i zauzme drugu poziciju.
  Obratite pažnju na loše varenje i gorušicu. Antacidi su možda postali vaša svakodnevna potreba i imate njihove zalihe u svakoj tašni i fioci. Stvari će krenuti na bolje kada vaše telo prestane da stvara relaksin i progesteron u tako velikim količinama. U vezi relaksina, vaš nivo ovog hormona biće 10 puta viši tokom trudnoće nego što je inače.
  Smanjite bol u leđima pomoću vežbi za jačanje. Fizioterapeut će vam objasniti kako da ciljate upravo one mišiće i zglobove koji vam izazivaju bol.
  Rezervišite za neki kraći odmor. Sada je vreme da razmislite o organizovanju nekog kraćeg puta pre nego što se beba rodi. Pauza između odlaska na trudničko bolovanje i vašeg termina porođaja može da bude neverovatno okrepljujuća i da vas podseti na važne stvari u životu. Ako već imate decu, ovo će biti prilika da provedete jedno kvalitetno vreme zajedno, pre nego što budu morali da vašu pažnju dele sa svojim novorođenim batom ili sekom.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.47.51 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 22.31.19 CET

  29 Nedelja trudnoće

  Vaša trudnoća
  Možda ćete primetiti žućkast iscedak iz dojki, koji je posledica delovanja hormona i priprema dojki za dojenje. Neka vas to ne brine, jer se radi o normalnoj pojavi. Ako vam smeta što su vam grudi ponekad vlažne u predelu bradavica, stavite u grudnjak papirne jastučiće koje nose dojilje.

  Važno je da ste stalno svesni pokreta vaše bebe – broj pokreta je posredni pokazatelj bebinog stanja i ukoliko se iznenada promeni njihov ritam, naročito ako je ne osećate, ili je osećate manje nego što ste do tada, obavezno idite u bolnicu ili kod svog lekara da biste utvrdili stanje deteta.

  Razvoj bebe
  Beba je vrlo pokretna, što vi sad jako dobro osećate!

  Beba sada zauzima većinu prostora u materici, jako je pokretna i stalno vežba. Uostalom, sve vi to jako dobro osećate kao udarce. Na ultrazvuku se može videti kako zatvara i otvara očne kapke i ima obrve. Beba pokušava da fokusira pogled. Masno tkivo nastavlja da se nakuplja ispod kože – to se na ultrazvuku vidi kao “zaokrugljivanje obraščića”. Težina bebe je oko 1200 gr a dužina oko 40 cm.

  Napomena: svaka beba individulano se razvija u majčinom stomaku.

  Saveti za ovu nedelju
  Moguće je da se sad već osećate kao da ste oduvek trudni. Imate li tegobe koje prate ovaj period? Sada počinjete da osećate sve ono na šta su vam se žalile trudne prijateljce – hodanje počinje da vam pada sve teže, sve je komplikovanije namestiti se u udobne položaje za spavanje, muče vas grčevi u nogama, hemoroidi…

  Odmarajte se i pokušajte da mislite na sve ono lepo što vas čeka na kraju trudnoće. Koliko ste se ugojili? Ne bi trebalo da je više od 10 kg! Ako osetite slabost i nesvesticu kada ležite na leđima - jer materica sa bebom pritiska velike krvne sudove koji vode krv ka srcu – odmah se okrenite na levi bok i biće vam bolje. Čak i ako vam ležanje na leđima ne pada teško, izbegavajte ga jer tako krv sporije dolazi do bebe.
  Sačuvajte matične ćelije svog deteta
  Čuvanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika novorođenčeta je izbor koji treba da donesete do kraja trudnoće jer se matične ćelije bebe uzimaju na porođaju. Zato na vreme saznajte sve o samom procesu čuvanja matičnih ćelija i razlozima zašto je dragoceno sačuvati ih.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.47.45 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 22.38.06 CET

  30.nedelja

  Vaša trudnoća
  Ovih dana se osećate pomalo umorno... Nije ni čudo, jer nikako da se naspavate pošto ne možete udobno da se namestite. Možda ćete se brzo zadihati kada duže ili brže hodate a možda ćete početi i da se osećate teškom. Ako imate utisak da ste pomalo trapavi - ne očajavajte. To nije samo zbog težine, već i zbog centra za ravnotežu koji - zbog hormona - nije izbalansiran.

  Razvoj bebe
  Vaša beba ima sve više kose na glavi!
  Bebi rastu nokti na nogama i rukama. Uvećava se i količina masnog tkiva ispod kože i dete počinje ubrzano da dobija na težini. Sada već počinje da zauzima pravi položaj “bebe u stomaku” – sa prekrštenim rukama i nogama. Nastavlja se ubrzani rast mozga i povećava se veličina glave jer sve veći mozak oblikuje lobanju. Dužica je obojena a zenica reaguje na svetlo. Kose na glavi je sve više. Težina bebe je oko 1320 gr a dužina oko 40 cm.

  Napomena: svaka beba individualno se razvija u majčinom stomaku.

  Savet za ovu nedelju
  Ako počnete da patite od nesanice, uoči spavanja popijte toplo mleko ili se istuširajte toplom vodom, ali nemojte da se kupate u toplim kupkama! Moguće je da će vam relaksacione tehnike pomoći da bolje spavate a i da smanjite napetost i anksioznost koju osećate.

  Postoji dve vrste relaksacija – fizička i psihička. Da biste se fizički opustili, postavite se u udoban položaj i poduprite telo u potpunosti – najbolje je da se namestite na udobne jastuke. Zatvorite oči i koncentrišite se na opuštanje svakog pojedinačnog dela tela. Počnite sa prstima na nogama i idite ka gore, završavajući sa glavom. Kada završite, trebalo bi da se osećate lepo i potpuno opušteno.

  Kada ste se opustili fizički, pređite na mentalnu relaksaciju. Za nju je potrebna velika koncentracija i trebaće vam neko mirno mesto, gde vas niko neće uznemiravati. Potpuno se opustite i koncentrišite na disanje – udahnite duboko i zadržite dah nekoliko sekundi, ispuštajući ga potom sasvim polako. Kada ste se navikli na takvo disanje, opustite mišiće i prepustite se lepim mislima.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.47.38 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 22.54.18 CET

  31. nedelja

  Vaša trudnoća
  Kako bebine kosti postaju tvrđe, vaše potrebe za kalcijumom postaju sve veće. Ali i za gvožđem, belančevinama i folnom kiselinom.

  Razvoj bebe
  Telo vašeg bebca postaje bucmastije.
  Rast počinje polako da se usporava ali se mozak i dalje ubrzano razvija. Sazrevanje nervnih ćelija i njihovih završetaka je završeno i beba može da oseća dodir i bol. Pokušajte blago da je gurnete - reagovaće pokretom na dodir. Jedini organ koji još treba da se potpuno razvije su pluća. Najveći problem sa prevremeno rođenim bebama su nerazvijena pluća.

  Ako se mogućnost prevremenog porođaja otkrije na vreme, bebi može da pomogne kortikosteroid, lek koji može da ubrza sazrevanje ovog, tako važnog organa. Ako je beba dečak, testisi počinju polako da se spuštaju u skrotume. Dužina bebe je sad oko 40 cm a težina oko 1400 gr.


  Savet za ovu nedelju
  Ako nosite dve ili više beba, trebalo bi da polako pripremate torbe za porodilište. Moguće je da ćete početi više da osećate Brakston-Hiksove kontrakcije – lažne kontrakcije koje nisu bolne, ali nisu ni naročito prijatne. One traju od 30 do 60 sekundi, nisu ritmično ujednačene i javljaju se ponekad.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.47.31 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 23.00.39 CET

  32.nedelja

  Vaša trudnoća
  Materica je sad već dosta visoko i gura organe, što vi osećate kao žgaravicu, loše varenje i nedostatak vazduha. Treba da pijete dosta vode i da jedete hranu bogatu vlaknima, i to u malim obrocima. Kukovi vam se šire a pripremne kontrakcije su sve jače.

  Razvoj bebe
  Blizanci u ovo doba sporije napreduju nego bebe koje su same u materici.
  Svih pet čula su funkcionalna u ovom periodu. Nokti na nogama su formirani a kosa na glavi nastavlja da raste. Uskoro će se većina beba namestiti tako da im je glava u karlici i na taj način počinje priprema za porođaj. Oči su otvorene tokom budnog stanja a zatvorene dok spava. Boja očiju je uglavnom plava, bez obzira kakva će boja kasnije biti, jer se pigmentacija nije potpuno razvila. Konačno formiranje pigmentacije oka zahteva izlaganje svetlosti i odvija se nekoliko nedelja nakon rođenja.

  Ispod kože počinje da se formira “belo” masno tkivo, što bebu čini svetlijom. Koža postaje ružičasta. Dužina bebe je 43 cm a težina oko 1600 gr. Blizanci u ovo doba sporije napreduju nego bebe koje ne dele matericu.

  Kod lekara
  Sad je vreme za treći ultrazvučni pregled, na kojem će se videti kako je i koliko beba narasla, koliko ima plodove vode i u kakvom je stanju. Tokom ovog pregleda, lekar će utvrditi i konačnu poziciju posteljice, odnosno koliko je udaljena od grlića.

  Ukoliko se utvrdi da imate nisko usađenu posteljicu, lekar će vam objasniti na šta treba da obratite pažnju. U takvim situacijama, posteljica potpuno ili delimično prekriva unutrašnje materično ušće na grliću materice, što može da izazove krvarenja tokom trećeg trimestra. Ono može da bude vrlo obilno i opasno. Ukoliko posteljica potpuno prekriva unutrašnje materično ušće, moguće je da ćete morati na carski rez.

  Druga opasnost koja se može javiti u ovom periodu je prevremeno odlubljivanje posteljice. To je jedna od najopasnijih situacija tokom koje dolazi do odlubljivanja posteljice od zida materice, krvarenja i jakih, oštrih bolova. Ova situacija je potencijalno opasna po život Vaše bebe ali i majke ukoliko dođe do bilo kakvog krvarenja u trećem trimestru.

  Savet za ovu nedelju
  Da li je Vaša “generacija” u školi za trudnice već krenula? Da li ste spremili sobu za bebu, kupili krevetac i drugu opremu, proizvode za negu bebe koja će vam biti neophodna? Stavite na papir sve šta mislite da je bebi potrebno u prvih mesec dana, jer tada sigurno nećete moći da idete u šoping. Stoga, nabavite na vreme sve što vam nedostaje.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.47.24 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 23.07.20 CET

  33. nedelja

  Vaša trudnoća
  Veličina trbuha je individualna – nemojte se upoređivati sa drugim trudnicama, naročito ako je vaš lekar potvrdio da dete dobro napreduje i da je odgovarajuće težine za datu gestacijsku starost. Zvuči zastrašujuće, ali sada dobijate otprilike oko pola kilograma nedeljno.

  Nije strašno ako vam noge malo otiču, ali ako imate jake glavobolje, smetnje sa vidom, ako počnete naglo jako da otičete – naročito u licu, ako osećate muku, povraćate i imate jak bol u stomaku, morate odmah kod lekara. Ovi simptomi mogu da ukazuju da imate preklampsiju, poremećaj koji se javlja samo u trudnoći i predstavlja jednu od najtežih komplikacija, a glavne karakteristike su oticanje, belančevine u mokraći i nagli skok pritiska.

  Razvoj bebe
  Nastavlja se ubrzani rast bebinog mozga.
  U ovom periodu bebac ima najviše plodove vode. Nastavlja se ubrzani rast bebinog mozga. Smanjen prostor u materici onemogućava bebu da se kreće slobodno kao do tada, pa pokreti postaju jači. Bebina pluća su i dalje nezrela, ali beba sve više vežba disanje. Sirasti maz po koži deteta postaje sve deblji. Težina bebe je oko 1860 gr a dužina oko 44 cm.


  Savet za ovu nedelju
  Proverite kada počinje vaše trudničko odsustvo. Raspitajte se šta vam je sve potrebno od dokumenata da biste obezbedili roditeljske nadoknade. Dogovorite se sa prijateljicama koje imaju decu da vam ustupe ili pozajme stvari koje se mogu nasleđivati od druge dece. Kad sve konačno nabavite i kompletirate, treba da počnete s pranjem, peglanjem i slaganjem stvari.

  Ako imate još dece, neka učestvuju u pripremama za dolazak nove bebe. To će im pomoći da se ne osećaju izolovanim. Kada beba stigne, posvetite im vreme kada beba spava. Neka to bude “samo njihovo vreme”. Neka vežbaju prepovijanje i držanje bebe na svojim lutkama – tako će početi da shvataju da su sad veliki brat ili velika sestra.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.47.18 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 23.11.29 CET

  34. nedelja

  Vaša trudnoća
  Možda ćete češće i pri manjim aktivnostima osećati umor i težinu u nogama, posebno ako je toplo. Maksimalno kontrolišite unošenje soli. Moguće je dalje intenziviranje pripremnih kontrakcija – obično nisu bolne i ne ponavljaju se ritmično.

  Razvoj bebe
  Beba je sada teška oko 2200 gr a duga oko 46 cm.
  Polako sazrevaju i bebina pluća. Posteljica je sada teška oko 1/6 težine fetusa. Ako su u pitanju blizanci, verovatno je da će ostati u položaju u kojem se trenutno nalaze sve dok ne izađu napolje – sada više nemaju mesta da se pomeraju. Kod polovine blizanačkih trudnoća, do porođaja dođe između 34. i 37. nedelje gestacije. Težina bebe je oko 2200 gr a dužina oko 46 cm.


  Savet za ovu nedelju
  Ne zaboravite često da kontrolišete pritisak! A koliko ste se do sada ugojili? Proverite da li imate sve što vam je potrebno za prve nedelje: da li je sve oprano i ispeglano, da li ste nabavili pelene… Da li ste prikupili sve stvari sa spiska za bolnicu? Ne morate još da spakujete torbu, ali sve pripremite. Ne zaboravite da uputite supruga šta da donese da obučete beba i vi kada budete izlazili iz porodilišta. To treba da bude odeća koju ste nosili tokom trudnoće, jer ona će vam i dalje biti najudobnija.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.47.12 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 23.15.41 CET

  35. nedelja

  Vaša trudnoća
  Uglavnom ste siti ili imate potrebu da jedete mnogo manje količine hrane i to one lakše. To je sasvim u redu, jer materica sa, sada već velikom bebom, pritiska dijafragmu, što stvara osećaj punoće i težine u želucu.

  Razvoj bebe
  Bebine nožice i ručice dobijaju masne naslage.
  Polako se smanjuje količina plodove vode, materica se povremeno, mada još uvek relativno retko, steže a dete ubrzano dobija na težini. Bebine nožice i ručice dobijaju masne naslage. Težina bebe je oko 2300 gr a dužina oko 47 cm.


  Kod lekara
  Moguće je da vas u ovom periodu lekar pregleda vaginalno, da proveri grlić materice te kako beba stoji. Da bi beba izašla napolje, grlić mora biti razmekšan, skraćen i raširen.

  Savet za ovu nedelju
  Ukoliko imate strah od porođaja, podelite ga sa ljudima oko sebe koji su vam bliski. Veoma je važno da se ne obazirete na priče onih koji od porođaja prave bauk. To je nešto sasvim prirodno i veoma individualno, kao uostalom i prag tolerancije bola. Ako je nekome to bio nepodnošljiv događaj, nekome drugom je bio sasvim lak i kratak.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.47.05 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 23.20.41 CET

  36. nedelja

  Vaša trudnoća
  Stomak vam se sad već najverovatnije spustio, jer se beba "namestila" niže u karlici. Spremila se za izlazak. Samim tim lakše vam je da dišete, jer beba manje pritiska dijafragmu. Moguća je pojava nešto veče količine vaginalnog sekreta.

  Razvoj bebe
  Bebina glavica počinje da se spušta niže u karlicu.

  Četiri nedelje uoči porođaja, bebac je gotovo potpuno spreman za spoljni život. Ako počne porođaj, ne treba suviše da se nervirate. Jeste da je pre vremena, ali nije više zabrinjavajuće. U ovom periodu glavica deteta počinje da se spušta niže u karlicu, pripremajući se tako za porođaj. Ove nedelje se uvećava potkožno masno tkivo na rukama i nogama, pa bebe dobijaju one slatke rupice na kolenima i na laktovima, a na vratu i zglobovima se stvaraju nabori.

  U bebinim crevima se nagomilava određena količina mekonijuma – prve bebine stolice koje će se osloboditi ubrzo nakon rođenja. Ukoliko beba pati, desi se da ispusti sadržaj creva u plodovu vodu koja postaje zelena. Težina bebe je oko 2700 gr a dužina oko 48 cm.

  Ako se beba rodi u ovom periodu, rođena je prerano i verovatno će u porodilištu biti smeštena na intenzivnoj nezi, gde će dobiti posebnu pažnju. Velike su šanse da će beba biti dobro i da će vrlo brzo izađe odande.


  Kod lekara
  Verovatno ćete se sada sa lekarom viđati jednom nedeljno. Trebalo bi da ste se do sada ugojili između 10 i 12 kilograma.

  Savet za ovu nedelju
  Počnite da spremate tašnu koju ćete poneti u bolnicu. Napravite spiskove, posavetujte se sa ženama koje su se nedavno porodile ali i sa babicama iz škole za trudnice ili iz samog porodilišta, jer je važno da znate, šta je ono što vam je zaista neophodno. Nemojte da nosite mnogo stvari, ali pazite i da nešto ne zaboravite! Preporučljivo je da dnevno unosite oko 2400 kalorija, naravno isključivo kvalitetne hrane. Sad je to možda i važnije nego ranije.

  Ako ste pohađali školu za trudnice, naučili ste da prepoznate znake porođaja. Prilikom porođaja možda ih nećete baš sve osetiti ili primetiti, ali je važno da znate šta su: spuštanje stomaka (beba se “spustila” niže u karlicu), izlazak “sluznog čepa”, “prskanje vodenjaka” (odilaženje plodove vode), skraćenje grlića, dilatacija (širenje) grlića, kontrakcije (trudovi, porođajni bolovi)


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.46.59 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 23.24.32 CET

  37. nedelja

  Vaša trudnoća
  Može vam se desiti da loše spavate zbog stalne potrebe za mokrenjem ali i zbog sada već velikog stomaka. U kojem je položaju vaša beba – da li će izaći glavom ili karlicom? Pitajte lekara, jer će verovatno u tom položaju i ostati.

  Razvoj bebe
  Beba vežba disajne pokrete i tako se priprema za život van materice.
  Svilenkaste dlačice – lanugo malje, koje su pokrivale bebino telo, polako nestaju. Beba vežba disajne pokrete, pripremajući se za život van materice. Pluća su sada već gotovo potpuno spremna za izlazak bebe. Težina vašeg bebca sada je oko 2800 gr a dužina između 48 i 50 cm.


  Savet za ovu nedelju
  Pokušajte da se sa potrebom za stalnim mokrenjem i neugodnostima koje to nosi noću izborite tako što ćete pred spavanje manje piti.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.46.52 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 23.28.11 CET

  38. nedelja

  Vaša trudnoća
  Bebini pokreti mogu da budu još jači nego do sada ali ne moraju da budu stalni. Beba se pokreće, pa onda osetite kako je prestala, kao da je zaspala... Ukoliko micanje prestane na duže vreme, recimo ako bebu niste osetili ceo dan - obavezno se javite lekaru.

  Razvoj bebe
  Beba u ovom periodu može da dobija i do 25 g dnevno.
  Beba je spremna za porođaj i ako se rodi sa 38 nedelja ili nakon toga, smatra se da je rođena “u terminu”. U crevima se nalazi prva stolica, koja je zelena i zove se mekonijum. Ona podstiče creva da rade. Obim bebine glave i stomaka su približno jednaki. Beba u ovom periodu može da dobije i do 25 gr dnevno. Njena težina sada je između 2800 i 3400 gr a dužina blizu 50 cm.


  Savet za ovu nedelju
  Radite samo ono što vas ne zamara, ostavite se teških kućnih poslova. Sad više nije vreme za krečenje i ribanje patosa. Neka neko stalno bude u Vašoj blizini kako bi Vam pomogao u slučaju da porođaj počne. Ako to ne možete da organizujete, neka vam telefon uvek bude pri ruci, kako biste mogli da nazovete taksi u slučaju da Vam pukne vodenjak ili krenu kontrakcije.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.46.46 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 23.31.29 CET

  39. nedelja

  Vaša trudnoća
  Merite koliko traju kontrakcije i koliko vremena prođe između kontrakcija koje možete da osetite, kako biste mogli da zaključite da li su lažne ili prave. Sada lakše dišete ali još češće mokrite, jer je materica nisko.

  Razvoj bebe
  Bebini organi sada rade kao što će raditi i kad se rodi.
  Organi deteta rade kao što će raditi i kad se rodi. Posteljica polako stari, što se na ultrazvuku može videti kao pojava kalcifikacija unutar njene strukture. Većina lanugo malja je nestala, pluća su zrela i proizvodnja surfaktanta, supstance koja omogućava normalno disanje, sve je veća. Težina bebe je oko 3450 gr a dužina oko 50 cm.


  Savet za ovu nedelju
  To što je porođaj za koji dan ne znači da treba da sedite kod kuće. On će neminovno doći a Vi ćete sasvim sigurno to osetiti, tako da slobodno možete da se krećete, naravno koliko Vam to odgovara. A jeste li spremili torbu sa stvarima za porodilište?


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.46.40 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 23.35.18 CET

  40. nedelja

  Vaša trudnoća
  Jedan od znakova da je porođaj vrlo blizu je i izlazak “sluznog čepa”. Kada dođe do prvih znakova porođaja – pravilnih, jačih kontrakcija ili oticanja plodove vode, uzmite stvari koje ste unapred pripremili i krenite ka bolnici. Ne morate jako da žurite, jer beba neće izaći posle nekoliko kontrakcija. Sasvim sigurno imate vremena da stignete u bolnicu i da vas tamo smeste.

  Razvoj bebe
  Svaka beba je jedinstvena i neponovljiva i nema potrebe govoriti o “idealnoj težini i dužini”.
  Dete je spremno da izađe u spoljni svet i - u najčešćem broju slučajeva, učiniće to glavicom. Dakle, bebcu prvo izlazi glava, pa onda telo. Mnogo ređe beba izlazi na guzu i u tom slučaju potrebno je dogovoriti se sa lekarom o načinu porođaja. Veoma retko, beba je u kosom ili poprečnom položaju, i tada takođe slede dogovori oko načina porođaja.

  Uglavnom, sada na bebi nema više verniksa – sirastog maza, a 15% tela čini masno tkivo. Prosečna beba ima oko 3500 gr i malo preko 50 cm.


  Savet za ovu nedelju
  Povremene kontrakcije postaju jače i pravilnije. Sad vam je verovatno već dosta trudnoće i jedva čekate da se upoznate sa svojom bebom! Ova nedelja će sasvim sigurno biti jedna od najdužih tokom trudnoće. Ne zaboravite da je termin koji je određen na osnovu prvog dana poslednje menstruacije samo - verovatni termin porođaja - i da svaka beba sama odlučuje kada treba da izađe.

  Bebu, dakle, ne treba požurivati ili se brinuti zašto ne izađe baš onda kada smo mi to zamislili. Samo oko 5% beba se rodi u terminu. Trudnoća postaje “postterminska” tek nakon 42. nedelje gestacije, a čak i ako se to desi, uvek ostaje mogućnost indukcije porođaja.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.46.33 CET"
  • Moderator
  • 155 postova
  18. фебруар 2016. 23.38.51 CET

  41. nedelja

  Vaša trudnoća
  Ukoliko se još niste porodili postajete zaista nervozni i nestrpljivi. Kretanje vam je već maksimalno naporno, što zbog težine, što zbog mogućih bolova. Ništa vam ne odgovara, ni sedenje, ni ležanje, ni hodanje i to vam stvara dodatnu nervozu. Jedva čekate da porođaj počne.

  Razvoj bebe
  Ukoliko ste se porodili kliknite ovde i upišite podatke Vaše bebe za newsletter koji prati nedeljni razvoj Vaše bebe.
  Beba više ne raste u stomaku. Ona se namestila za porođaj spustivši se u porođajni kanal a zbog svoje veličine više nema gde da mrdne, osim „napolje“. Kad trudnica pređe planirani porođajni termin, amnionska tečnost u kojoj je beba provela devet meseci, počinje da se kvari i beba može da počne da pati. U tom slučaju Vama će indukovati porođaj kako bi beba što pre izašla.


  Kod lekara
  Ako "pregurate" termin porođaja, lekar će možda tražiti da svakodnevno prati otkucaje bebinog srca. To se radi pomoću CTG aparata. Ako lekar utvrdi da beba iz nekog razloga pati, odlučiće da indukuje porođaj. Bilo kako bilo, računajte da ćete se do kraja ove nedelje poroditi, jer se na prelazu između 41. i 42. nedelje porođaj indukuje.


  Poslednja izmena: 18. фебруар 2016. 23.46.25 CET"